Main menu

header

492 8 2de Carmen Ciripoiu

După ce mult timp a fost ridiculizată și pusă la colț, splinuța este acum recunoscută ca planta de aur a toamnei, fiind de departe campioana absolută în bolile de rinichi și în retențiile de apă.

Compresele, excelente în reumatism și artrită

În cazul bolilor de rinichi și de vezică, infecții, albumină în urină sau dureri la urinat se recomandă infuzia de splinuță, o linguriță cu plantă la o cană cu apă. Preparatul se lasă 12 ore, apoi se consumă două căni pe zi. Pentru eliminarea pietrelor din vezica urinară, cel mai indicat este decoctul, obținut din două linguri cu vârfuri uscate la 200 ml apă. După ce preparatul dă în clocot, se lasă la infuzat tot 12 ore, apoi se beau fracționat două căni pe zi. Tot pentru eliminarea pietrelor din vezica urinară se utilizează pulberea de splinuță, care se amestecă în mâncare. Tratamentul se face în reprize de câte nouă zile. Pentru tratarea reumatismului și a artritei se folosesc comprese cu ceai aplicate pe zona dureroasă. Persoanele care suferă de nefrită pot opta pentru ceaiul de splinuță preparat astfel: se opărește o linguriță cu frunze și cu flori de splinuță, bine uscate, cu o cană cu apă clocotită. Se lasă să se răcească, apoi se consumă trei-patru căni cu infuzie pe zi, băută cu înghițituri mici. Tratamentul durează o lună.

Vindecă diareea micuţilor

Splinuța este un remediu excelent și pentru cei mici, care suferă de diaree. Se prepară un sirop din două lingurițe cu plantă care se opăresc cu 200 ml apă. După ce se lasă să stea 12 ore, se adaugă 300 g zahăr și se dă iar în clocot. Se recomandă o linguriță în afecțiuni precum enterită sau diaree rebelă. Siropul este indicat și celor mici în perioada creșterii dinților. Pentru adulți, se recomandă un decoct mai concentrat, din care vor lua două linguri în caz de diaree sau de litiază. Celebra vindecătoare Maria Treben ne-a lăsat un foarte eficace tratament cu splinuță, care ajută la ameliorarea sclerozei renale incurabile, în irigarea renală și chiar în racordarea la rinichi artificial. Se face ceai din splinuță, urzică moartă și drăgaică, în părți egale, din care se consumă patru căni pe zi, cu înghițituri mici. Tratamentul durează două săptămâni. În toate bolile de rinichi, specialiștii recomandă ceaiul obținut dintr-o linguriță cu splinuță și una cu urzică moartă, opărite cu 500 ml apă clocotită. Ceaiul se lasă un minut, se strecoară și se consumă zilnic două căni pe zi. Un mix format din ceai de păpădie, frunze de mesteacăn și splinuță este foarte bun pentru prevenirea formării calculilor renali și a celor de la nivelul vezicii urinare. Amestecul este format din 20 g păpădie, plantă plus rădăcină, și 10 g frunze de mesteacăn și de splinuță. Mod de preparare: se opăresc două lingurițe cu amestec cu un litru și jumătate de apă fierbinte, se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se consumă zilnic două-trei cești cu ceai neîndulcit.

Utilizată contra mușcăturilor

O specie a splinuței numită Solidago canadensis a fost adusă în Europa abia în secolul al XlX-lea, fiind folosită de vechii indieni pentru vindecarea mușcăturilor de șarpe, de insecte sau a mușcăturilor diverselor animale.

PONT. Gargara cu splinuță este indicată în laringită și faringită.

Remediile cu splinuță nu se recomandă femeilor însărcinate și persoanelor bolnave cu inima