Main menu

header

487 10 1de Dana Purgaru

Unul dintre cele mai gustoase condimente, oregano, s-a descoperit că este eficient pentru combaterea norovirusului. Acesta constituie una dintre cele mai comune cauze de infecţii gastrointestinale însoţite de greaţă şi vărsături.

Inamicul norovirusului

Oregano este o plantă aromatică mediteraneană utilizată pentru condimentarea diferitelor alimente. Cercetătorii americani de la Universitatea Arizona au descoperit recent că o substanţă chimică regăsită în acesta, carvacrolul, distruge capsida - scutul virusului -, o proteină externă foarte rezistentă, făcându-l astfel mai vulnerabil şi mai uşor de combătut. „Carvacrolul ar putea fi utilizat ca dezinfectant al alimentelor şi, posibil, ca dezinfectant al suprafeţelor, mai ales în combinaţie cu alţi agenţi antimicrobieni”, a declarat Kelly Bright, coordonatoarea studiului.

Eficient și contra Escherichia coli și stafilococul auriu

Norovirusul este un pericol, în special în spitale, cămine de bătrâni, pe vase de croazieră şi în şcoli, deoarece cauzează toxiinfecţii alimentare, ce se manifestă prin dureri abdominale, greaţă şi vărsături. Infecţia trece și de la sine, de obicei în câteva zile, dar se poate dovedi periculoasă pentru copii, bolnavi cronici și persoane în vârstă.

Carvacrolul are proprietăţi bacteriostatice şi bactericide, acţionând nu numai împotriva norovirusurilor, ci şi a bacteriilor precum Salmonella typhimurium, Escherichia coli (inclusiv E.coli O157:H7) şi Staphylococcus aureus.

Potrivit oamenilor de știință, carvacrolul se găsește și în cimbru