Main menu

header

479 11 1de Cătălina Tăgârță

Nervozitatea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții. La fel ca părinții lor, mulți micuți sunt afectați zilnic de stres - pe termen lung, acesta conduce la imposibilitatea de a controla stările de anxietate și neliniște în situații critice, cum ar fi testele sau examenele. Astfel de probleme pot apărea la copii de orice vârstă, dar chiar și la adulți.

Copiii stresați au buzele uscate și uneori prezintă ticuri

Tensiunea interioară și emoțiile puternice se manifestă printr-o serie de simptome fizice și comportamentale. Copiii stresați sunt palizi, au buzele uscate, uneori prezintă ticuri, tuse nervoasă, enurezis nocturn (urinează în pat), chiar și manifestări somatice precum diareea, constipația, voma, diverse dureri sau stări de rău inexplicabile. Nu de puține ori acești copii se plâng de oboseală aproape permanentă, au dificultăți la adormire sau se trezesc deseori noaptea. Ei bine, pentru acești oameni care, în general, sunt sensibili la stres examenele sunt considerate adevărate „pietre” de încercare, iar dacă, din nefericire, dau greș, acest lucru este un mare eșec, ce poate avea răsunet asupra întregii vieți.

Relaxarea, esențială pentru a ține sub control emoțiile

Un element important în combaterea emoțiilor dinaintea examenului este relaxarea. În acest scop, primul pas constă în acceptarea emoțiilor, care sunt firești și nu trebuie negate, ci controlate. Micile tehnici de relaxare pot fi învățate și de elevi: de la simplul control al respirației prin exerciții specifice până la ascultarea unei melodii care să ofere un fel de „evadare” din situația încordată. O modalitate naturală de relaxare este reprezentată de remediile naturiste. Iată câteva plante foarte eficiente pentru susținerea capacității de concentrare și combaterea emoțiilor excesive. Melisa reglează activitatea serotoninei la nivelul celulelor nervoase, îmbunătățește starea de bine și nu creează somnolență. Valeriana, hameiul și melisa ajută la o adormire rapidă și un somn profund în perioadele stresante. Consumându-le regulat vă veți bucura de mai puține treziri nocturne, un somn sănătos pe timpul nopții și energie la trezire. În plus, fie că sunt luate separat, fie împreună, cele trei susțin capacitatea de concentrare și echilibrul emoțional în timpul zilei.

Hameiul are efect analgezic

Spasmele musculare și tulburările digestive provocate de stres (arsuri, greață, diaree, constipație) pot fi ameliorate cu infuzie de melisă, hamei, talpa-gâștei, crețușcă. Mai mult, în această combinație sunt favorizate și relaxarea și starea de bine. Palpitațiile pot fi reduse cu ajutorul păducelului și al tălpii-gâștei, iar aceasta din urmă, dacă e combinată cu hameiul, calmează durerile de cap induse de stres, fiindcă are efect analgezic. În cazul în care nu reușiți să consumați toate aceste infuzii căutați produse naturiste care conțin cât mai multe dintre aceste ingrediente! Pe piață există însă remedii 100% naturiste, cu ajutorul cărora stresul poate fi ținut sub control.

Emoțiile înaintea unui examen sau a unui eveniment important din viață sunt normale, însă, atunci când frica și nervozitatea devin exagerate, ele se pot transforma într-un blocaj emoțional