Main menu

header

481 10 1de Dana Purgaru

Pelinul a fost apreciat întotdeauna pentru conținutul său de principii amare, tanin, rezine și ulei volatil.

Parfumul și gustul său au efecte stimulatoare

Pelinul este un semiarbust cu gust amar puternic, ale cărui frunze degajă un miros specific atunci când sunt frecate. Florile mici, gălbui, se recoltează în inflorescențe, deoarece conțin ulei volatil, substanțe amare, acid izovalerianic și palmitic, flavonozide și alte substanțe folositoare. Stimulează și măreşte secreția organelor digestive, fiind util contra viermilor intestinali. Se recomandă în aproape toate bolile aparatului digestiv, mărește secreția urinară, ameliorează în caz de gută, hidropizie și, în general, în bolile manifestate prin reținerea apei în țesuturi.

Crește pofta de mâncare

Pelinul se întrebuințează ca tonic stomahic, stimulent al poftei de mâncare, ușor laxativ, antihelmitic, diuretic, în crampe stomacale și ca ușor sedativ. Infuzia se prepară astfel: peste o linguriță cu plantă se toarnă o ceșcuţă cu apă în clocot. Se acoperă 15 minute, se strecoară și se ia în trei reprize, înainte de masă. Stimulează pofta de mâncare, e depurativ, hipotensiv, antihelmintic și antivomitiv.

Ideal contra viermilor intestinali

Pentru combaterea limbricilor (familie de viermi paraziţi care trăiesc în tubul digestiv al omului și al unor animale, cunoscuți și sub numele de ascarizi) se face un amestec din 2-3 g pulbere de pelin (cât se ia cu trei degete), la care se adaugă 2 g pulbere de rădăcină de lemn-dulce și 0,5 g anason zdrobit. Această cantitate se ia o dată, dimineața, pe stomacul gol, preferabil amestecată cu gem de prune, care are ușor efect laxativ. Tratamentul se repetă o dată la trei-patru zile.

Tinctura, utilă în dereglările menstruale

Din pelin se poate prepara și tinctură astfel: se pun 30 g vârfuri înflorite în 30 ml alcool și se lasă timp de 24 de ore. Se adaugă apoi 200 ml ulei bun și se fierbe ușor la bain-marie timp de patru ore. Se lasă apoi în repaus trei zile, după care se strecoară și se trage în sticle mici, bine închise. Se iau câte zece picături pe zi în boli de stomac, de ficat, viermi intestinali sau dereglări ale menstruației.

Tonicul stomahic se ia înainte de masă

Tonicul stomahic se prepară după cum urmează: se pun la macerat 90 g pelin cu 30 g coji de portocale, 15 g pulbere de rădăcină de gențiană, 15 g pulbere de rădăcină de obligeană și 8 g scorțișoară într-un litru și jumătate de alcool diluat (60 de grade). Se lasă opt-zece zile la macerat, agitându-se zilnic de două-trei ori, apoi se strecoară și se pune în sticluțe mici bine astupate. Se bea câte un păhărel înainte de masă.

Interzis femeilor gravide

Atenție! Femeile gravide nu trebuie să consume această plantă și nici cele care alăptează, deoarece laptele devine amar. Nu se va lua de către persoanele cu afecțiuni nervoase, deoarece este un excitant nervos. În plus, trebuie respectată doza prescrisă de un specialist în fitoterapie, pentru că pot apărea fenomene de intoxicare manifestate prin stări de agitație, halucinații, convulsii, pierderea cunoștinței și chiar moartea. În general, nu se vor ține cure mai lungi de două săptămâni. Trebuie știut că abuzul de băuturi cu pelin duce la tulburări psihice, pierderea memoriei, greață și tremurături.

PONT.Infuzia concentrată se folosește pentru spălarea rănilor și a furunculelor.

Reţete de băuturi aromate

Celebru pentru gustul său, vinul de pelin se prepară din 30 g plantă, 60 ml alcool (60 de grade) și un litru de vin alb. Se pune la macerat pelinul în alcool și, după 24 de ore, se adaugă vinul și se lasă să se macereze timp de zece zile. Se filtreză și se trage în sticle mici, bine închise. Atenție! Nu se va folosi mai mult de 100 ml ca tonic! Pentru vermutul de pelin se face un amestec din părți egale de pelin, levănțică, maghiran, mentă, rozmarin și jaleș. Din acest amestec, 50 g se tratează cu un litru de vin alb și se lasă la macerat opt-zece zile, agitând zilnic. Se trage apoi în sticle bine închise și se bea câte un păhărel înainte de masă. Berea cu pelin se obține punând la macerat o parte de pelin în 30 de părți de bere. Această băutură se poate folosi în combaterea viermilor intestinali.