Main menu

header

487 9 2de Raluca Grințescu

Asmăţuiul, care mai poartă numele de hasmaţuchi, cherval sau pătrunjel creț, face parte din familia Apiaceae şi are proprietăți antiinflamatoare, tonice, cicatrizante, rezolutive.

Efect depurativ pentru sânge

Numeroase boli pot fi tratate cu asmățui: afecţiuni oftalmologice (comprese călduţe pe ochii închişi), amenoree, blefarită, constipaţie, cuperoză, eczeme, faringite, galactagog (creşte cantitatea de lapte la tinerele mame), herpes, hidropizie, hemoroizi, inflamarea pleoapelor, înţepături de insecte, litiaze, leziuni iritante, prurit, retenții urinare, ulceraţii faringiene şi bucale, stomatite. Fructele de asmăţui se folosesc şi ele la boli de piele, afecţiuni oculare, cuperoză, având efect depurativ pentru sânge, fiind şi un purgativ uşor. Curăță ficatul şi rinichii.

Infuzie pentru ten obosit

Pentru rezolvarea problemelor de piele, precum herpesul, faceți o infuzie din asmățui, astfel: puneți 60 g de plantă la 1 l de apă și beți trei căni pe zi. Pentru tenuri obosite, ridate, zbârcite sau înţepături de insecte veninoase faceți o infuzie din 60 g plantă la un litru de apă și puneți comprese pe locul afectat, de două ori pe zi. Faceți gargară sau spălături bucofaringiene dacă suferiți de stomatite şi faringite ulcerate.    

Nu are efecte negative

Ceaiul este bun ca adjuvant în toate bolile enumerate anterior. Se prepară din două linguriţe cu plantă la 250 ml de apă fiartă. Se lasă acoperit 10 minute şi apoi se strecoară. Se poate folosi pe durate mai lungi, deoarece nu are efecte negative - este indicat să se bea două căni pe zi din acest ceai. Dacă este folosit pentru uz extern se consumă o cantitate dublă de asmăţui.

Cremă pentru afecțiunile pielii

Totodată puteți face şi cremă de asmăţui, care se recoamndă în toate bolile de piele: în 100 g grăsime (untură de porc, unt, vaselină, lanolină etc.) fierbeți 50 g plantă mărunţită, timp de trei ore. După ce strecurați, puteți adăuga miere dacă doriți o consistență mai mare a cremei.

PONT. Sucul proaspăt de asmățui este bun pentru afecţiuni oculare, punându-se direct în ochi.