Main menu

header

483 10 1de Mariana Borloveanu

Dintre fructele verii, cele de pădure sunt mai căutate decât toate celelalte, şi asta datorită faptului că, pe lângă savoarea cu totul aparte, au un conţinut extrem de bogat în vitamine (C, E, A, complexul de vitamine B) şi minerale (magneziu, calciu, potasiu, fier). Atât proaspătă, cât şi preparată termic, zmeura este un adevărat tezaur de aromă şi savoare, tratând până la vindecare afecţiuni ale stomacului, pancreasului, rinichilor şi chiar neoplasme. Părintele Caliopie, de la Mănăstirea Putna, pune mare preţ pe zmeura proaspătă, dar ne-a împărtăşit şi alte remedii naturiste.

Siropul crud calmează dermatozele

Dintre băuturile dulci ale verii, este bine să reţinem şi siropul crud de zmeură, care este un deliciu, dar şi un preţios medicament, mai ales în tratarea unor afecţiuni ale pielii şi rinichilor. Acest sirop nu se fierbe, deci este preparat la rece. Marele câştig al acestui procedeu este faptul că zmeura îşi va păstra intacte toate vitaminele şi mineralele pe care le conţine. Pentru o porţie de sirop folosiţi următoarele ingrediente: 2 kg zmeură, 2 kg zahăr şi 2 lămâi. Fructele bine coapte se spală sub jet de apă şi se pun într-un vas de cinci litri. Zmeura se zdrobeşte cu mâna, pentru ca fructele să-şi poată lăsa cât mai multă zeamă. După zdrobire se acoperă cu un tifon și se lasă la fermentat timp de 48 de ore. Se pasează apoi printr-un tifon dublu, storcându-se fructele cât se poate de bine. Această operaţiune se poate face şi cu ajutorul storcătorului. În sucul obţinut din cele două kilograme de zmeură se adaugă zahărul şi zeama de la cele două lămâi. Se amestecă apoi cu o lingură de lemn, până când zahărul se dizolvă complet, dar, pentru că dizolvarea se face extrem de greu, se va amesteca din zece în zece minute, timp de trei ore. Siropul se pune apoi în sticle, care se leagă cu celofan dublu şi se aşază în cămară. Deasupra conţinutului din fiecare sticlă se va forma un dop de spumă, care va contribui la buna păstrare a siropului. După destuparea fiecărei sticle, siropul se pune în altă sticlă şi se închide ermetic. Se va consuma în combinaţie cu apă minerală sau sifon. După 30 de zile de tratament, în proporţie de 300 ml sirop la un litru de apă minerală sau plată, se vor obţine rezultate miraculoase.

Vă scapă de constipaţie

După cum bine ştim, problemele digestive se acutizează în perioada de vară, din cauza abundenţei de crudităţi consumate în acest sezon. Ceaiul din vârfurile lăstarilor pe care creşte zmeura constituie cel mai bun remediu pentru reglarea digestiei, mai ales acolo unde este vorba despre constipaţie cronică, iar taninul şi flavonoizii din compoziţia acestora reglează spasmele gastrointestinale, în timp ce vitamina K opreşte sângerările în caz de rectocolite hemoragice. Înainte de toate se culeg vârfurile lăstarilor de zmeur, făcându-se din ele mici bucheţele, care se pun în locuri foarte bine aerisite. După uscare se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai foarte aromat, cu proprietăţi vindecătoare de excepţie. La un litru de apă clocotită se adaugă două linguriţe cu plantă mărunţită şi se lasă la infuzat 15 minute, după care se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile. Tulburările digestive cedează după zece zile de tratament, iar sângerările dispar după o lună întreagă. Tratamentul se reia după 30 de zile ori de câte ori este nevoie.

Stimulează secreţia de insulină a pancreasului

Fructele de zmeur sunt un adevărat izvor de sănătate, astfel, o cură de 20 de zile cu zmeură proaspătă, asociată cu trei căni cu ceai din frunze de zmeur pe zi, constituie un tratament foarte util în tratarea neoplasmelor de diverse etiologii. Acidul elagic, acidul salicilic şi flavonoidele (quercitina) din zmeură conferă efecte de inhibare a dezvoltării celulelor canceroase, stopând în acelaşi timp evoluţia tumorilor deja formate. O cură cu 150 g zmeură proaspătă, cantitate consumată de trei ori pe zi, este benefică atât în tratamentul tumorilor canceroase, cât şi la stabilizarea glicemiei. Acestora li se recomandă patru cure pe an, de câte 20 de zile fiecare, cu fructe, frunze şi lăstari de zmeur, în vederea stabilizării glicemiei şi pentru stimularea secreţiei de insulină a pancreasului.

Sucul cu busuioc revigorează organismul

Pe lângă plăcerea de a bea suc de zmeură, există şi o parte terapeutică în ceea ce priveşte sănătatea. Fie simplu, fie amestecat cu apă minerală, acest detoxifiant natural ne induce o stare de prospeţime. Se spală 500 g zmeură şi se pun direct în storcătorul de fructe, apoi se toarnă totul într-o cană de sticlă, în care se adaugă patru-cinci frunzuliţe de busuioc roşu şi câteva cuburi de gheaţă. După două săptămâni de cură cu acest tonic detoxifiant veţi avea mai multă energie şi un organism perfect revigorat.

O linguriţă cu pulbere din frunze de zmeur uscate, luată timp de 30 de zile, împiedică fibromatoza uterină