Main menu

header

480 9 1de Carmen Ciripoiu

Cunoscut din vechime drept arborele care alină suferințele sufletului, teiul se numără printre plantele de excepție, care, prin calitățile detoxifiante, aduc organismului echilibru și vitalitate.

Pulberea înlătură tusea convulsivă

Suferiți de tuse seacă, tuse convulsivă, bronșită sau astm? Teiul vă vine imediat în ajutor. Pentru început (în fazele acute), se recomandă ceaiul de tei îndulcit cu miere, ca ulterior să se treacă la tratamentul cu pulbere. Acesta se obține prin măcinarea cu râșnița a plantei uscate, urmată de o cernere prin sită. Se recomandă o linguriță cu plantă (1,5 g), ce se ține câteva minute sub limbă, apoi se înghite cu puțină apă. Se administrează de câteva ori pe zi, pe stomacul gol. Persoanelor care s-au îngrășat sau care suferă de obezitate le este util ceaiul de tei, băut înainte de fiecare masă. Licoarea are rolul de a reduce apetitul și a reduce dorința de a consuma cât mai multe alimente grase și dulciuri. Ceaiul se obține dintr-o linguriță cu plantă infuzată la 200 ml apă clocotită. Teiul combate și surmenajul intelectual sau insomnia, dar și crizele de nervi. În acest caz se administrează trei lingurițe cu pulbere pe zi, din care două lingurițe seara, înainte de culcare. Tot pulberea le este de un real ajutor și celor care suferă de anxietate. În acest caz se iau 2 g, de trei ori pe zi. Cura durează șase săptămâni și se poate relua după două săptămâni de pauză.

Ceaiul combate febra

În caz de stări gripale sau răceală puternică, pentru decongestionarea căilor respiratorii și înlăturarea frisoanelor se folosește ceai de tei, cât mai fierbinte, îndulcit cu miere, trei căni pe zi. Cura cu tinctură de flori de tei se recomandă în stările anxioase, mâncărimi de piele, iritabilitate, puseuri de hipertensiune. Doza este de 50 de picături de tinctură de tei pe zi, împărțită în trei părți, timp de opt săptămâni. Cel mai bun remediu împotriva migrenelor este tot ceaiul de tei, băut fierbinte, pe stomacul gol, două-trei căni pe zi. Având și efect vasodilatator, teiul este și un adjuvant bun în hipertensiunea arterială. Se administrează pulbere de tei, o linguriță de patru ori pe zi. Tratamentul durează două luni, cu 15 zile de pauză. Infuzia combinată din tei, mentă și mușețel, în proporții egale, este un remediu foarte bun în tratarea vomei nervoase, a deranjamentelor digestive și a diareii pe fond de stres. Se consumă un litru pe zi. Preparatul are totodată și rolul de a regla tranzitul intestinal. Studii de specialitate au arătat că florile de tei conțin substanțe care stimulează refacerea țesuturilor, celulele bolnave fiind înlocuite cu cele sănătoase.

Amestecat cu bicarbonat, ceaiul de tei este folosit pentru gargară în cazul amigdalelor inflamate

Masca are proprietăţi tonice pentru ten

În combinație cu albăstrelele, florile de tei ajută la reducerea cearcănelor și calmează tenurile iritate. Se folosesc comprese din infuzie de tei amestecată cu infuzie de gălbenele, ce se vor ține pe ochi 15 minute, înainte de culcare. Excelentă pentru ten este masca din flori de tei. Aceasta se obține din patru linguri cu infuzie de flori de tei, o lingură cu tărâțe și una cu lapte praf, amestecate până devin o pastă. Preparatul se menține pe față un sfert de oră, apoi tenul se clătește cu infuzie de tei.

PONT. Folosit ca loțiune tonică, decoctul din flori de tei elimină ridurile.