Main menu

header

484 8 2de Iulian D. Moleianu

Faimoasă în special sub denumirea de „reishi”, ganoderma este o ciupercă rară, cunoscută în medicina tradiţională chineză drept promotoare a vitalităţii şi longevităţii. Susţinătorii săi aclamă efectele miraculoase ale ciupercii în cazul slăbiciunii şi oboselii, menţinerii nivelului optim de colesterol şi a tensiunii arteriale, combaterii inflamațiilor, conferirii de energie, forţă şi susţinerii sistemului imunitar. Beneficiind de o bună popularitate în rândul remediilor naturiste, ciuperca este recomandată doar cu uz medicinal, nu şi în bucătărie.

Întăreşte sistemul imunitar

Deseori utilizată ca imunostimulator pentru persoanele cu cancer (sau HIV), ganoderma s-a dovedit a fi un bun întăritor pentru organism şi un bun combatant al proliferării celulelor canceroase.

În 2003, un studiu desfăşurat pe 34 de pacienţi în stadii avansate de cancer a demonstrat o creştere semnificativă a celulelor T (celule ale sistemului imun, cu rol important în prevenirea afecţiunilor autoimune) în urma administrării ganodermei de trei ori pe zi, pe parcursul a 12 săptămâni.

Combinaţia de extract de ganodermă şi ceai verde îmbunătăţeşte abilitatea ciupercii de a încetini dezvoltarea celulelor canceroase.

În anul 2008, un studiu desfăşurat pe 88 de bărbaţi care prezentau simptome de infecţie urinară a demonstrat că ganoderma a avut un efect superior terapiilor placebo în ameliorarea simptomelor.

Această ciupercă este un puternic detoxifiant al organismului, ajutând la adaptarea acestuia la factorii de stres, fie ei fizici, chimici sau psihici. Totodată, virtuţile ganodermei o recomandă în tratamentul de lungă durată al steatozei hepatice. Pulberea obţinută din această ciupercă se infuzează alături de plante precum brusturele şi schisandra. Se consumă câte trei, patru căni cu infuzie zilnic, imediat după mese.

Pont. Utilizarea regulată a suplimentelor pe bază de ganoderma creşte nivelul de antioxidanţi din organism, componenţi necesari protejării împotriva bolilor şi îmbătrânirii.