Main menu

header

489 9 1de Carmen Ciripoiu

Considerat cel mai puternic tonic amar, pelinul este un excelent stimulent gastric, antimicrobian, dezinfectant și vermifug, fiind remediul de care avem nevoie când suferim de o serie de afecțiuni.

Cel mai indicat în stimularea digestiei

Nicio altă plantă nu se compară cu pelinul când este vorba despre purificarea și întărirea sistemului digestiv, fiind indicat și persoanelor care suferă de afecțiuni cronice. Se recomandă administrarea a 50 de picături de tinctură de pelin, diluate într-un sfert de pahar cu apă, cu zece minute înainte de masă. Se urmează o cură de trei săptămâni, apoi zece zile pauză, după care tratamentul se poate relua. Tinctura de pelin se obține astfel: se pun într-un borcan 15 linguri cu pulbere de plantă, peste care se adaugă 400 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează. Preparatul rezultat se pune în sticle mici, închise la culoare. În plus, pelinul este un minunat tonic și protector al ficatului, având eficiență și în cazul în care ficatul este afectat după otrăviri sau după consumul de substanțe toxice. În acest caz, se folosește pulberea de pelin, un sfert de linguriță, de trei ori pe zi, în cure de două săptămâni. Pulberea se obține prin măcinarea plantei cât mai fin cu râșnița de cafea și se depozitează în locuri întunecoase.

Pentru a scăpa de neplăcuta balonare, cel mai bun este vinul de pelin, două-trei linguri luate înainte de masă. Tratamentul este foarte bun și împotriva dispepsiei, dischineziei biliare și colecistitei. Pentru obținerea vinului de pelin se zdrobesc zece tulpini proaspete de plantă și se lasă la macerat trei săptămâni, apoi se strecoară.

Distruge viermii intestinali

Pelinul este planta cu cel mai puternic efect vermifug. Se administrează patru lingurițe cu tinctură, în cure de două săptămâni. Un tratament foarte eficient pentru lipsa poftei de mâncare este siropul de pelin, o linguriță cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Tratamentul este de un real ajutor și în tratarea constipației sau a atoniei gastrointestinale, având efecte uluitoare și în bronșită, astm sau pneumonie. Modul de preparare a siropului este următorul: un borcan de 400 ml se umple 1/4 cu frunze proaspete de pelin, tăiate fin, iar restul se completează cu miere. Se acoperă și se lasă la macerat o lună. În cazul intoxicațiilor alimentare sau al otrăvirilor, pentru regivorarea organismului și pentru eliminarea toxinelor rămase, se recomandă două linguri, zilnic, cu pulbere de pelin. Cura durează două săptămâni. Pelinul este un remediu excelent și în tratarea durerilor de cap și a migrenelor. Se recomandă tinctura de pelin, 50 de picături, de patru ori pe zi. Astfel, circulația cerebrală se va normaliza, iar tulburările digestive, în special cele biliare, care stau de cele mai multe ori la baza migrenelor, vor fi înlăturate.

Stimulent al activității ovarelor

Băile de șezut fierbinți cu infuzie combinată de pelin au un puternic efect antiinfecțios, fiind indicate în anexită și amenoree, acționând, de asemenea, ca un puternic stimulent al activității ovarelor. Intern, se recomandă consumul de peliniță. Și tot băile cu infuzie combinată de pelin (se pun cinci litri în cada cu apă) sunt un excelent remediu contra reumatismului. În cazul candidozei vaginale se fac, zilnic, spălături vaginale cu aceeași infuzie combinată de pelin (trei linguri la o cană cu apă). Senzația de mâncărime și de usturime va dispărea, iar flora se va reface. Spălăturile cu ceai de pelin combinat sau băile de șezut cu pelin sunt printre cele mai bune remedii și în cazul hemoroizilor. În cazul hemoroizilor care sângerează se recomandă asocierea cu coada-șoricelului. Durerile sau spasmele tractului gastrointestinal cedează cu ulei de pelin. Se râșnesc fin semințe de pelin și se amestecă pulberea obținută cu ulei nerafinat, în proporție de 1:4. Se lasă la macerat o zi. Se pun două picături pe un cub de zahăr și se ține în gură până se dizolvă.

Excelent în tratarea hepatitei

Pelinul macerat la rece ne scapă de neplăcutele senzații ale gripei, îndepărtând totodată febra, durerile de cap, vertijul și senzația de vomă. Se consumă între trei şi șase lingurițe din acest preparat la fiecare jumătate de oră. În cazul hepatitei se macerează, timp de o săptămână şi jumătate, un pahar cu pelin în 500 ml oțet de mere. O linguriță cu acest preparat se dizolvă în 150 ml apă și se consumă cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz. Tratamentul durează șapte zile. Împotriva tuberculozei se folosesc cu succes rădăcinile de pelin. O lingură cu rădăcini tocate mărunt se fierbe într-o jumătate de litru de vin alb timp de zece minute. Se lasă apoi la infuzat două ore și se strecoară. Se consumă o lingură cu ceai, îndulcit cu miere, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Ceai-minune pentru aciditatea gastrică

Persoanele cu exces de acid gastric trebuie să țină o dietă cu multe legume proaspete sau fierte, brânză de vaci sau terci de cartofi, iar alimentele iuți, alcoolul și tutunul vor fi eliminate definitiv. Un ceai cu efecte miraculoase este cel din pelin, rădăcină de angelică, frunze de melisă și de mentă. Se opărește o lingură cu acest amestec la o cană cu apă clocotită, se infuzează cinci minute, apoi se strecoară. Preparatul se bea neîndulcit, înghițitură cu înghițitură, după mesele principale.

Puse sub perne, frunzele îndepărtează duhurile necurate

Potrivit bătrânilor, pentru a alunga spiritele rele, vrajba și cearta din casă se mătură toate colțurile locuinței, timp de șapte săptămâni, în fiecare sâmbătă, cu un mănunchi din frunze de pelin. De asemenea, puse sub pernă sau așternut, acestea alungă duhurile necurate, dar și insectele care nu suportă mirosul plantei. Pelinul are și rolul de a feri copiii să se îmbolnăvească de friguri sau de boli ale plămânilor, de aceea se pune o cunună cu frunze la capul patului în care dorm micuții.

Experimente pe animale de laborator au arătat că extractul de pelin favorizează distrugerea  celulelor canceroase în cazul leucemiei, cancerului de sân şi de prostată

Supradozajul duce la reacții adverse, convulsii și halucinații. Nu se vor consuma mai mult de 6 g pelin pe zi; Pelinul e contraindicat femeilor însărcinate