Main menu

header

492 6 1de Iulian D. Moleianu

Denumită ştiinţific „orchis morio” şi cunoscută de munteni sub numele de „poroinic”, untul vacii este o erbacee perenă a cărei înălţime nu trece decât rareori de 40 cm. Cu toate acestea, valoarea sa în medicina naturistă nu trebuie neglijată, mai ales atunci când vorbim despre persoanele aflate în perioada de creştere sau de convalescenţă. Ei bine, glumind puţin, untul vacii este un excelent „doping” natural, care ne întăreşte atât fizic, cât şi psihic.

Se recomandă copiilor cu probleme de dezvoltare

Originară din Asia, untul vacii face parte din familia orhideelor. În ţara noastră poate fi admirată pe culmile alpine ale Carpaţilor, în Munţii Hăşmaşului, Măcinului, Ciucului, Vrancei, Tarcăului etc. Planta este celebră graţie proprietăţilor sale, care fortifică organismul şi ridică tonusul. În sol formează, pe lângă rădăcini, doi tuberculi. Frunzele acestei plante sunt lanceolate, iar florile, grupate sub formă de ciorchine la vârful tulpinii, au culori diferite - purpuriu întunecat, roz, liliachiu sau alb. Plantă de pajiște, de fâneaţă, de teren înţelenit și de luminiș de pădure, untul vacii înflorește primăvara, în lunile aprilie și mai. Pentru uz medicinal se recoltează tuberculii, mai ales graţie substanţelor active importante conţinute, precum amidonul, zaharurile, protidele, mucilagiile şi glucoza. Din tuberculii de untul vacii se prepară salepul, un produs care se administrează copiilor cu probleme de dezvoltare și convalescenţilor, pentru întărire, pentru fortificare. Salepul este obţinut prin măcinarea tuberculilor deshidrataţi, făina rezultată fiind fiartă cu lapte sau cu apă, uneori adăugându-se miere. Amidonul și celelalte substanţe active din tuberculi favorizează și echilibrează digestia și întreaga activitate din tractul gastrointestinal. Din acest motiv, pentru combaterea diareii și a altor deranjamente stomacale și intestinale grave este indicat și untul vacii. De altfel, tuberculii de untul vacii sunt folosiţi și în alimentaţie, mai ales în ţări unde cultura cartofului nu este posibilă.

Duşmanul impotenţei

Tuberculii sunt un bun remediu inclusiv în calmarea iritaţiilor şi în vindecarea lor, dar şi în protejarea mucoasei ţesuturilor din corp. Printr-un agent natural din compoziţia sa are efect afrodiziac şi este indicat în afecţiuni din sfera sexuală, cum este cazul impotenţei. Untul vacii are efecte pozitive şi în cazuri de anemie, stări de oboseală psihică sau intelectuală, depresii şi anxietate, dar poate preveni inclusiv prostatita cronică sau hiperplazia benignă de prostată.

Tinctura, combinată cu ceai

În combinaţie cu alte plante, poroinicul ajută la vindecarea tremuratului membrelor sau, cum se spune la ţară, a „tremuriciului”. Pentru a scăpa de această boală aveţi nevoie de 50 g sunătoare, 20 g poroinic (procurat de la plafar), 20 g ciuboţica-cucului, 10 boabe de ienupăr şi 10 g cimbrişor. Toate ingredientele se pun într-o sticlă şi se acoperă cu ţuică de fructe de 40 de grade. Se păstrează la o temperatură constantă de 20-30 de grade Celsius şi se lasă la macerat 14 zile, agitându-se sticla de două-trei ori pe zi. După două săptămâni, compoziţia se strecoară şi se trage într-o altă sticlă. Această tinctură se adaugă în ceaiul făcut dintr-o suită de plante: frunze de frasin, flori de sunătoare, coada-şoricelului, salvie sau coada-calului. Toate aceste plante se amestecă la un loc şi se prepară din ele un ceai. Pentru un litru de ceai se vor pune trei linguri din amestecul de plante. Este indicat să consumaţi câte două înghiţituri de ceai cald, din oră în oră.

Este ocrotită prin lege

Poate vi se va părea ciudat, dar untul vacii este o plantă ocrotită prin lege. Astăzi, atât ea, cât şi alte specii care fac parte din genul Orchis sunt rareori folosite. Dintre plantele înrudite cu poroinicul şi care au capacităţi tămăduitoare asemănătoare amintim Orchis militaris (are tuberculii ovali şi creşte în poienile pădurilor), Orchis incarnate (preferă pajiştile mlăştinoase), Orchis palustris (cu tuberculi ovali) şi mai ales Orchis biofolia, una dintre cele mai parfumate orhidee din lume.

Amidonul și celelalte substanţe active din tuberculi favorizează și echilibrează digestia și întreaga activitate din tractul gastrointestinal