Main menu

header

493 9 1de Carmen Ciripoiu

Specialiștii ne scot în evidență un adevăr de necontestat: cojile fructelor sunt mai valoroase pentru sănătate decât pulpa acestora. Aruncându-le la coșul de gunoi, dăm deoparte, de fapt, cea mai sănătoasă parte a fructelor, iar organismul va fi lipsit de nutrienții esențiali. În rândurile de mai jos veți regăsi beneficiile extraordinare pe care organismul le poate avea consumând cojile fructelor de toamnă.

Previn cancerul

Fie că sunt ale merelor, perelor, gutuilor sau strugurilor, cojile fructelor conțin nu mai puțin de 60% dintre mineralele și vitaminele de care corpul are nevoie. Coaja merelor conține vitamina C organică, una dintre cele mai puternice substanțe anticancerigene, dar și complexul B de vitamine, cu rol esențial în buna desfășurare a activității psihicului. De aceea, se spune că aceasta ține boala canceroasă la distanţă. Specialiștii recomandă consumul a 500 g mere pe zi, dacă se poate din cele roșii, de culoarea sângelui, cu tot cu coajă. La rândul lor, merele rase blochează dezvoltarea celulelor tumorale. În cojile merelor se mai găsesc și multe substanțe cu un puternic efect antiîmbătrânire, care ajută totodată și la păstrarea tonusului muscular, prevenind infarctul, osteoporoza și afecțiunile articulare. Nu în ultimul rând, cojile de mere pot fi considerate somnifere naturale de succes. Preparatul este pe cât de simplu, pe atât de eficient: peste două linguri cu coji de mere foarte bine tocate se adaugă la o cană cu apă clocotită și se lasă un sfert de oră la infuzat. Se consumă îndulcit cu miere, cu două ore înainte de culcare. Pentru tratarea bronşitelor şi a reumatismului, se face un macerat din coji de mere, bine uscate şi pisate. La un litru de apă se pun opt linguri cu pulbere şi se lasă la macerat 12 ore. Se consumă trei căni pe zi.

Colecție de minerale și de vitamine

493 9 2Cojile de pere conțin din belșug minerale și vitamine, dar și fibre alimentare de mare ajutor în tranzitul intestinal. Ele ajută organismul în lupta cu virusurile și cu bacteriile, dar au și un rol eficient în tratarea diabetului. Datorită bogăției de fibre, consumul de pere împreună cu coaja ajută și în curele de slăbire, datorită senzației de sațietate. Pentru controlul greutății se recomandă consumul unei pere cu tot cu coajă înainte de fiecare masă. Pentru reglarea activității colonului, se vor mânca două pere crude, cu tot cu coajă, în fiecare dimineață. În cazul digestiei dificile, se pun la uscat în cuptor coji de pere. Din acestea se va prepara o infuzie dintr-o linguriță cu coji mărunțite la o cană cu apă clocotită. Preparatul se bea după mesele principale. Perele sunt ideale și pentru combaterea tensiunii arteriale. Pentru aceasta se recomandă cure de trei zile pe săptămână, timp în care se consumă pe zi doar un kilogram și jumătate de pere, cu coajă cu tot.

Decoctul potoleşte tusea

Indiferent că vorbim despre boli ale stomacului, ale ficatului sau ale pancreasului, parfumatele gutui nu dau greș niciodată. Bătrânii foloseau pe vremuri decoctul de coji de gutui împotriva tusei și a bolilor de plămâni, în timp ce cojile tocate foarte bine și amestecate cu miere erau utile în bolile ficatului. Coaja de gutuie este, datorită celor șase vitamine conținute, alături de vitamina C organică, și unul dintre cele mai puternice antitumorale, distrugând totodată și virusurile gripei, hepatitei și ale herpesului. Împotriva gripei se recomandă următorul preparat foarte simplu: peste două linguri cu coji de gutui foarte bine mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită și se lasă 15 minute la infuzat. Compoziția se consumă cât mai caldă posibil. În combinație cu miere de albine și puțin suc de lămâie, cojile de gutui sunt un foarte bun supliment pentru femeile însărcinate, datorită puternicului efect antivomitiv. În cazul ulcerului sau al gastritei se fierb patru linguri cu coji de gutui într-un sfert de litru de apă timp de cinci minute, apoi se lasă la răcit un sfert de oră. Preparatul se bea neîndulcit, pe stomacul gol.

Minunate pentru pancreas

Persoanele care suferă de pancreatită pot consuma dimineața și seara un preparat obținut prin mixarea unei gutui tăiate felii, împreună cu o cană cu apă plată. Remediul este considerat unul dintre cele mai bune în afecțiunile pancreasului. Gutuile sunt minunate și în hepatită. În acest caz se va prepara un nectar. Două mere și o gutuie, cu tot cu coajă, se vor pune în mixer, se adaugă două linguri cu miere și o jumătate de litru de apă și se mixează totul un minut. Se consumă imediat după preparare. În cazul hemoragiei uterine se pun patru linguri cu coajă de gutui la o cană cu apă și se fierb câteva minute. Băutura se bea cât mai caldă. Cojile de gutui sunt excelente și în combaterea ridurilor. În acest sens, se toarnă țuică peste cojile obținute de la trei gutui și se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se pun comprese care se țin pe față timp de câteva minute, apoi se spală locul cu apă călduță.

Foarte bune în gută

Resveratrolul, substanța-minune conținută de struguri, are rolul de a întări sistemul imunitar, de a reduce grăsimile din sânge și de a împiedica apariția trombozei. Femeile care consumă struguri, negri în mod special, sunt ferite de cancerul la sân și de cel uterin. Consumul de struguri negri împiedică formarea trombilor și are efecte uimitoare în bolile de rinichi. Persoanelor cu litiază renală li se recomandă consumul a minimum 500 g struguri negri timp de trei săptămâni. Tratamentul este foarte bun și pentru cei care suferă de gută. Nu în ultimul rând, cojile de struguri oferă elasticitate pielii, ajutând la refacerea acesteia. Aplicate pe față, cojile de struguri combat ridurile.

Utile în eczeme

Bogate în iod, cojile nucilor au puternice efecte antiinfecțioase, tinctura fiind folosită cu succes în dureri reumatice, gută sau eczeme. Tinctura din coji de nuci se prepară astfel: se umple un borcan cu coji de nucă peste care se toarnă alcool alimentar sau vodcă și se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează. Se folosesc sub formă de comprese, pentru rănile purulente.

Medicament pentru sinuzită

Cu un conținut mare de potasiu, cojile de cartofi se folosesc ca leac pentru reumatism și hipertensiune. Pentru sinuzită se fierb cojile de la patru cartofi într-un litru de apă. Cu această infuzie se fac inhalații. Persoanele care suferă de afte bucale își vor clăti gura cu decoct de coji de cartofi, dimineața și seara.

ATENŢIE. Terapia cu coji de fructe trebuie urmată cu precauție de persoanele care suferă de gastrită!

Cojile usturoiului conţin şase compuşi antioxidanţi, iar coaja de dovleac, bogată în zinc, este utilă pielii şi unghiilor