Main menu

header

489 11 1de Cătălina Tăgârţă

Dumneavoastră sau cineva drag ați/a fost diagnosticat cu noduli/dureri la sâni, mastoză sau uter fibrochistic, sindrom premenstrual, stare de depresie cauzată de premenopauză? Dacă v-ați săturat de efectele adverse ale medicamentelor clasice e bine să știți că puteți opta pentru produse naturiste, precum primula canadiană de seară (canadian evening primrose), cunoscută în România drept luminiţa nopţii sau luminiţa de seară. Planta este originară din Canada, iar uleiul extras din ea conţine o proporţie mare de acizi graşi nesaturaţi, esenţiali organismului, pe care mulți oameni nu îi pot obţine doar din regimul alimentar de zi cu zi.

Uleiul presat la rece scade nivelul tensiunii arteriale

Uleiul de luminița nopții este presat la rece din plante proaspete. În plus, unele produse conțin și un adaus de acetat de vitamina E (din surse naturale). În cazul în care uleiul nu conține vitamina E este bine ca aceasta să fie administrată în paralel.

Uleiul de primula este foarte util în tratarea mai multor afecţiuni: scăderea tensiunii arteriale, controlul greutăţii corporale, reducerea riscului formării de cheaguri sangvine şi apariției afecţiunilor cardiovasculare şi infarctului. De asemenea, planta este eficientă în tratarea bolilor dermatologice și a plăgilor. În plus, uleiul oferă şi alte beneficii: protejează ficatul împotriva efectelor alcoolului, întăreşte sistemul imunitar şi încetineşte procesele de îmbătrânire. Mai mult, este recomandat și în tratarea stărilor depresive cauzate în principal de afecţiuni ale glandei tiroide. Însă, cea mai importantă și renumită utilizare a sa este în rândul femeilor, pentru rezolvarea diverselor probleme ce țin de aparatul reproducător.

Recomandat în caz de endometrioză

Primula ameliorează simptomele în cazuri de sindrom premenstrual şi colon iritabil. Alină sensibilitatea sânilor corelată cu ciclul menstrual și este recomandată de unii medici ginecologi în caz de endometrioză (leziuni, aderenţe şi distorsiuni histologice ale organelor de reproducere feminine), fibroză uterină sau mamară, dureri de sâni. De asemenea, uleiul de luminița nopții are capacitatea de a regla ciclul menstrual.

Interferând cu producerea prostaglandinelor inflamatorii în cursul ciclului menstrual, compusul GLA din uleiul de luminiţa nopţii minimalizează sensibilitatea mamară premenstruală, accesele de colon iritabil şi dependenţa de dulce, ajutând în controlul inflamaţiei determinate de endometrioză.

Minimizează inflamația mamară

Studiile arată că o mare parte dintre persoanele care suferă de sindrom premenstrual prezintă valori anormal de scăzute ale GLA, motiv care îndreptăţeşte pe deplin folosirea acestui supliment. În cazurile de fibroză mamară, acizii graşi din compoziţia uleiului pot minimaliza radical inflamația mamară şi pot promova absorbţia iodului - mineral care poate atinge valori anormal de scăzute la femeile cu această afecţiune.

Pe măsură ce organismul (în special la femei) înaintează în vârstă, pierde abilitatea de a converti grăsimile alimentare din dietă în acizi GLA. Întrucât acest tip de acizi graşi esenţiali este implicat în numeroase procese biologice în organism, administrarea de ulei de luminiţa nopţii poate ajuta în compensarea oricărei deficienţe de GLA.

Rezolvă dezechilibrele hormonale

Luminița nopții mai este cunoscută pentru beneficiile în prevenirea şi reglarea dezechilibrelor hormonale la bărbaţi şi la femei. Are efect pozitiv asupra sintezei şi acţiunii hormonilor sexuali, echilibrează raportul estrogen/progesteron, reduce durerea la nivelul sânilor (în mastalgia ciclică), congestiile pelvine, retenţia hidrică (edeme), iritabilitatea. Se pare că o deficienţă de acid gamma-linolenic (GLA) cauzează sensibilitate anormală la hormonul prolactină. Tratamentul micşorează numărul şi mărimea chisturilor uterine, rezolvă disfuncţiile organelor sexuale, frigiditatea (la femei), impotenţa (la bărbaţi), sterilitatea, încetinirea dezvoltării sexuale (la adolescenţi). În menopauză calmează bufeurile și asigură femeilor un confort sporit. De aceea, uleiul din această plantă ar putea reprezenta unul dintre cele mai importante suplimente strict necesare în partea a doua a vieţii în dieta femeilor. Pentru oricare dintre situații se pot lua două lingurițe cu ulei pe zi, chiar înainte de masă.

Ajută în dischinezie biliară

GLA contribuie la buna funcţionare a glandei tiroide (hipertiroidie, hipotiroidie, boală tiroidiană autoimună), glandă care controlează funcţiile multor organe şi sisteme din organism şi care, printre altele, este responsabilă şi de metabolismul calciului. Apoi, planta și derivatele sale au capacitatea de a întreţine procesele fiziologice normale ale ficatului şi ale vezicii biliare, preîntâmpină acumularea de grăsimi în celulele hepatice şi ajută la descompunerea şi eliminarea lor (hepatită, ciroză hepatică, dischinezie biliară, steatoză hepatică).

Reduce simptomele de parestezie

Uleiul de luminița nopții este util bolnavilor de diabet, pentru că previne şi tratează complicaţiile acestei boli. Una dintre complicaţii este neuropatia diabetică, iar în acest caz produsul reduce simptomele de parestezie, de durere sau de arsură asociate afecţiunii. De asemenea, femeile care au niveluri scăzute de acizi graşi esenţiali în sânge sunt mai susceptibile de a pierde masă osoasă decât cele cu niveluri normale. Într-un studiu efectuat pe femei de peste 65 de ani, cu osteoporoză, cele care au luat produse naturiste cu GLA (în combinaţie cu ulei de pește şi cu calciu) au avut pierdere osoasă mai scăzută şi chiar o creştere a densităţii oaselor.

Trebuie administrat doar până la ovulaţie

Pentru a îmbunătăți fertilitatea, uleiul de primula trebuie administrat doar în perioada dintre menstruație și ovulație. După aceea este indicat să înlocuiți luminița de seară cu ulei din semințe de in, care conține aceiași acizi esențiali și poate fi administrat chiar și pe perioada sarcinii. Doza zilnică recomandată de medici trebuie să fie între 1.500 mg și 3.000 mg pe zi. În ceea ce privește efectele adverse, acestea sunt aproape inexistente. Foarte rar pot apărea: senzație de greață, diaree sau dureri de cap.

Uleiul de primula ameliorează stările depresive la alcoolici. Acest efect se obţine prin deblocarea transformării acidului alfa-linoleic în acid gama-linolenic, transformare inhibată de alcool şi generatoare de depresii

psihice