Main menu

header

492 9 2de Raluca Grințescu

„Laptele de aur”, aşa cum este denumită această băutură miraculoasă, este alegerea perfectă pentru sănătatea dumneavoastră. Este recomandat să fie consumat seara, întrucât beneficiile sunt extraordinare. Principalul ingredient din această băutură este turmericul (șofranul indian), care conţine ingredientul activ curcumină - un polifenol cu peste 150 de acţiuni terapeutice, fiind în acelaşi timp un antioxidant, un antiinflamator şi un ingredient activ în lupta împotriva cancerului.

Îmbunătăţeşte memoria şi funcţiile creierului

Turmericul a fost folosit pentru a îmbogăți gustul mâncării, dar medicina tradițională orientală îl recomandă și în tratarea anumitor afecțiuni. Încă din trecut, turmericul a jucat un rol important în ritualurile hinduse, iar indienii se simt încă foarte legați de acest condiment. Era folosit drept colorant pentru haine sfinte, culoarea sa galbenă spre portocaliu aprins fiind considerată magică. De la turmeric se folosește, în scop terapeutic, rădăcina, care conține uleiuri volatile, peptide și săruri minerale. Proprietățile sale sunt nebănuite: creşte imunitatea organismului, ajută la menţinerea nivelului colesterolului, detoxifică ficatul, reglează metabolismul şi greutatea corporală, acţionează împotriva presiunii sangvine ridicate, îmbunătăţeşte memoria şi funcţiile creierului, este benefic în diverse afecţiuni ale pielii, are efecte puternice în cazul dereglărilor neurologice, micşorează nivelul trigliceridelor. Iată cum se face „laptele de aur” în doi pași!

Rețeta-minune

Ingrediente: 1 cană cu lapte de migdale (laptele de cânepă şi cel de cocos sunt, de asemenea, opţiuni bune), 1 linguriţă cu ulei de nucă de cocos, 1/4 linguriţă cu pastă de turmeric, miere. Amestecaţi ingredientele, mai puţin mierea, într-o tigaie. Daţi focul la mediu. În timp ce se încălzeşte amestecul aveţi grijă să amestecaţi constant şi să nu îi permiteţi să ajungă să fiarbă. Adăugaţi apoi miere după gust. Consumați „laptele de aur” zilnic, înainte de culcare sau ori de câte ori vreți să alungați starea de moleșeală ori vreo durere.

PONT. Dacă amestecați piper negru cu turmeric sau îl adăugați într-o mâncare condimentată cu turmeric, acesta creşte efectele biologice ale cucurminei de 1.000 de ori, datorită substanţei care dă piperului iuţeala caracteristică, denumită piperină. Iar dacă amestecați turmeric şi piper negru la un loc, absorbţia turmericului de organismul uman creşte cu 2.000%!

Pastă de turmeric

Ingrediente: 1/4 cană cu pudră

de turmeric, 1/2 linguriţă cu piper, 1/2 cană cu apă filtrată. Amestecaţi foarte bine toate ingredientele într-o tigaie mică. Folosiţi focul între potrivit şi tare şi amestecaţi constant până când devine o pastă groasă. Nu o să dureze foarte mult timp, aşa că nu vă îndepărtaţi de lângă aragaz. Lăsaţi amestecul să se răcească, şi apoi puneţi-l într-un vas mic la frigider.

Folosită în cantităţi mari, rădăcina de turmeric poate produce iritaţie gastrică, iar în zonele în care se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor incidenţa ulcerului gastric este mult mai frecventă. Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească însă cu precauţie (şi sub indicaţia medicului) astfel de preparate fitoterapeutice cu turmeric