Main menu

header

488 6 1de Daniela Anton

Seamănă la aspect cu o roșie, are gust între ananas și piersică și este potrivit și în cocteiluri, și în salate, și în rețete de deserturi. Este vorba despre fructul kaki, piersica japoneză sau persimona. De asemenea, kaki aduce și numeroase beneficii asupra sănătății, prin conținutul nutrițional extrem de bogat. Iată pentru ce afecțiuni este recomandat.

Antioxidant puternic

Fructul kaki este bogat în vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C. Totodată, kaki conține și minerale necesare organismului, precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc. Kaki este bogat și în carbohidrați de bună calitate și conține la fel de mulți antioxidanți ca și ceaiul verde. Mai mult, kaki include cantități importante de acizi organici, taninuri și proteine.

Fibrele, antioxidanții și potasiul din kaki ajută la menținerea sănătății cordului, contribuie în prevenția aterosclerozei, ajutând în reducerea stresului oxidativ. Creșterea consumului de potasiu a fost asociată și cu o scădere a riscului de infarct și de accident vascular cerebral.

Scade aciditatea gastrică

Acest fruct acţionează ca un extraordinar agent digestiv. Kaki face parte din alimentele alcaline, scade aciditatea gastrică, dar și aciditatea sângelui, reglând astfel activitățile metabolismului. Mai mult, fructul kaki poate fi consumat în cantități moderate în dieta celor care suferă de afecțiuni gastrice, având acţiune relaxantă asupra stomacului.

Întărește vederea

Fructul kaki este benefic și pentru sănătatea ochilor. Ajută la îmbunătățirea acuității vizuale prin conținutul său ridicat în vitamina A, dar și în prevenția degenerescenței maculare și a cataractei.

Bogat în antioxidanți, dar și în vitamine și minerale, kaki îmbunătățește sistemul imunitar. De asemenea, are capacitatea de a preveni bolile de sezon și virozele respiratorii. Fructul conține glucide de bună calitate, esențiale pentru a combate depresia și stările de anxietate, stimulând astfel activitatea creierului.

Învinge oboseala și apatia

Fiind bogat în nutrienți care refac depozitele energetice ale organismului și stimulează activitatea creierului, kaki este recomandat în perioadele de suprasolicitare intelectuală, în perioadele de convalescență, alungând starea de oboseală și având efecte revigorante.

Are proprietăţi antitumorale

Fructul kaki face parte din categoria acelor alimente bogate în antioxidanți și nutrienți care ajută la combaterea stresului oxidativ, prevenind modificările la nivelul ADN-ului celular. De aceea, nutriționiștii includ acest fruct pe lista alimentelor ce inhibă dezvoltarea de tumori.

Indicat pentru pielea arsă de soare

Fructul kaki este un adevărat aliat și al frumuseții, nu numai al sănătății. Bogat în nutrienții de care pielea are cea mai mare nevoie, kaki face parte dintre acele alimente utilizate în cosmetică, dar și în preparatele naturiste. Prin conținutul său în vitamine și minerale, kaki este indicat pentru pielea uscată, arsă de soare, ridată sau cu fermitatea pierdută. De asemenea, consumat alături de cereale integrale și alimente bogate în calciu, acest fruct aduce un aport vitaminic important pentru organism, stimulând prin consumul acestuia creșterea părului și a unghiilor. Pentru a accelera și mai mult aceste procese, se recomandă să faceți masaj la rădăcina părului cu ulei de ricin.

Chec cu kaki, migdale şi smochine

Ingrediente: 1 cană și jumătate cu făină, 50 g unt tăiat cuburi, 2 ouă, 1 sfert de cană cu zahăr, 100 g smochine uscate tăiate cuburi, 100 g migdale crude tocate grosier, 1 cană cu piure de kaki (2-3 fructe, curățate de coajă și pasate), jumătate de linguriță cu nucșoară rasă, 1 vârf de sare, 1 linguriță cu extract de vanilie, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Se unge o formă de chec cu puțin ulei și se tapetează cu hârtie de copt. Se amestecă ingredientele uscate (zahărul, făina, nucșoara, bicarbonatul și sarea), apoi se combină cu untul, folosindu-vă de degete. Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând cu un tel vanilia și piureul de kaki. Apoi, se încorporează migdalele tocate și smochinele uscate. Iar la final se toarnă compoziția în formă de copt și se coace checul 1 oră, 1 oră și 20 de minute.

ATENŢIE! Acest fruct trebuie consumat cu moderaţie de bolnavii de diabet, deoarece are un conţinut bogat în carbohidraţi