Main menu

header

  Folosirea argilei pentru sănătate se pierde în negura istoriei, fiind cunoscută de latini, preluată apoi de generaţiile următoare. La noi în ţară, folosirea argilei pentru diverse afecţiuni datează de mii de ani, încă de pe vremea dacilor, care îşi vindecau rănile şi alte afecţiuni cu argilă pisată. De altfel există şi în prezent unele staţiuni balneo-climaterice ce utilizează cataplasme cu argilă caldă, pentru tratamentul reumatismului şi al sterilităţii.

Drenează impurităţile din sânge

  Fiind bogată în siliciu, argila este utilă în afecţiuni ca: arterioscleroza, tuberculoza, îmbătrânirea prematură, boli degenerative. Prezenţa mineralelor explică rolul unei cure cu argilă în cazul anemiilor, demineralizărilor şi asteniilor. Acţiunea terapeutică a argilei se bazează pe proprietăţile sale antiinfecţioase, antitoxice, absorbante, cicatrizante, remineralizante şi chiar anticancerigene. Mai mult, argila încarcă celulele organismului cu energie vitală, revigorându-le, drenează impurităţile din sânge sau limfă şi stimulează eliminarea lor, frânează culturile microbiene, redând organismului capacitatea de rezistenţă la îmbolnăviri.

Purifică ficatul

  Pentru purificarea ficatului şi eliminarea grăsimilor adăugaţi la 400 g pastă de argilă (argila se înmoaie cu apă distilată) 50 g pulbere din fructe de armurariu, pulbere din rădăcină de brusture, din frunze de anghinare şi o jumătate de linguriţă cu frunze uscate de mărul-lupului. Peste toate aceste ingrediente adăugaţi două linguriţe cu tinctură de propolis în concentraţie de 30%. Se lasă o zi descoperit şi se mestecă des în sens invers acelor de ceasornic, pentru volatilizarea alcoolului. Se acoperă şi se ţine la frigider. Cura cu pastă de argilă se realizează timp de 21 de zile.
Laptele de argilă purifică, la rândul lui, ficatul. Acesta se prepară punând câte o linguriţă plină cu pastă de argilă într-un pahar cu 150 ml apă de izvor. Compoziţia se amestecă şi se lasă o noapte. Dimineaţa se agită conţinutul cu un minut înainte de a fi consumat. Laptele de argilă poate fi amestecat şi cu sulfină, armurariu, cătină albă, anghinare, cimişir şi rostopască. Plantele combinate în părţi egale (câte o linguriţă din fiecare) se fac pulbere şi se vor lua sublingual câte patru grame, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. După 15 minute se înghite puţină apă.

Apa de argilă taie greaţa

  Apa de argilă se prepară identic cu laptele de argilă. Apa de argilă se va consuma dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă, fără ca lichidul să se agite. Fitoterapeuţii sunt de părere că argila taie ,,greul’’ la stomac şi vă înviorează.
Ana Maria Cocea