Main menu

header

486 9 1de Cătălina Tăgârță

E adevărat că bolile respiratorii sunt mai frecvent întâlnite în sezonul rece, pentru că frigul și umezeala sensibilizează mucoasa nazală, însă vara nu scutește organismul de aceste pericole. Diversele metode la care oamenii apelează pentru a se răcori pe timp de caniculă (poziționarea în bătaia aerului condiționat fixat la o temperatură foarte scăzută, consumul de înghețată/băuturi cu gheață sau bălăceala într-un bazin cu apă rece) conduc la creșterea receptivității mucoasei respiratorii față de virusuri, pregătind terenul pentru instalarea virozelor estivale. Căci, din păcate, cele peste 200 de virusuri, care sunt responsabile cu apariția virozelor respiratorii, se află în circulație pe tot parcursul anului.

Inflamațiile faringelui, în topul simptomelor

Deși au o evoluție relativ ușoară, răcelile de vară trebuie tratate cu seriozitate, mai ales în cazul copiilor. Dacă, iarna, oamenii se așteaptă oricând la apariția gripei sau a altor viroze, vara, de cele mai multe ori, sunt luați prin surprindere de simptomele răcelilor. Medicii spun că dominante în sezonul cald sunt infecțiile la nivelul faringelui. Acestea debutează brusc prin stare generală afectată, febră, nas înfundat, dureri de cap și mai ales dureri de gât. Cum pot fi tratate aceste probleme? La fel ca și în cazul celor din timpul iernii, ar fi nevoie de ceaiuri, antitermice, frecții, inhalații. Dar cum se pot face toate acestea când afară sunt 35 de grade Celsius? Soluția salvatoare vine din farmacia naturii. Există trei uleiuri din plante medicinale care se dovedesc de mare ajutor pentru calmarea gâtului iritat, dar și pentru stimularea sistemului imunitar.

Gălbenelele au acțiune antialergică

Iată care sunt proprietățile terapeutice ale uleiurilor binefăcătoare pentru gât: cel de gălbenele, de cătină și de bergamotă. Uleiul de gălbenele are efect antiinflamator și acțiune antialergică. Reduce durerea, oprește răspândirea infecției, reduce mâncărimea, îndepărtează disconfortul la înghițire și accelerează procesul de vindecare. Administrare: se mestecă o linguriță cu ulei aproximativ cinci minute, după care se scuipă și se clătește gura.

Cătina îndepărtează disconfortul la înghițire

Uleiul de cătină are efect antibacterian și antiinflamator, stimulează procesul de regenerare. Acționează asupra bacteriilor, reduce durerea și răspândirea infecției, reduce edemul, senzația de mâncărime, îndepărtează disconfortul la înghițire. Mod de administrare: se ia câte o linguriță cu ulei de cătină, cu 15-20 de minute înainte de masă, de trei-patru ori pe zi.

Bergamota regenerează mucoasa

Uleiul de bergamotă stimulează imunitatea și acționează ca un agent de răcire. Reduce disconfortul la nivel local și accelerează procesul de regenerare a mucoasei respiratorii. Fie se fac inhalații, astfel: se pun șapte-opt picături de ulei pe un șervețel sau pe o batistă și se miroase timp de câteva minute pe zi; fie se poate administra intern: câte trei-patru picături într-un pahar cu miere și apă sau cu lapte.

Luate simultan, cele trei tipuri de uleiuri (de gălbenele, de cătină și de bergamotă) au următoarele beneficii: protejează și umidifică mucoasa respiratorie, stimulează imunitatea și ajută la învingerea virusurilor și a bacteriilor; diminuează inflamația și îndepărtează durerea de gât. Deci, asigură vindecarea rapidă.

Uleiul de cătină și de gălbenele, combinat cu cel de sunătoare, în părți egale, tratează ulcerul. Din acest amestec se iau câte 25 de picături, înainte de mese, timp de șase săptămâni