Main menu

header

478 9 1de Raluca Grințescu

Deseori se întâmplă ca după o masă copioasă să vă confruntați cu disconfort stomacal şi cu senzaţie de arsură, provocate, în majoritatea cazurilor, de alimentele picante sau de sucurile acidulate. Pot exista însă mai mulţi factori care produc aciditate în stomac, în principal lipsa vitaminelor şi a mineralelor necesare pentru producţia şi absorbţia de acid gastric. Dacă vreţi să evitați medicamentele, vă recomandăm câteva remedii pe care le puteți prepara chiar acasă şi fără costuri suplimentare.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are rolul de a neutraliza mecanic aciditatea, tamponând mucoasa stomacului. Amestecați o jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă şi beți compoziţia.

Mierea de albine

Luați o linguriţă cu miere de albine când aveți arsuri la stomac, pentru a diminua intensitatea durerii. Se recomandă a se consuma înaintea fiecărei mese. Totodată, vă puteţi prepara un remediu din două linguriţe cu oţet de mere şi două linguri cu miere, amestecate într-un pahar cu apă. Beţi înainte de a mânca.

Migdalele

Migdalele sunt recomadate, deoarece uleiul gras pe care îl conţin formează un strat protector pe peretele stomacului şi neutralizează aciditatea în exces. Arsurile stomacale se reduc după consumarea câtorva sâmburi de migdală.

Ghimbirul

478 9 2Substanţele active din ghimbir ajută la combaterea arsurilor stomacale cu cel puţin 40% şi elimină greaţa, fără a provoca reacţii adverse precum somnolenţă. Ghimbirul consumat sub formă de ceai sau în stare proaspătă stimulează funcţia ficatului şi a fierii, prevenind apariţia crizelor biliare şi a calculilor renali.

Ceaiul de mușețel

Beți după masă un ceai de muşeţel. Faceți infuzie din aproximativ 30 g cu plantă la un litru de apă. Se recomandă să beți trei căni pe zi, între mese.

Sucul de cartof

Sucul de cartof crud vă poate ajuta. Aveţi nevoie de doi-trei cartofi cu coajă roşie pe care îi spălaţi bine şi îi introduceţi în storcător cu tot cu coajă. Se recomandă să se consume imediat după ce a fost preparat, dimineaţa, pe stomacul gol.

Florile de salcâm

Florile de salcâm au o reacţie slab alcalină, de aceea au efect de neutralizare a acidităţii în exces. Se utilizează numai florile, fără codiţă. Faceți o infuzie dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă. Se recomandă să se bea două/trei căni pe zi.

Busuiocul

Frunzele de busuioc sunt recunoscute pentru proprietăţile lor benefice asupra mucoasei stomacale. Mestecați câteva frunze de busuioc după ce ați servit cina și veți preveni apariţia acidităţii gastrice sau puteți ameliora simptomele. La fel de eficient este şi ceaiul de busuioc - se bea la sfârşitul fiecărei mese, nu mai mult de o ceşcuţă. Se face infuzie din aproximativ 30 g plantă la un litru de apă fiartă, după care se filtrează şi se bea.

Lămâia

Lămâia creşte alcalinitatea, căci acidul citric este oxidant în cursul digestiei și se transformă în carbonat şi bicarbonat de calciu, care protejează stomacul. Pentru a scăpa de arsurile stomacale, puneţi o lingură cu suc de lămâie într-o jumătate de pahar cu apă plată.

Laptele

Laptele conţine mult calciu şi poate ameliora senzaţia de arsură la stomac. Beţi un pahar mare cu lapte rece după o masă şi veţi scăpa de simptomele provocate de aciditate şi arsuri. Laptele cu conţinut scăzut de grăsimi, băut rece, neutralizează temporar aciditatea stomacului şi ajută la ameliorarea arsurilor.

Bananele

Bananele au un efect natural antiacid în corp. Le puteţi consuma sub forma unui milkshake delicios. Bananele sunt indicate şi în caz de ulcer, normalizare a tensiunii arteriale, împotriva constipaţiei şi, mai nou, folosind coaja de banană veți scăpa de senzaţia de mâncărime resimţită după înţepăturile de ţânţari.

Sucul de aloe vera

Sucul din această plantă este un alt remediu natural folosit pentru calmarea unui esofag iritat. În mod natural, aproximativ 1/4 dintr-un pahar cu suc de aloe vera trebuie băut cu aproximativ 20 de minute înainte de fiecare masă. Numai gelurile sau sucurile preparate special pentru uz intern trebuie incluse în tratament.

Nalba de mare

Nalba de mare conține clei, care este ca o haină protectoare pentru mucoasa esofagiană. Se recomandă ceaiul din rădăcini de nalbă de mare. Acesta se prepară prin adăugarea unei linguri cu rădăcină uscată într-un pahar cu apă fierbinte, care apoi este acoperit pentru zece minute, după care este strecurat. Se consumă trei pahare cu ceai pe zi.

ATENŢIE! Consultați un doctor înainte să începeți un tratament cu nalbă de mare, mai ales dacă aveți diabet, deoarece aceasta vă poate „îndulci” sângele și mai mult, mai ales dacă se combină cu medicamente pentru diabet!

Guma de mestecat

Medicii recomandă să faceți acest lucru după fiecare masă, pentru că astfel preveniți apariţia arsurilor stomacale prin dublarea cantităţii de salivă din esofag, care are rolul de a neutraliza acizii din stomac.

Sfaturi utile

Alte sfaturi utile în combaterea arsurilor stomacale sunt: mestecaţi încet pentru a permite stomacului să digere mai rapid alimentele ingerate, nu leneviţi în pat după masă, deşi tentaţia este mare, şi dormiţi pe partea stângă sau pe spate, cu umerii şi capul mai sus decât restul corpului, pentru că gravitaţia poate ameliora senzaţiile neplăcute. De asemenea, încercaţi, pe cât posibil, să evitaţi alimente precum ceapa, usturoiul, roşiile, chipsurile, alcoolul, prăjelile, citricele etc., pentru că acestea relaxează sfincterul şi muşchii dintre stomac şi esofag, favorizând astfel instalarea arsurilor. Evitați fumatul! Nicotina, unul dintre ingredientele din țigări, poate slăbi sfincterul esofagian, un ansamblu de mușchi care se găsesc la sfârșitul esofagului. Acest sfincter închide esofagul și previne ca acidul conținut de stomac să intre în esofag.

Stresul, duşmanul numărul 1 al stomacului

Un studiu al Alianței Naționale a Arsurilor de Stomac dezvăluie că 58% dintre cei care suferă frecvent din cauza arsurilor de stomac au un stil de viață agitat, iar acest lucru contribuie la provocarea arsurilor de stomac, și 52% susțin că modul de lucru stresant le înrăutățesc simptomele. Stresul poate distruge modul normal de viață și ne determină să facem anumite lucruri nocive pentru organism. De asemenea, stresul ne dă senzația de stomac gol, ceea ce poate crește probabilitatea apariției unei arsuri la stomac.