Main menu

header

488 10 2de Daniela Anton

Ați luat decizia de a renunța definitiv la fumat? Terapia cu plante medicinale este excelentă atunci când doriţi să vă lăsaţi de acest viciu şi vă ajută să vă detoxificaţi organismul. În plus, veţi depăşi mai uşor stările de agitaţie care pot apărea din cauza nevoii de tutun. Iată câteva plante care vă vor determina să renunțați la fumat!

Sunătoare

Pe lângă alte beneficii pe care le are asupra organismului, sunătoarea este şi unul dintre remediile antifumat cel mai eficiente. Planta atenuează nevoia de nicotină şi revitalizează organismul slăbit din cauza tutunului. Sunătoarea se poate administra sub formă de ceai, care se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se vor bea câte două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Un alt leac foarte eficient este să folosiți sunătoarea în amestec cu angelică, rădăcină de genţiană, cu pelin şi cu scoarţă de cruşin, din care se prepară un decoct - o linguriţă cu amestec, la 300 ml apă. Beți acest decoct zilnic, timp de șapte zile.

Pedicuţă

Pedicuţa este o plantă care face ca mirosul şi gustul de tutun să devină insuportabile. Preparați un decoct dintr-o lingură cu pedicuţă uscată la 200 ml apă fiartă. Se bea decoctul pe stomacul gol, timp de o săptămână. De asemenea, puteți să luați un vârf de cuțit cu pulbere din plantă, de patru-cinci ori pe zi. Tineți sub limbă zece minute, apoi înghițiți pulberea cu puțină apă.

Ovăz

Rezultate excelente în tratarea dependenţei de nicotină dau și ceaiul şi tinctura de ovăz, remediul având totodată şi efect calmant. Puneți o lingură cu boabe de ovăz la 250 ml apă şi fierbeți cinci minute. Apoi, strecurați și beți în fiecare dimineaţă câte o cană cu ceai, timp de şase luni. Dacă preferați tinctura de ovăz, diluați 20 de picături în puțină apă și luați de trei ori pe zi. Terapia cu tinctură de ovăz se face pe o perioadă de trei luni.

Valeriană

Valeriana este o altă plantă care ajută la detoxifierea organismului de nicotină şi la calmarea stărilor de agitaţie care pot apărea din cauza nevoii de tutun. Urmați o cură timp de o lună cu tinctură de valeriană: se administrează de trei ori pe zi câte 1-3 ml tinctură diluată în apă. De asemenea, puteți pune o lingură cu plantă într-o cană cu apă clocotită și lăsați zece minute la infuzat. Beți trei cești pe zi, după mese.

Cimbrișor

Cimbrișorul este un alt remediu pentru a scăpa de fumat. Planta atenuează nevoia de nicotină şi revitalizează organismul slăbit. Infuzia de cimbrișor se obține din patru linguri cu plantă la un litru cu apă clocotită, lăsat la infuzat cinci minute. Această terapie se ține o lună întreagă, iar la intervale de 20 de minute se bea câte un pahar cu ceai.

Frunze de eucalipt

Frunzele de eucalipt fac ca mirosul şi gustul de tutun să devină insuportabile. Infuzia de frunze de eucalipt se obține dintr-o lingură și jumătate cu frunze de eucalipt lăsate la infuzat o oră în 500 ml apă clocotită. Acest ceai se bea timp de o lună, câte 100 ml, de cinci ori pe zi.

Ardei iute

Pentru a renunţa la fumat, foarte utilă este și tinctura de ardei iute. Se administrează câte 10 picături, de trei ori pe zi, diluate cu puţină apă. De asemenea, se mai poate folosi cârmâzul (Phytolacca decandra), tot sub formă de tinctură.

Semințe de dovleac cu miere

Un alt remediu care vă va scăpa de tutun este amestecul de dovleac și miere: 200 g semințe de dovleac descojite și bine pisate se amestecă bine cu miere de albine. Se ia câte o linguriță zilnic, pe stomacul gol, până ce dorința de a mai fuma trece.

Pont. Pentru a atenua nevoia de nicotină mestecați rădăcină de obligeană şi de lemn-dulce (bucăţi mici).

Înlocuiţi tutunul cu ţigări din plante

Puteți încerca să fumați țigări din plante preparate chiar de dumneavoastră sau pe care le găsiți la farmacii. Amestecați cimbru, frunze de nuc și frunze de scoruș bine mărunțite și veți obține o țigară din plante pentru a înlocui gestul de a fuma. Atenție, însă! Nu înlocuiți țigările din tutun cu cele din plante pe o perioadă mai mare de trei luni.