Main menu

header

490 10 2de Daniela Anton

O simplă zi petrecută la ștrand, la piscină sau chiar în drumul spre casă ori spre serviciu poate fi o adevărată cursă cu obstacole. Dacă nu sunteți cu ochii în patru, vă puteți alege cu o căzătură, contuzie sau cu o vânătaie. Iată câteva remedii pentru lovituri uşoare.

Cuburile de gheaţă diminuează inflamaţia

O soluţie cunoscută, dar deseori greşit folosită: cubul de gheaţă nu trebuie ţinut direct pe piele, ci se împachetează mai întâi într-un prosop sau într-o bucată de pânză. Aplicat pe vânătaie, reduce inflamaţia, ajută sângele să circule mai uşor şi calmează durerea.

Cataplasme din frunze de varză

Spălați câteva frunze de varză crudă şi striviți-le cu o sticlă până când se rup nervurile. Puneți cataplasma astfel obţinută pe locul vătămat şi fixați-o cu un bandaj. La fel de eficientă este şi cataplasma din frunze de podbal aplicate direct pe piele.

Mușețelul are proprietăţi antiseptice

Unul dintre remediile cel mai bune împotriva vânătăilor este tinctura de arnică. Aceasta are rolul de a grăbi vindecarea, scăzând, în acelaşi timp, sensibilitatea din zona respectivă. Florile de arnică conţin multe substanţe cu acţiune antiseptică şi antiinflamatoare. Îmbibați o compresă din tifon cu tinctură din flori de arnică (se găseşte în magazinele naturiste) şi fixați-o pe zona afectată, ca să scăpați cât mai repede şi de durere, şi de vânătaia inestetică. Pentru a scurta şi mai mult timpul de vindecare, arnica se poate combina şi cu ceai de muşeţel, care are şi el proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice şi analgezice.

Băi cu ceai de mesteacăn

Puneți în 5 l de apă 200 g frunze de mesteacăn. Lăsați-le să fiarbă 30 de minute, apoi acoperiți vasul şi ţineți-l în repaus 25 de minute. Strecurați şi adăugați ceaiul astfel obţinut în apa în care faceți baie generală sau locală (în funcţie de zona de pe corp tumefiată), maximum 15 minute.

Un alt leac este să aşezați pe zona lovită, sub formă de cataplasmă, o felie de pâine stropită cu vin.

Tătăneasa regenerează ţesutul afectat

Tătăneasa reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii utilizate în tratarea pielii vătămate. Pentru a obţine rezultate în cel mai scurt timp, se recomandă ca frunzele de tătăneasă să se aplice în stare proaspătă pe vânătaie de cel puţin două ori pe zi. Efectul terapeutic al acestei plante se datorează conţinutului său bogat în alantoină, o substanţă care stimulează regenerarea ţesutului afectat.

Conţinutul bogat în vitamina B12 îi conferă şi pătrunjelului calitatea de a stimula regenerarea ţesutului vătămat. În acest sens, se toacă două legături de pătrunjel şi se aplică, timp de două ore, pe vânătaie. Procesul se repetă până ce culoarea vânătăii se estompează. Pentru a fi mai uşor de folosit, pătrunjelul mărunţit se poate combina cu apă şi se pune la congelator. Cuburile astfel obţinute vor putea fi folosite mai uşor.

Unguent cu propolis şi cătină

Cumpărați un unguent care conţine propolis și cătină şi aplicați-l masând uşor. Este extrem de eficient imediat după ce s-a produs lovitura. În caz că este vorba despre o contuzie mai veche, este mai bun unguentul pe bază de cătină.

Pont. Pentru a preveni apariţia vânătăii, aplicați o jumătate de ceapă proaspăt tăiată imediat după lovitură.