Main menu

header

487 11 1de Carmen Ciripoiu

Unul dintre învățații Antichității spunea că „anasonul înveselește și inima cea mai tristă, redând totodată pofta de viață”, iar renumitul medic militar roman Dioscoride îl numea cel mai adevărat antidot pentru otrăvuri. Rudă apropiată a morcovului și a țelinei, anasonul face minuni pentru întregul organism.

Previne formarea gazelor în intestine

Pentru că deține puternice efecte carminative, de prevenire a formării gazelor în intestine, anasonul este cel mai indicat remediu în tratarea balonării. Se recomandă consumul unei lingurițe cu pulbere la zece minute după fiecare masă. Dacă dentiția permite, pulberea poate fi înlocuită cu succes cu mestecarea direct a semințelor, în felul acesta calitățile lor terapeutice fiind valorificate la maximum. Anasonul scade drastic atât valorile glicemiei, cât și ale colesterolului rău și trigliceridelor. Pacienții pot lua zilnic 5 g pulbere de anason, măcinat proaspăt. În cazul toxiinfecției alimentare, se administrează un amestec în părți egale din pulbere de anason și cimbru. Se consumă între trei-șase lingurițe pe zi, până la dispariția bolii. În cazul toxiinfecțiilor grave se foloseşte infuzie de anason, în care se adaugă două picături de ulei de cimbru, o jumătate de litru pe zi. Pulberea de anason este foarte bună și în cazul digestiei dificile. În această situaţie, pacientul trebuie să ia un sfert de linguriță, înainte și cu zece minute după fiecare masă.

Stopează crizele de astm

Anasonul le e de un real ajutor și persoanelor care suferă de astm. Pentru diminuarea urgentă a crizei se recomandă o cană cu infuzie fierbinte de anason (se opărește o linguriță cu semințe la o cană cu apă, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se filtrează). Pentru o perioadă lungă de tratament se folosește o combinație de pulbere de anason, mușețel și trei-frați-pătați, amestecate în proporții egale. Se ia o linguriță de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Se recomandă o cură de 90 de zile, de două ori pe an. Tusea convulsivă se tratează tot cu infuzie de anason, la care se adaugă o cantitate egală de cimbru de grădină. În acest caz, sunt foarte bune și inhalațiile cu această infuzie, datorită efectelor antispastice și antibiotice ale uleiurilor volatile ale celor două plante.

Pulberea stimulează lactaţia

Neplăcuta candidoză cedează dacă pacientul consumă zilnic trei lingurițe dintr-o combinație de pulbere de rădăcină de cicoare și pulbere de semințe de anason, amestecate în proporții egale. În lupta cu candidoza vaginală, cele mai bune sunt spălăturile vaginale cu infuzie de anason, în care se adaugă două lingurițe cu tulpini înflorite de pelin. Tratamentul se face de trei ori pe săptămână. Prin prezența unor substanțe cu efecte hormonale (fitoestrogeni), semințele de anason sunt indicate și doamnelor aflate la menopauză. Se recomandă tinctură de anason, o linguriță de patru ori pe zi, în cure de trei luni. Infuzia de anason se prepară astfel: 20 de linguri cu pulbere se pun într-un borcan, se acoperă cu alcool, amestecând continuu, se lasă la macerat 12 zile, apoi se strecoară. Preparatul se pune în sticle închise la culoare. Termenul de valabilitate al tincturii de anason este de cinci ani. O linguriță de trei ori pe zi cu amestec de pulbere de anason și schinduf le este de mare ajutor și mămicilor care au probleme cu alăptarea, pentru stimularea lactației.

Puternic imunostimulator şi antimicrobian

Condiment originar din China, anasonul stelat este folosit de mii de ani în tratarea diferitelor maladii. Este un puternic imunostimulator și antimicrobian. Medicina tradițională chineză tratează cu succes hepatita virală cu o combinație de anason stelat, lemn-dulce și astragalus. Se amestecă cele trei plante sub formă de pulbere, în proporții egale, și se consumă 3 g, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Preparatul are rolul de a proteja celulele hepatice și de a opri răspândirea bolii. Anasonul stelat, alături de coriandru și turmeric, este și un remediu de excepție în lupta cu cancerul, prevenind mutațiile celulare și apariția tumorilor maligne. Se recomandă folosirea condimentelor cât mai des posibil adăugate în mâncare. Tusea este calmată imediat tot cu ajutorul anasonului stelat. Se recomandă inhalația cu infuzie de anason stelat, obținută din două lingurițe cu semințe zdrobite, puse într-o cană, peste care se toarnă apă clocotită. Pacientul va sta cu fața la câțiva centimetri de cană, își va acoperi capul cu un prosop, astfel încât să inhaleze în întregime aburul. Efectul este imediat.

Cataplasmele cu frunze alungă reumatismul

Decoctul din rădăcină de anason ajută la eliminarea paraziților intestinali. Preparatul se obține din 30 g rădăcini tăiate, care se fierb în 250 ml apă o jumătate de oră. Se consumă două căni pe zi. Tratamentul este util și pentru reglarea digestiei. Frunzele proaspete, utilizate sub formă de cataplasme și aplicate pe zonele afectate, sunt un remediu excelent în boli ca artroza, sciatica sau reumatismul. Util și în durerile lombare, musculare și osteoarticulare este și uleiul de anason. Specialiștii spun că cea mai mare eficacitate o are dacă este administrat dimineața și când luna este în creștere.

ATENȚIE! Ceaiul de anason e contraindicat în boală ulceroasă, enterocolite acute și cronice, sarcină, tumori benigne sau maligne. Infuzia nu se păstrează de pe o zi pe alta, se prepară în fiecare zi.

Apa de gură luptă cu halena

Dacă ați consumat usturoi, ceapă sau suferiți de halenă (respirație urât mirositoare), apa de gură din anason vă este de ajutor. Se pun la fiert 100 ml apă, la care se adaugă două linguri cu semințe de anason. Se acoperă și se lasă la răcit, apoi se strecoară, presând cât mai bine semințele. Se adaugă 40 ml alcool de 45% și 50 ml apă de trandafir. Se toarnă într-o sticlă închisă la culoare și se agită bine. După spălarea pe dinți, absolut obligatorie, se toarnă puțină soluție într-un pahar cu apă și se clătesc bine gura și faringele.

Aroma semințelor de anason inhibă senzația de greață

Vinul, excelent în bronşită

O ceșcuţă cu vin de anason, consumat de patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă, este un remediu excelent pentru tratarea bronșitei, a răcelii, durerilor în gât, dar și a somnului agitat. Pentru prepararea vinului se infuzează o linguriță cu anason în 400 ml vin clocotit. Se lasă la răcit o oră, apoi se strecoară. Remediul este foarte bun și pentru oprirea strănutului. O jumătate de cană cu infuzie de anason consumată înainte de mesele principale stimulează apetitul, combate migrenele, astenia nervoasă și amețelile.