Main menu

header

491 9 1de Dana Purgaru

De multe ori, bananele sunt considerate doar un desert sănătos sau o gustare, în lipsă de altceva. Însă, aceste fructe, consumate de milenii, sunt atât de lăudate de oamenii de știință, încât merită să li se acorde mult mai multă importanță în alimentația zilnică, mai ales că sunt ușor de găsit.

Îmbunătățesc memoria și reflexele

Aceste fructe conțin din belșug tirozină, unul dintre aminoacizii elementari ai proteinelor, ce îmbunătățește funcția cognitivă și reflexele. Tirozina este esențială în sinteza unor compuși importanți ca dopamina și adrenalina. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Leiden, Olanda, s-a demonstrat eficacitatea unui supliment bazat pe aceasta asupra îmbunătățirii atenției, concentrării și a reacției. De asemenea, alte cercetări au demonstrat că cei 200 de elevi ai unei şcoli din Marea Britanie, care au primit câte o banană de trei ori pe zi, au obţinut rezultate mai bune la examene. Astfel, aceste fructe tropicale sunt recomandate în toate situațiile în care sunt importante facultățile intelectuale, cum ar fi perioadele de examene, condusul mașinii şi alte activităţi mentale susţinute.

„Rezervoare” de potasiu

Un alt element ce predomină în aceste fructe este potasiul, fiind foarte recomandate în special copiilor, persoanelor aflate în convalescență și bătrânilor. O banană mare, care are doar 140 de calorii, conține 602 mg potasiu, 2 g proteine, 4 g fibre și 36 g carbohidrați, laolaltă cu vitaminele A, B și B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, zinc și fier. Datorită acestuia din urmă, bananele sunt bune și pentru pacienții cu anemie, stimulând corpul să producă hemoglobină. De asemenea, potasiul poate împiedica eliminarea calciului prin urină în cazul unui consum excesiv de sare. Aşadar, consumul frecvent de banane este important pentru ca organismul să asimileze mai bine calciul și să avem oase sănătoase.

Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol

Cantitatea mare de potasiu contribuie și la o bună presiune arterială, mai ales că bananele au și foarte puțin sodiu. Anumite studii recomandă consumul acestor fructe în fiecare dimineață, pe stomacul gol, pentru a regla tensiunea și pentru a preveni infarctul. De altfel, potrivit unui studiu publicat în revista „The New England Journal of Medicine”, persoanele care consumă banane în mod regulat își reduc riscul de infarct cu până la 40%.

Trimit oxigen creierului

Conform mai multor studii, bananele ajută la o mai bună stare de spirit datorită conținutului mare de vitamine B, magneziu și triptofan, un tip de proteină pe care organismul îl transformă în serotonină, substanță care relaxează și aduce o stare de bine. Ele sunt bune în perioadele de stres, pentru că relaxează sistemul nervos, ajută la normalizarea ritmului cardiac, protejează metabolismul și trimit oxigen creierului.

Recomandate în caz de ulcer

Deși despre banane se spune, în mod eronat, că ar constipa, ele sunt bogate în fibre, fapt ce ajută la o bună funcționare a tranzitului intestinal. Aceste fructe conţin o fibră solubilă numită hidrocoloid, care ajută la normalizarea mişcărilor tractului digestiv şi îndepărtează starea de constipaţie. De asemenea, e bine de știut că banana este singurul fruct ce poate fi mâncat crud fără a face rău celor suferinzi de ulcer, deoarece conține antiacizi, care neutralizează aciditatea crescută din stomac și reduc iritațiile. Practic, bananele ajută la activarea celulelor ce compun peretele stomacului și care produc un mucus protector și, în plus, contribuie la eliminarea bacteriei cunoscute ca fiind cauza principală a ulcerului de stomac.

Apără de cancerul de rinichi

În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că bananele ajută organismul să prevină cancerul de rinichi, o boală cu care sunt diagnosticate, în medie, 190.000 de persoane pe an și care este cauzată de fumat, hipertensiune, obezitate și poluare. Capacitatea de a ține la distanță această afecțiune este datorată conținutului ridicat de acid fenolic, care protejează funcțiile rinichilor.

Previn infecţiile

Printre vitaminele aflate în cantități considerabile în banane se numără cele din complexul B. Vitamina B2 ajută ficatul să elimine toxinele, B6 întărește sistemele nervos și imunitar și reglează nivelul zahărului din sânge, iar vitamina B9, cunoscută și sub numele de acid folic, este o importantă sursă de energie. În plus, vitamina C contribuie la producerea colagenului prezent în piele, în cartilaje, în ligamente și în tendoane și previne infecțiile.

PONT. Înțepăturile de insecte trec mai repede dacă frecați locul cu partea interioară a cojii de banană, iar dacă frecați regulat dinții cu partea interioară a cojii de banană veți avea o dantură mai albă.

Bune în curele de slăbire

Una dintre părerile greșite despre banane este că îngrașă. Acest lucru poate fi adevărat numai dacă se depășește numărul de calorii recomandat într-o zi, în funcție de vârstă și de activitatea fizică. Altfel, bananele sunt chiar indicate în diete, în special pentru că alungă senzația de foame excesivă prin controlarea nivelului de zahăr din sânge. Așadar, dacă doriți să slăbiți, consumați una-două banane pe post de gustare și veți rezista mai ușor până la următoarea masă principală.

Consumul a cel puțin trei banane pe zi previne degenerescența maculară, cauza principală a pierderii vederii la persoanele în vârstă