Main menu

header

482 10 1de Raluca Grințescu

Muştarul este o plantă aparţinând familiei Brassicaceae, renumită pentru seminţele sale din care se prepară condimentul cu acelaşi nume. Există trei tipuri principale ale plantei cunoscute cu preponderenţă: muştarul negru, brun şi alb.

Agent antiinflamator

Deşi nu se bucură de popularitatea ketchup-ului, amestecul gălbui, format în cea mai mare parte din seminţe şi oţet, are unele avantaje când vine vorba despre valoarea nutritivă a fiecăruia. Muştarul a fost cunoscut încă din timpurile biblice ca un agent antiinflamator şi a continuat să fie în atenţia medicinei populare până la revoluţionarea acestei vechi ştiinţe. Să vedem, aşadar, în continuare câteva dintre avantajele includerii muștarului la micul dejun.

Conținut scăzut de zahăr

În primul rând, consumat în cantităţi moderate, muştarul este favorabil proceselor digestive şi funcţiilor metabolice. Spre deosebire de maioneză şi de sosurile picante, acest condiment gustos are un conţinut scăzut de zahăr şi este lipsit în totalitate de grăsimi dăunătoare. Seminţele de muştar sunt o sursă foarte bogată de acizi graşi Omega 3, ca şi de calciu, fibre, mangan, magneziu, fosfor, proteine, seleniu şi zinc. Seleniul este un nutrient care s-a dovedit a ajuta la combaterea astmului şi artritei. Muştarul are puternice calităţi antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii şi antiseptice.

Vă păzește de cancer

Asemenea legumelor mult stimate cu care se înrudeşte, cum ar fi broccoli şi varza, muştarul are anumite proprietăţi benefice care provin din conţinutul ridicat de glucosinolați, compuşi despre care specialiştii cred că ne păzesc de cancer. Aşadar, data viitoare când serviţi meniurile de tip fast-food nu uitaţi să contrabalansaţi efectele dăunătoare cu acest aliment vrednic de aprecierea tuturor.

PONT. Seminţele de muştar sunt o sursă bogată de acizi graşi Omega 3, ca şi de calciu, fibre, mangan, magneziu, fosfor, proteine, seleniu şi zinc.