Main menu

header

488 10 1de Raluca Grințescu

Hașmaua, cunoscută şi sub denumirile de șalotă, eșalotă sau ceapă franţuzească, este o ceapă de dimensiuni mult mai mici. Are un gust mult mai delicat decât ceapa obişnuită, fiind un ingredient extrem de apreciat de bucătarii şefi din întreaga lume. Pe lângă faptul că oferă mâncărurilor o aromă irezistibilă, hașmaua dispune şi de o serie de beneficii pentru sănătate, fiind un aliment cu un conţinut nutritiv ridicat.

Conţine nutrienţi esenţiali

Hașmaua conţine cantităţi importante de fier - esenţial pentru funcţionarea corespunzătoare a celulelor roşii de sânge. Celulele roşii sănătoase conţin cantităţi bune de hemoglobină, care facilitează transportul oxigenului de la plămâni către toate ţesuturile organismului. Fierul este esenţial şi pentru un metabolism normal, dar şi pentru funcţionarea corectă a creierului. Datorită conţinutului ridicat de fibre, hașmaua îmbunătăţeşte digestia, absoarbe apa şi umple stomacul după fiecare masă. În plus, eliberează încet zahărul în sânge şi stimulează tranzitul intestinal, ceea ce ajută la prevenirea constipaţiei. De asemenea, este de mare ajutor şi în reducerea nivelului de colesterol, prevenind astfel o serie de afecţiuni cardiace.

Sursă de potasiu

Acest mineral este util pentru reglarea nivelului de fluide din organism. Ajută la funcţionarea corespunzătoare a nervilor şi a celulelor musculare. Îmbunătăţeşte metabolismul prin transformarea rapidă a carbohidraţilor în energie. Potasiul ajută şi la menţinerea sănătoasă a inimii prin reducerea tensiunii arteriale. În plus, hașmaua este un aliment excelent pentru sânge şi inimă, ajutând la prevenirea afecţiunilor cardiace. Datorită nutrienţilor importanţi pe care îi conţine, hașmaua previne formarea de cheaguri de sânge, producând şi un anticoagulant care subţiază sângele şi vindecă simptomele afecţiunilor cardiovasculare, atacurile de inimă, ateroscleroza şi infarctul.

Stimulează creşterea părului

Hașmaua are proprietăţi curative. Pe lângă puternicele proprietăţi antioxidante, această „ceapă” dispune şi de calităţi antivirale, antibacteriene şi antifungice. De asemenea, întăreşte sistemul imunitar, protejând organismul de gripă, de răceală şi de alte boli. Hașmaua conţine fitochimicale, care au proprietăţi antidiabetice. Este şi un remediu eficient pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele diabetice. În plus, previne şi degradarea insulinei şi măreşte metabolismul glucozei. Hașmaua este unul dintre cele mai vechi şi mai eficiente remedii naturale pentru creşterea părului. Deoarece este bogată în sulf, hașmaua stimulează producţia de colagen, benefic pentru creşterea părului. De asemenea, este eficientă şi în prevenirea apariţiei mătreţei.

Hașmaua e bogată în nutrienţi vitali, ca vitaminele B şi C, calciu, fier şi potasiu