Main menu

header

481 6 1de Daniela Anton

Cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume (al treilea după șofran și vanilie), are un parfum deosebit, fin și puternic, dulce și iute, ce lasă pe limbă un gust de lămâie, camfor și portocală. În afara faptului că este folosit la o serie de preparate, cardamomul este utilizat și ca remediu naturist pentru mai multe afecțiuni.

Cunoscut și sub denumirea de hel

Cardamomul este considerat ca fiind „regina condimentelor” în India, pentru parfumul său intens și unic, care îmbunătățește aroma oricărui fel de mâncare în care se adaugă. Mai mult, cardamomul poate fi folosit cu succes și la fursecuri, checuri sau alte deserturi, precum și la diferite băuturi calde. De la cardamom se utilizează semințele, care se recoltează și se păstrează în fructul nedesfăcut. În păstăile închise, aroma poate rezista un an. Există două soiuri de cardamom: verde și negru (sau maro). Gustul cardamomului verde este, însă, mai fin decât al celui negru. Îl veți găsi în magazinele naturiste sub denumirea de cardamom și în magazinele arăbești, sub denumirea de hel.

Tratează răcelile și tusea

Cardamomul este un remediu excelent în tratarea răcelilor și a gripei. Semințele de cardamom au un efect încălzitor, util în tratarea răcelilor, tusei sau bronșitei, mai ales când acestea sunt însoțite de frisoane. Se iau 4 g cardamom, 2 g ghimbir și 2 g boia iute (toate măcinate foarte fin). Se amestecă bine cu patru lingurițe cu miere și se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărțită în trei porțiuni, cu 15 minute înainte de masă. De asemenea, un remediu util în cazul durerilor în gât și al răgușelii este ceaiul de cardamom amestecat cu scorțișoară.

Bun contra intoxicațiilor pielii

481 6 2În tratarea diverselor intoxicații ale pielii, se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 semințe întregi de cardamom. Mai mult, datorită compușilor săi, cardamomul poate atenua alergiile respiratorii, astmul bronșic și congestia pulmonară. Totodată poate fi benefic și pentru buna funcționare a rinichilor și a tractului urinar, dar este și un bun remediu contra obezității.

Un preparat deosebit de simplu și de eficient în caz de oboseală fizică ori nervoasă se obține amestecând un gălbenuș proaspăt cu o linguriță cu miere și un vârf de cuțit cu semințe de cardamom măcinat.

Tinctura vindecă impotența

Indicată în tratarea impotenței, frigidității, oboselii, aerofagiei și a digestiei lente este tinctura de cardamom, care se poate prepara și în casă din 120 g cardamom măcinat fin, peste care se pun 550 ml alcool de 50 de grade. Amestecul se lasă la macerat timp de șase-șapte zile, agitându-l din când în când. La sfârșitul perioadei, amestecul se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare. De asemenea, pentru digestie leneșă, înainte de masă cu 10 minute, luați cu puțină apă câteva semințe pisate de cardamom.

Scade tensiunea arterială

Potrivit studiilor, un consum regulat de cardamom are efecte pozitive asupra hipertensiunii arteriale. Astfel, 3 g cardamom pe zi, luate timp de 12 săptămâni, poate reduce semnificativ hipertensiunea la persoanele diagnosticate cu această boală.

Rețetă

Cafea cu cardamom

La arabi, cafeaua aromată cu cardamom (hel) este foarte apreciată. În acest scop, ori se adaugă câteva păstăi în cafeaua fierbinte, ori câteva semințe la măcinarea cafelei. Semințele sunt măcinate și apoi adăugate la cafea sau câteva dintre semințele de păstaie sunt pur și simplu păstrate în cutia de cafea pentru a se impregna aroma bogată de cardamom în cafea.

Ingrediente: 8 cești cu apă, 16 lingurițe cu cafea, 8 lingurițe cu zahăr, un vârf de cuțit cu praf de cardamom.

Mod de preparare: se fierbe apa cu zahărul, se dă ibricul deoparte și se adaugă cafeaua. Se amestecă ușor și se mai pune pe foc de încă trei ori, de fiecare dată doar până se umflă. La sfârșit se adaugă și cardamomul, apoi se lasă puțin să se așeze zațul.

Pont. Cardamomul este de ajutor pentru albirea dinților și pentru împrospătarea respirației