Main menu

header

491 8 2de Cătălina Tăgârță

Ovăzul este o cereală anuală, care, cel puțin la noi în țară, este mai comună în cultura de nutreț decât în cea culinară. Însă, fitoterapeuții atrag atenția oamenilor să introducă mai des acest produs în alimentația lor, întrucât e bogat în glucide complexe, fibre și minerale, care pot fi de mare folos organismului uman.

Reduc nivelul colesterolului

Ovăzul - care poate fi consumat sub formă de fulgi, tărâțe sau făină - este o sursă bună de elemente nutritive precum zinc, seleniu, cupru, fier, mangan și magneziu. În plus, acesta este bogat în antioxidanți, fibre și proteine. Beta-glucanul, unul dintre componenţii găsiţi în fulgii de ovăz, este o fibră solubilă despre care se spune că are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge. Fibrele solubile se descompun pe măsură ce trec prin tubul digestiv, formând o substanță gelatinoasă, care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău, fără a-l afecta în vreun fel pe cel bun. De asemenea, produsele derivate din ovăz sunt sățioase și previn mâncatul excesiv din timpul zilei, care poate duce la creștere în greutate și la oboseală. În plus, sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, previn infecțiile cu diverse bacterii și constipația.

Sursă incredibilă de energie

Magneziul, proteinele, fosforul, dar și vitamina B1 din componența ovăzului fac din această cereală o sursă incredibilă de energie, mai ales dacă este consumată în mod frecvent. De asemenea, ovăzul conține antioxidanți care ajută la formarea vitaminei E și care sunt asociaţi și cu reducerea riscului de apariţie a anumitor boli, inclusiv a bolilor cardiace şi a cancerului.

Țin glicemia la valori normale

Ovăzul este bogat în betacaroten și acizi grași și conține mai multe lipide decât celelalte cereale. În plus, potrivit expertului în nutriție Christian Remesy, proteinele pe care le conține sunt mai bine tolerate de organism decât glutenul din grâu. O porție de fulgi de ovăz fierți în lapte și puțin îndulciți are un aport de 250-300 kcal, ceea ce este ideal pentru un mic dejun delicios și sănătos. Această gustare favorizează sațietatea și contribuie nu doar la scăderea colesterolului, ci ține și glicemia în limitele valorilor normale, prevenind astfel diabetul și obezitatea.

PONT. Pentru reglarea sistemului digestiv puteți consuma zilnic, cu circa 20 de minute înainte de micul dejun, un amestec format din: o linguriță cu tărâțe de ovăz și una cu miere, la un pahar cu apă.

Tărâţele, de două ori mai bogate în fibre

Fulgii de ovăz se folosesc fierți în apă sau în lapte. Tărâțele sunt de aproape două ori mai bogate în fibre decât fulgii, așa că pot să provoace balonări și disconfort digestiv dacă faceți exces de ele. În schimb, le puteți folosi cu încredere în salate (pe care le puteți presăra cu tărâțe), în ciorbe, iaurturi sau pot fi introduse în coca pentru deserturi.

Pentru a limita reziduurile de pesticide consumați fulgi și tărâțe de ovăz provenite din culturi biologice