Main menu

header

489 8 2de Raluca Grințescu

Fasolea este unul dintre alimentele cel mai sănătoase şi mai versatile, alături de linte şi de alte leguminoase pline de vitamine, minerale şi fibre solubile. Fasolea este un aliment consistent şi, datorită aportului de proteine, este un înlocuitor bun pentru carnea roşie, recomandat veganilor. Există mai multe tipuri de fasole şi, dacă le consumați în mod regulat, riscul de a dezvolta boli de inimă şi diabet va scădea.

Mung previne bolile cardiovasculare

Este un soi de fasole originar din India. Din punct de vedere nutrițional, fasolea Mung oferă consumatorilor ei vitaminele A, B, C şi E, cât şi o doză remarcabilă de minerale: calciu, fier, magneziu şi potasiu. Fasolea Mung are 20% proteine şi un număr mare de fibre. Specialiştii susţin că, dacă mâncați fasole de cinci ori pe săptămână, şansele să dezvoltați boli cardiovasculare scad cu 22%. Mai mult decât atât, fasolea Mung previne şi cancerul la sân şi, datorită vitaminei C, vă ajută să vă menţineţi sănătatea ochilor.

Aduki protejează intestinele

489 8 3Aduki (Azuki/Adzuki) este un soi de fasole ce se cultivă în special în regiunea Munţilor Himalaya şi în diferite părţi ale Asiei de Est. Această fasole are boabele maronii, este bogată în proteine, dar are un conţinut relativ mic de grăsimi. Fasolea Aduki mai conţine şi fibre dietetice, fier, zinc, potasiu, carbohidraţi şi acid folic. Pentru că are foarte multe fibre, fasolea oferă o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp. Şi acest tip de fasole previne mai multe forme de cancer, printre care cel de sân, reglează nivelul colesterolului în sânge, protejează intestinele şi tratează infecţiile tractului urinar.

Cea neagră, bună pentru femeile însărcinate

489 8 4Fasolea neagră este foarte populară în cultura Americii Latine, fiind aclimatizată în Peru, în urmă cu mii de ani. Exploratorii au adus această plantă şi în Europa, pe la 1500. Fasolea neagră este bogată în acid folic, proteine, antioxidanţi, vitamine şi multe minerale. Pentru o masă excelentă şi cu proteine din abundenţă, fasolea neagră poate să fie combinată cu orez brun, fiind ideală pentru persoanele care doresc să renunţe la carne. Fasolea neagră are, în general, proprietăţi asemănătoare celorlalte soiuri, dar, pe de altă parte, este recunoscută pentru faptul că are un conţinut mai ridicat de vitamina B6, necesară sistemului nervos. Aceasta este bună şi pentru femeile însărcinate, pentru dezvoltarea cerebrală sănătoasă şi corectă a creierului bebeluşului.

Pinto scade nivelul colesterolului

489 8 5Acesta este cel mai popular soi de fasole din SUA şi din nord-vestul Mexicului, folosindu-se pentru umplutura celebrelor burritos. Fasolea Pinto este săracă în grăsimi, dar bogată în proteine şi fibre. O cană plină cu fasole Pinto fiartă conţine 15 g fibre, 60% din doza zilnică recomandată. Dacă suferiți de diabet, rezistenţă la insulină şi hipoglicemie, veți avea numai de câştigat de pe urma consumului de Pinto. Fibrele din această fasole scad nivelul colesterolului şi previn creşterea nivelului zahărului din sânge după mese.

Cea roşie, sursă imbatabilă de fier

489 8 6Fasolea roşie trebuie fiartă un timp mai îndelungat, pentru a curăța toxinele pe care le conţine. Fasolea roşie împrumută gustul alimentelor alături de care este gătită, fiind foarte versatilă pentru supe şi preparate cu chili. Fasolea roşie este o sursă imbatabilă de fier. O ceșcuță cu fasole roşie fiartă conţine peste 15 mg proteine şi 5 mg fier, aproape 30% din doza zilnică recomandată. Fibrele solubile prezente în fasolea roşie scad nivelul colesterolului din sânge, ajutându-l să circule mai repede prin tractul digestiv, înainte ca organismul să îl absoarbă.

Fasolea reduce trigliceridele, nivelul colesterolului, scade presiunea sangvină, îmbunătăţeşte funcţiile colonului, previne constipaţia, cât şi afecţiunile intestinelor şi poate ţine la distanţă osteoporoza