Main menu

header

489 10 1de Dana Purgaru

Cine nu adoră pepenii? Fie că e vorba despre cei verzi, cu miezul roșu și zemos, sau despre cei galbeni, dulci și parfumați, aceștia reprezintă o excelentă sursă de sănătate și o adevărată încântare pentru papilele gustative. Mai ales în zilele toride în care avem nevoie să ne hidratăm.

Pepenele roşu

Bogat în potasiu, magneziu și calciu

Pepenii roșii fac parte din familia cunoscută sub denumirea de Cucurbitaceae, care include dovleacul, dovlecelul şi castraveţii şi conțin peste 90% apă, fiind foarte asemănători corpului uman. 100 g miez au 91,5 g apă, 0,15 g grăsime, 7,55 g carbohidrați, 0,4 g fibre alimentare, 6,2 g zahăr și 0,61 g proteine. De asemenea, includ 8,1 mg vitamina C, 569 UI vitamina A, 0,045 mg vitamina B6, 0,033 mg vitamina B1, 0,021 mg vitamina B2, 0,221 mg vitamina B5, 3 mg acid folic, 7 mg calciu, 112 mg potasiu, 10 mg magneziu și 4,5 mg licopen.

Propice disfuncțiilor erectile

Pepenele verde are în componența sa citrulină, un aminoacid foarte bun pentru producția argininei, un aminoacid ce contribuie la eliminarea amoniacului din organism și la producția de oxid nitric. Acesta din urmă este responsabil pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru prevenirea disfuncției erectile prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. De asemenea, îmbunătățește funcţia cardiacă, întăreşte sistemul imunitar şi creşte apetitul sexual. În plus, arginina îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină la persoanele care suferă de diabet de tip II şi manifestă rezistenţă la insulină.

Scade riscul de apariţie a tumorilor și a pietrelor

Licopenul din acest fruct contribuie la reducerea riscului de apariție a cancerului de sân, de plămâni, de col uterin, de prostată sau colorectal, dar și la diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare. În plus, acest antioxidant fereşte organismul de efectele nocive ale soarelui, reușind să absoarbă cu până la 40% mai puține raze ultraviolete. Pepenele roșu este bogat în betacaroten, ce contribuie la protejarea vederii şi a rinichilor. Având peste 90% apă, acest fruct este un foarte bun diuretic, elimină rapid toxinele și reduce riscul formării pietrelor mulțumită conținutului mare de potasiu, ce micșorează concentrația de acid uric.

Pepenele galben

Prielnic în diabet

489 10 2100 g pepene galben conţin 8,6 g carbohidraţi, 6,5% proteine şi 1,5% grăsimi. Chiar dacă este foarte dulce, are proprietăți benefice pentru cei care sunt diabetici. Astfel, potasiul, calciul și vitaminele A, B și C păstrează echilibrul metabolic al persoanelor suferinde de această afecţiune și fac ca zahărul și carbohidrații să se elibereze treptat în corp, nu brusc. De asemenea, acest fruct savuros şi parfumat contribuie la diminuarea tensiunii arteriale, fiind aşadar indicat hipertensivilor. În plus, este bogat în adenozină, un compus ce dilată arterele şi subţiază sângele, lucruri ce-l fac util în prevenirea atacurilor de inimă.

Rol esențial pentru o vedere clară

La fel ca și cel verde, pepenele galben este plin de antioxidanți, fapt ce contribuie la prevenirea îmbolnăvirii de cancer, și conține mult betacaroten, ce joacă un rol esențial pentru sănătatea ochilor. De altfel, în urma unor studii s-a constatat că femeile care au consumat mult și frecvent pepene galben au avut mai puține șanse de a dezvolta cataractă. Practic, 100 g pepene galben conțin 112% din doza recomandată zilnic de vitamina A - una dintre cele mai mari cantităţi regăsite în fructe. Betacarotenul din compoziție îi conferă culoarea galben-portocalie și este transformat de corp în vitamina A.

Pe lângă rolul de protejare a vederii, această vitamină menține sănătatea pielii și apără de cancer pulmonar, bucal, de colon, de prostată, de sân, endometrial și pancreatic. Alături de vitamina C, vitamina A are efect de ameliorare a durerilor produse de osteoartrită şi măreşte flexibilitatea încheieturilor.

Protejează sistemul imunitar

Vitamina C, în care pepenele galben abundă, este foarte importantă pentru grăbirea vindecării rănilor, pentru menținerea în bună stare a cartilagiilor și pentru creșterea rezistenței oaselor și a dinților. Nu trebuie omis faptul că această vitamină este și cea mai importantă atunci când vine vorba despre îmbunătățirea sistemului imunitar, pentru că stimulează producția de celulele albe, care luptă cu virusurile și bacteriile.

Are grijă de tiroidă

Specialiștii recomandă acest fruct galben și persoanelor care au acumulat toxine și care se confruntă des cu stresul. El conține potasiu, care ajută la normalizarea ritmului cardiac și la o mai bună oxigenare a creierului. De altfel, se cunoaște faptul că acest mineral este indicat pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor coronariene.

Un alt beneficiu al cantalupului, cum mai este denumit pepenele galben, este faptul că normalizează producția de hormoni tiroidieni și are efecte pozitive în cazul pacienților diagnosticați cu hipertiroidie.

La Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău a fost obținut, în urma cercetărilor de peste două decenii, pepenele cu aromă de coniac

Buni în diete

Fiind săraci în calorii, ușor digerabili și având o concentrație foarte mare de apă, pepenii sunt recomandaţi celor care doresc să slăbească. Şi în ceea ce priveşte nivelul de energie, aceste fructe au efecte pozitive, datorită vitaminei B pe care o conţin. Studiile au demonstrat că sportivii care au băut o jumătate de litru de suc de pepene roșu înainte de un program de activitate fizică intensă au avut mai puţine probleme musculare şi un ritm cardiac mai bun. Consumul regulat de pepene galben poate îndepărta problema retenției de apă în exces din țesuturi, neplăcere cu care se confruntă în special persoanele care doresc să slăbească. Acestea pot mânca liniștite oricât de mult vor din aceste fructe, pentru că 100 g pepene galben conțin doar 34 de calorii, iar aceeaşi cantitate de pepene verde are 30 de calorii.

Aceste fructe trebuie consumate numai înainte de masa principală (deoarece se digeră foarte repede), şi nu foarte reci, pentru a beneficia cât mai mult de proprietățile licopenului şi să nu fie asociate cu alte alimente

Răcoreşte şi hidratează

489 10 3O cură cu pepene roşu este recomandată în timpul perioadei caniculare, deoarece răcoreşte, hidratează și îi conferă corpului elementele vii de care are nevoie. De asemenea, e bine de ştiut că o felie de pepene roşu asigură 24,3% din valoarea zilnică de vitamina C şi 11,1% din doza zilnică necesară de vitamina A. Datorită vitaminei C și a betacarotenului, protejează organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, elemente ce joacă un rol esențial în apariția bolilor. Din cauza lor, colesterolul se lipește mai ușor de pereții vaselor de sânge - caz în care pot apărea infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral - și declanșează atacurile de astm, augmentează starea inflamatorie din corp, determinând crize de osteoartrită și artrită reumatoidă și pot distruge mucoasa protectoare, cauzând astfel leziuni cu potențial cancerigen.