Main menu

header

487 8 2de Iulian D. Moleianu

Șovârvul sau „Poala Sfintei Marii”, cum mai este cunoscut în popor, aparţine familiei Lamiaceae, fiind înrudit cu menta şi maghiranul. Poate creşte până la 80 cm înălțime și o puteți recunoaște după frunzele de culoare verde-măsliniu, ca nişte vârfuri de săgeată, aşezate simetric şi cu flori micuţe roz-violacee, adunate în bucheţele ramificate în vârful tulpinii. Planta preferă zonele calde, relativ aride, dar se adaptează cu succes în alte medii temperate.

Excelentă în calmarea tusei convulsive

Poala Sfintei Marii prezintă importante proprietăţi sedative asupra sistemului nervos central şi a căilor respiratorii. De asemenea, acţionează cu efect în blocarea căilor respiratorii, calmarea tusei convulsive, a astmului bronşic, a bronşitelor, anginei, în fluidificarea secreţiilor bronşice. Totodată, planta combate afecţiunile aparatului digestiv (gastrite, ulcer gastric, icter, crampe stomacale, diaree, lipsa poftei de mâncare), asteniile nervoase, insomniile, migrenele, angoasele, epilepsia.

Acum 2.400 de ani, Hipocrate o folosea ca antiseptic

Hipocrate folosea această plantă acum 2.400 de ani ca antiseptic şi ca tratament în afecţiunile respiratorii şi stomacale. Chiar şi astăzi, o specie endemică din Creta este folosită local sub formă de ceai, pentru durerile în gât, dar și ca ingredient pentru mâncare. De asemenea, în vechime, se puneau flori de Poala Sfintei Marii în scăldătorile pruncilor „posedaţi” (bolnavi de epilepsie), pentru alungarea duhurilor rele. În prezent, ştim că șovârvul este bogat în flavonoide şi în acid fenolic și antioxidanţi puternici.

Are efect antiparazitar

Uleiul este extras din frunze şi conţine carvacrol, timol şi borneol, flavonoide, acid rozmarinic, terpenoizi, steroli, vitamina A, vitamina C. Este considerat un medicament, dar poate fi utilizat în salate sau sosuri proaspete. Are efect antifungic şi antimicrobian. Cercetările efectuate in vitro au demonstrat că, datorită carvacrolului, uleiul blochează Candida Albicans mult mai eficient decât antifungicele utilizate în mod obişnuit. S-a demonstrat şi efectul antiparazitar al uleiului, unele studii indicând că este mai puternic în blocarea paraziţilor giardia decât medicamentul prescris.

Bună contra insomniei cronice

Infuzia din 15 g plantă uscată şi mărunţită la 200 ml apă clocotită se obţine astfel: se infuzează 15 minute şi se iau patru linguri pe zi, înainte de mesele principale, cu efecte în durerile de stomac. Infuzia din 40 g flori şi frunze la un litru de apă clocotită se realizează la fel de simplu. Se infuzează zece minute, se strecoară şi se beau două-trei ceaiuri fierbinţi pe zi, prin înghiţituri rare, între mese, sau o ceaşcă la culcare, în caz de insomnie cronică. Cataplasmele se fac cu frunze proaspete, strivite şi puse într-un săculeţ de tifon, plasat într-un vas cu vapori de apă; se aplică în dureri de reumatism, lumbago, traumatisme, dureri de cap şi de măsele, pierderea auzului. În cele din urmă, tinctura obţinută din 1/3 plantă mărunţită la 2/3 alcool de 70 de grade, lăsată la răcoare şi la umbră timp de două săptămâni şi apoi strecurată, vindecă impotenţa şi durerile de stomac.

Foarte important de reținut este faptul că tratamentul cu Poala Sfintei Marii vă scapă de Salmonella şi de candidoză!