Main menu

header

484 11 1de Carmen Ciripoiu

Fiartă sau crudă, dolofana conopidă a devenit un panaceu de neegalat în lupta cu bolile. Aceasta previne anemia, blochează osteoporoza, întăreşte imunitatea, combate constipaţia, preîntâmpină formarea cheagurilor de sânge şi reduce riscul apariţiei cancerului.

Aliment-medicament

Domesticită în urmă cu 3.000 de ani pe teritoriul actual al Turciei, conopida s-a răspândit ulterior în Europa şi în Asia, unde a devenit aliment tradiţional. Valoarea sa a început să fie cunoscută în secolul al XVIII-lea, în Franţa şi Italia, puţin mai târziu, indienii şi chinezii preparând din această legumă adevărată feluri de mâncare-medicament, cu care tratau diferite forme de cancer sau afecţiuni articulare. În zilele noastre, conopida se poate consuma crudă, în combinaţie cu morcovi, ţelină sau pătrunjel, sau fiartă în aburi. Efectul maxim îl are crudă, sub formă de salată, deoarece, în urma expunerii îndelungate la temperaturi ridicate, ea îşi pierde bogăţia de vitamine, de enzime, de compuşi pe bază de sulf, cu efect antioxidant. Chiar dacă păstrează doar parţial vitaminele, conopida murată ajută la îmbunătăţirea digestiei, fiind nelipsită de la mesele cu mâncăruri grele.

Indicată persoanelor cu ischemie cardiacă

Alături de varză şi de broccoli, conopida este un panaceu în lupta cu boala canceroasă, datorită multitudinii de vitamine, enzime, minerale şi substanţe cu efect antioxidant, citostatic sau stimulent al sistemului imunitar. Printre formele de cancer care sunt prevenite prin consumul de conopidă se numără cancerul de sân, de colon, ovarian, de prostată sau pulmonar, cancerul vezicii urinare, cancerul de colon şi de rect. Prin conţinutul ridicat de alcină, substanţă prezentă de altfel şi în ceapă şi usturoi, conopida previne formarea cheagurilor de sânge, fiind indicată persoanelor care suferă de ischemie cardiacă şi infarct miocardic. Nu în ultimul rând, bogăţia de vitamina C face ca această legumă să fie indispensabilă şi celor care suferă de artrită reumatoidă.

Întârzie instalarea menopauzei

Pentru obezitate, se recomandă consumul de două ori pe săptămână a 300 g conopidă crudă. Conopida este un remediu de excepţie în cazul cancerului la sân, datorită indol-3-carbinol, o substanţă nouă, descoperită recent, ce împiedică formarea tumorilor mamare. În acest caz, de cinci ori pe săptămână, se va consuma conopidă fiartă sau crudă. Sub formă fiartă şi condimentată cu şofrănel, conopida este un leac inedit contra cancerului de prostată. Totodată, un consum de 200 g, zilnic, de conopidă întârzie instalarea menopauzei şi contribuie totodată la simptomele acesteia (bufeuri, nervozitate). Sulforafanul, o substanţă conţinută de conopidă, face ca leguma să fie un excelent adjuvant în hepatitele de tip A, B şi C, având rolul de a detoxifia ficatul. Pentru a beneficia de astfel de efecte se va consuma conopidă crudă, sub formă de salată, de trei ori pe săptămână.

Menţine sănătatea gravidei

Acidul folic şi vitamina C conţinute din plin de conopidă sunt esenţiale pentru bebeluş în primele sale luni de viaţă, fiind şi de un real ajutor mămicilor însărcinate. Gravidele pot consuma trei porţii pe săptămână, mai ales în primele luni.

PONT. În terapie se recomandă să se consume conopida românească, netratată cu chimicale, cu miros specific, înţepător.

Persoanele cu sistemul digestiv sensibil trebuie să asezoneze conopida cu anason sau cu chimen