Main menu

header

479 10 1de Dana Purgaru

Ridichea neagră (Raphanus niger) are o mare putere de fluidificare a mucozităților căilor respiratorii și se recomandă pentru litiaza biliară și urinară, colecistite, dispepsii, insuficiență hepatică, gută, reumatism, artrite cronice, rahitism, alergii, scorbut, eczeme și ca sedativ nervos. Sucul are proprietăți diuretice, detoxifiante, antibacteriene, imunostimulatoare și, în același timp, este o sursă bună de potasiu, sodiu și calciu, rafanol (esență sulfurată), vitaminele B, C și tocoferol.

Izvor de vitamine și minerale diverse

Ridichea neagră este o sursă de acizi organici, săruri minerale, vitamine care stimulează sistemul imunitar în sezonul rece. Toate calitățile sale se regăsesc în suc; se poate deci înlocui ridichea cu sucul ei. Ea îmbunătățește acuitatea vizuală, calmează tusea și stimulează digestia. De asemenea, ajută la detoxifierea organismului și contribuie la scăderea nivelului colesterolului din sânge, fiind un mijloc de prevenire a afecțiunilor cardiovasculare.

Aplicaţi comprese pe rănile purulente

Sucul de ridiche neagră, combinat cu miere, mai este prescris și în cazul afecțiunilor hepatice, tulburărilor digestive, luat în doze de o lingură, de trei ori pe zi. În bolile de ficat, ridichea neagră poate fi consumată și sub formă de salate.

Sucul de ridiche se poate aplica sub formă de comprese pe rănile purulente și pe eczeme. El are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și cicatrizante. Consumată crudă, ridichea neagră este un adjuvant prețios pentru persoanele care sunt predispuse la alergii și eczeme.

Datorită conținutului său bogat în vitamina C și în iod, are acțiune antiscorbutică și antirahitică.

Are proprietăți antitusive și expectorante

Ridichea este folosită în bolile respiratorii precum virozele, bronșitele, pneumoniile sau astmul bronșic. Pentru tratarea bronșitei cronice, tusei sau a răgușelii se amestecă un pahar cu suc de ridiche neagră cu un pahar cu miere.

În afecțiunile căilor respiratorii pot fi folosite cataplasmele cu ridiche rasă, aplicate în jurul gâtului sau pe piept. Acestea au efect de decongestionare a căilor respiratorii, însă nu trebuie folosite mai mult de 15-20 de minute, deoarece produc iritații în contact cu pielea.

Împotriva tusei mai poate fi folosit și sucul obținut prin stoarcere, combinat cu suc de morcovi - două părți suc de morcovi la o parte de suc de ridiche. În prima zi se iau 50 ml, a doua zi - 100 ml, apoi - 200 ml, până la vindecare.

Energizant şi depurativ

Energizantă și depurativă, ridichea neagră eliberează rinichii de toxine și îmboldește activitatea intestinelor, stomacului și a vezicii biliare. Sucul de ridiche, combinat cu cel de sfeclă, este un bun remediu împotriva calculilor la vezica biliară, ajutând la dizolvarea și eliminarea acestora. Această cură trebuie ținută în jur de o lună, timp în care trebuie să urmaţi și un regim alimentar fără exces de grăsimi și fără alimente prăjite.

Remediu de la antici benefic bilei

Iată o rețetă străveche eficientă în tulburările hepatice, tulburările vezicii biliare și în tusea persistentă: se spală bine câteva ridichi și se taie rondele, fără a le descoji. Feliile subțiri se pun în mai multe straturi pe fundul unui vas și se presară între ele un strat de zahăr nerafinat. Se lasă la macerat până la formarea unui sirop gros. Acesta se scurge și se păstrează într-un flacon închis, la rece. Se iau trei linguri dimineața, pe stomacul gol, și două linguri înainte de cină, timp de două, până la patru săptămâni. Deși cantitatea optimă care trebuie consumată este între 50 și 100 de grame, pentru calmarea colicilor biliare se poate administra un tratament-șoc, doza zilnică fiind de 100 până la 400 de grame de suc proaspăt. Pentru un efect benefic asupra ficatului se recomandă una sau două lingurițe cu suc înaintea celor două mese principale.

Folosit pentru masajul articulațiilor dureroase

Zeama de ridiche poate fi folosită pentru fricționări locale dacă suferiți de dureri articulare și reumatism. Se poate folosi următoarea rețetă: trei părți de suc de ridiche neagră, două părți de miere, o parte de alcool și un praf de sare. Cu acest amestec se ung articulațiile dureroase.

Contra artrozei se poate folosi următoarea rețetă: se rade o ridiche neagră mare, necurățată de coajă, și se lasă la macerat acest piure într-un litru de vin alb sec, timp de două săptămâni. Se agită sticla în fiecare zi și apoi se strecoară. Se bea un pahar din acest preparat pe stomacul gol, dimineața. Această cură se ține timp de trei săptămâni și se poate relua în fiecare anotimp.

PONT. Ridichea neagră conține o substanță sulfurată care îi conferă proprietatea de a stimula pofta de mâncare; se consumă rasă și amestecată cu puțină sare și ulei, înainte sau în timpul mesei.

Datorită conținutului ridicat în pectină, ridichea neagră împiedică formarea celulelor canceroase și determină eliminarea toxinelor - pectina împiedică acțiunea substanțelor radioactive

Ridichile roşii, lăudate chiar şi de Hipocrate

Ridichea roșie a fost folosită ca medicament în Egiptul Antic, fiind administrată celor care lucrau la piramide, pentru a le menține sănătatea nealterată și a le da un plus de energie. A fost inclusă în tratate de medicină de Dioscoride, Hipocrate sau Teofrast și a mai fost folosită în timp pentru proprietățile sale în potolirea tusei, curățarea organismului și stimularea apetitului, pentru neutralizarea otrăvurilor, eliminarea tumorilor maligne și curățarea vezicii de pietre. Ridichea roșie este recomandată și contra gălbinarei, a tusei, a urticariei, a bolilor de plămâni (minimum zece ridichi pe zi), a colitei de putrefacție (de două ori pe zi, timp de zece zile, salată de ridichi cu ulei și oțet de mere), a migrenei (două-trei ridichi crude pe stomacul gol), a bolilor de ficat, dispepsiei, dischineziei biliare, pietrelor la vezica biliară și pietrelor la rinichi (de trei ori pe zi, șase linguri cu suc) și alergiilor gen urticarie (zilnic, zece linguri cu suc pe stomacul gol și ridichi crude).

Mâncați și frunzele

Și frunzele ridichilor roșii se pot folosi cu succes în tratarea unor afecțiuni. Au efecte vitaminizante și remineralizante mult mai puternice decât ridichile însuși. Ele conțin vitaminele A, B1, B2 și vitamina C, fiind antitoxice și depurative în cure îndelungate. În cazul bolilor hepatice și biliare se consumă timp de 12 zile câte un pahar, de două ori pe zi, cu suc de frunze de ridiche. Pentru înlăturarea hiperexcitabilității nervoase, frunzele au efect calmant. E bine de știut că scorbutul se combate în una-două săptămâni, prin consumul de frunze de ridichi de lună, câte două-trei porții pe zi, înainte de mesele principale. Curele de o lună cu salată preparată din frunze și rădăcini proaspete acționează ca un foarte eficace detoxifiant pentru întregul organism.