Main menu

header

483 8 2de Iulian D. Moleianu

Stările de răceală şi mai ales cele gripale, contactate în anotimpurile calde, dau bătăi de cap mult mai mari decât acelea cu care suntem obişnuiţi în sezonul mai rece. Medicina naturistă oferă însă remedii chiar şi în aceste situaţii nedorite. Paraipanul este una dintre plantele la care puteţi apela cu încredere atunci când sunteţi răciţi.

Inamicul tusei şi al anorexiei

Cunoscută în popor şi sub numele de brânca mâţii, floarea patului, laba mâţii, lânăriţă, scânteiuţă de munte sau sunătoare de munte, această plantă, prea puţin exploatată, are o mulţime de proprietăţi. Este emolientă, expectorantă, colagogă (favorizează evacuarea bilei în duoden), antiinflamatoare şi stomahică (înlesneşte digestia), fiind astfel utilă şi în cazuri de anorexie. În plus, are capacitatea de a calma tusea. Din aceste motive, ea e recomandată în timpul tratării gripei, îndeosebi sub formă de infuzie, consumată zilnic. Paraipanul se găseşte cel mai adesea pe pajişti, în special la câmpie, dar şi în zone alpine.

Infuzia tratează afecţiunile bronhopulmonare

Un remediu excelent în cazul afecţiunilor bronhopulmonare şi în cazul dischineziei biliare este infuzia din paraipan, care se prepară foarte simplu. Nu trebuie decât să turnaţi o cană cu apă clocotită peste două linguri cu plantă înflorită şi să lăsaţi la infuzat recipientul, acoperit, timp de 10-15 minute. Apoi, nu vă mai rămâne decât să strecuraţi compoziţia şi să beţi câte o ceaşcă pe zi. De asemenea, atât infuzia, cât şi decoctul din plantă s-au dovedit a fi foarte bune cicatrizante ale rănilor atunci când s-au aplicat direct pe acestea, sub formă de compresă. Mai mult, se pare că paraipanul fiert, împreună cu sâmburi de măsline pisaţi, era consumat în trecut de bolnavi pentru a trata diabetul. Paraipanul are proprietăţi circulatorii şi fluidifiante, permite o bună protecţie a vaselor sangvine şi facilitează circulaţia sangvină. Astfel, planta este recomandată şi pentru prevenirea apariţiei ridurilor, dar protejează şi vasele capilare mici.

Vă face să vă lăsați de fumat

Paraipanul este tonic, remineralizant, antianemic, antiscorbutic, hipoglicemiant, expectorant, sudorific, vermifug, este stimulentul vitalităţii bulbului pilos şi, mai ales, în unele cazuri (atunci când viciul nu a fost perpetuat în timp) este antidotul nicotinei, fapt care îl recomandă persoanelor care doresc să renunţe la fumat.

Veți recunoaşte paraipanul după tulpina cu aspect albicios, înaltă de până la 60 cm, frunzele de la bază mari, cărnoase, grupate într-o rozetă, iar florile de culoare roşu-purpuriu, grupate într-o inflorescenţă în vârful tulpinii

3 ponturi pe săptămână

  • Din vechi timpuri se obişnuieşte să se prevină apariţia vânătăilor prin aplicarea pe zona lovită a unei comprese îmbibate în oţet.
  • Infuzia de coada-şoricelului (părţile aeriene ale plantei) este benefică pentru dereglările menstruale. Se prepară din două linguri cu plantă la 500 ml apă. Ceaiul se bea în mai multe reprize pe durata unei zile.
  • Tinctura de soc este bună pentru tratarea tulburărilor hormonale. Luați o jumătate de lingură diluată în jumătate de pahar cu apă dimineaţa, pe nemâncate, şi aceeaşi doză seara.