Main menu

header

489 6 1de Iulian D. Moleianu

Kalamegha, un arbust originar din India şi Sri Lanka, se foloseşte de sute de ani în ţările din sudul Asiei şi în China, îndeosebi pentru tratarea infecţiilor, dar şi a cancerului. Planta este cultivată pentru rădăcina şi frunzele cu efecte antivirale, antibacteriene şi antiinflamatoare, în ultimii ani fiind exportată în Europa, unde consumul de Kalamegha (sau Maha-Tita „regele amărăciunii”, cum i se spune în India) a devenit o adevărată modă.

Împiedică apariţia tumorilor

Cunoscută şi ca „Andrographis paniculata” sau ca „Hempedu Bumi” („fierea pământului”), în Malaiezia, Kalamegha se prezintă sub forma unei plante anuale, cu o înălţime cuprinsă între 30 şi 110 cm, cu secţiunea tulpinei pătrată, frunze alungite, lanceolate. Florile sunt mici, albe, cu puncte roz-violet pe petale.

489 6 2Studiile moderne au reușit să identifice o parte dintre substanţele biologice active din componenţa sa, dintre care andrografolidele sunt cel mai importante. Experimentele efectuate în anii 1993 şi 1998 au arătat că extractul de Kalamegha scade activitatea lipoperoxidativă (generarea de radicali liberi, cancerigeni), având astfel un rol determinant în lupta împotriva procesului de apariţie a tumorilor. În ultimii ani, s-au realizat multiple cercetări care să releve rolul acestei plante în tratarea cancerului de ficat, dar şi a altor tipuri de neoplasme. Administrarea de andrografolit inhibă proliferarea celulelor canceroase, blocând ciclul celular al acestora. O altă cale prin care andrografolidul distruge celulele tumorale este inducerea apoptozei, ce forţează celulele respective să intre într-o stare de autodistrugere.

Eficace în infecţia cronică cu virusul hepatic B

Atât andragrafolidele, cât şi alţi compuşi din extractul de Kalamegha au demonstrat, în cercetările medicale moderne, că au efecte hepatoprotectoare şi hepatostimulatoare. Kalamegha a adus beneficii clare, consistente şi reproductibile în afecţiuni ale ficatului induse de alcool (etanol), acetaminofen (paracetamol), tetraclorură de carbon (CCl4) etc. Aceşti compuşi chimici hepatotoxici (alcoolul, paracetamolul), având mecanisme hepatotoxice diferite, sugerează că planta şi constituentele sale au un spectru larg de efecte hepatoprotectoare. Studiile au mai arătat că preparatele pe bază de Kalamegha au fost eficace în infecţia cronică cu virusul hepatic B, au avut efecte coleretice semnificative, au demonstrat acţiuni protectoare împotriva creşterii transaminazelor serice induse de consumul îndelungat sau excesiv de alcool şi au dus la o îmbunătăţire a structurii histologice a ficatului, stimulând regenerarea hepatică. De asemenea, studiile au arătat că extractul de Kalamegha şi andrografolidele au efecte hepatoprotectoare comparabile sau chiar superioare silimarinei. Extractul standardizat de Kalamegha este unul dintre extractele cel mai importante din compoziţia Hepaid Forte, având o eficienţă clinică superioară pentru protejarea ficatului. Concluziile pe care studiile clinice actuale le aduc arată că ştiinţa modernă confirmă utilizarea tradiţională a extractului de Kalamegha în aceste preparate hepatoprotectoare, cu rezultate deosebite la nivelul ficatului, chiar şi în maladii hepatice refractare la medicamente de ultimă generaţie.

Miraculos în lupta cu malaria şi febra tifoidă

Cu mult înainte ca antibioticele să fie inventate, medicina indiană beneficia de acest antibiotic natural. Kalamegha şi-a dovedit proprietăţile miraculoase în lupta împotriva leprei, malariei, febrei tifoide şi hemoroizilor, stimulând sistemul imunitar. Planta a redus semnificativ durerile de cap şi de gât, pe cele provocate de sinuzită şi pe cele musculare. Mai mult, contribuie la prevenirea infecţiilor tractului respirator şi este un bun expectorant. De cele mai multe ori este folosită pentru tratarea răcelilor, gripei şi a alergiilor. În medicina tradiţională chineză, Kalamegha este utilizată pentru orice problemă de sănătate, de la cele gastrointestinale până la infecţiile în gât şi afecţiunile pielii (inclusiv acnee). Planta poate fi preparată şi în casă, ca şi infuzie, dintr-o linguriţă cu frunze uscate, mărunţite în 250 ml apă fiartă. Compusul se bea înainte de masă şi este recomandat să se înceapă cu doze mai mici, din cauza gustului foarte amar al preparatului, eventual să se folosească îndulcitori naturali (miere, lemn-dulce). La doze foarte mari, pot apărea o scădere a presiunii arteriale, disconfort gastric, senzaţii de vomă şi lipsa poftei de mâncare.

Teste pentru studiul efectelor în tratamentul împotriva HIV

Substanţa activă pe care o conţine această plantă este foarte bună în terapiile împotriva formării cheagurilor de sânge. Cercetătorii au demonstrat că extractul de plantă previne formarea cheagurilor de sânge şi este un bun protector pentru bilă. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că planta provoacă unele reacţii adverse, dar acestea sunt nesemnificative. În prezent se fac teste pentru a se observa efectele asupra virusului HIV, iar rezultatele obţinute până acum au fost încurajatoare.

Kalamegha nu este recomandat femeilor însărcinate, mamelor care alăptează şi copiilor mici