Main menu

header

477 6 1de Carmen Ciripoiu

Prețuit încă din Antichitate pentru frumusețea, dar și pentru calitățile sale vindecătoare, trandafirul rămâne și acum unul dintre cele mai bune remedii în afecțiunile psihice, pentru tonusul organismului sau îmbunătățirea vederii.

Istoria spune că…

Prima rețetă scrisă de preparare a apei de trandafiri datează din secolul al IX-lea și provine din lumea arabă, fiind folosită la prepararea de băuturi și deserturi. La rândul său, grecii antici considerau că apa de trandafiri este utilă în tratarea bolilor de inimă, a celor de rinichi și de plămâni, iar bolnavilor de tuberculoză li se prescria inhalarea miresmelor de trandafiri proaspeți. Și romanii cunoșteau importanța apei de trandafiri, pe care o utilizau cel mai adesea la împrospătarea aerului din camere. În Renaștere sau Evul Mediu, aceeași apă de trandafiri era considerată un antidepresiv de excepție.

Dulceața ușurează expectorația

Folosirea trandafirului în tratarea diferitelor maladii are loc chiar din secolul al XV-lea, dovadă stând o rețetă datând din acea perioadă pentru purificarea inimii: se pisează petale de trandafiri uscate până devin o pudră fină, care se aplică, după baie, pe pielea umedă a gâtului, pieptului și la subraț. Floarea este, de asemenea, indicată și pentru întărirea căilor respiratorii și a plămânilor, fiind un remediu eficient și în ușurarea expectorației, în aceste cazuri fiind recomandat consumul de dulceață de trandafiri după mese și înainte de culcare. Împotriva acneei, a eczemelor, a dermatitei, dar și pentru dureri lombare se folosește apă de trandafiri sub formă de comprese puse pe zonele afectate. În cazul reumatismului se fac băi calde la picioare, în care se toarnă apă de trandafiri. Un leac cunoscut pentru tratarea astmului este trandafirul alb. Fierbeți florile în lapte dulce și consumați o ceașcă pe zi. Cea mai ușoară metodă de obținere a apei de trandafiri este să turnați apă clocotită peste petalele uscate. Lăsați la macerat cinci ore, apoi filtrați.

Petalele vă scapă de constipație

Pentru vindecarea rapidă a stomatitei și parodontozei, se recomandă pulberea de flori amestecată cu miere de albine. Cu acest amestec fricționați zilnic locurile bolnave. Tot petalele le sunt de ajutor și persoanelor care suferă de spondiloză. Macerați câteva petale de trandafir în

125 ml țuică, lăsați cinci zile, apoi masați locul dureros și înfășurați cu un fular gros de lână. Atunci când sunteți constipați, mestecați petale de trandafir de două-trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Trandafirul este excelent pentru diminuarea iritațiilor cauzate de psoriazis, prurit alergic sau coșuri. În acest caz, puneți pe locurile bolnave petale proaspete, care se fixează cu plasture. Pentru a combate răceala, diareea cronică sau dizenteria este bună infuzia de trandafir. Două lingurițe cu petale zdrobite se infuzează în 200 ml apă clocotită un sfert de oră, se strecoară și se îndulcește cu miere. Se recomandă consumul zilnic a două-trei căni pe zi, după mesele principale.

Uleiul tratează otita

Frumoasa floare este și un leac bun pentru insomnie și depresie, în aceste cazuri fiind indicată inhalarea de câteva ori pe zi a aromei uleiului de trandafiri. De asemenea, bolnavilor de angină pectorală li se recomandă purtarea unui medalion de vată îmbibat cu puțin ulei de trandafir. În caz de otită puneți în ureche două picături de ulei, de două ori pe zi, iar pentru blefarită ungeți pleoapele tot cu ulei de trandafir, de două ori pe zi, timp de o lună. În același timp se recomandă și consumul de ceai din petale de trandafiri, o cană pe zi. Uleiul de trandafir este renumit și pentru vindecarea durerilor de cap, în acest caz fiind excelente compresele cu apă amestecate cu puțin ulei. Pentru inflamațiile bucale sau ale gâtului, dar și pentru răgușeală, gingivită sau dureri de dinți faceți gargară cu apă de trandafiri.

Oțetul redă vitalitatea persoanelor slăbite

Şi oțetul de trandafiri are excelente virtuți terapeutice. Peste o cană cu petale de trandafiri turnați o jumătate litru cu oțet din vin alb, lăsați la infuzat două săptămâni, apoi filtrați. Pentru că e un remediu de excepție în lupta cu febra, se recomandă frecție generală cu oțet. Dacă aveți nasul înfundat, puneți puțin oțet pe o batistă și inhalați mirosul timp de câteva minute. Un pahar cu apă în care s-au pus câteva picături cu oțet de trandafiri înlătură durerile de cap, tratează amigdalita, laringita și redă vitalitatea persoanelor slăbite.

Mierea vindecă angina

În caz de diaree cronică, angină, iritații ale gurii, afte sau alte afecțiuni ale gâtului se folosește miere de trandafiri, o linguriță pe zi. 100 g petale proaspete de trandafiri se lasă la macerat o zi în 500 ml alcool alimentar, apoi se adaugă 1 kg miere de albine și 100 g glicerină. Compoziția se fierbe la bain-marie și se lasă să scadă. Mierea de trandafiri este excelentă și pentru stomatite. În acest caz adăugați petale de trandafiri mărunțite în miere și lăsați la macerat două săptămâni, timp în care agitați în fiecare zi. Se fac badijonări zilnice.

Oțetul de trandafir este foarte bun în cazuri de leșin

Excepţional pentru tenul mixt

Persoanelor care au pielea feței cu imperfecțiuni sau dispusă la îngrășare li se recomandă cu succes tratamentul cu petale de trandafiri. Aveți nevoie de şase petale de trandafiri, două linguri cu apă de trandafiri, o lingură cu iaurt natural și o lingură cu miere lichidă. Zdrobiţi petalele de trandafiri într-un castron, apoi adăugați apa de trandafiri, iaurtul și mierea. Amestecați foarte bine și apoi aplicați pe față. Lăsați să acționeze un sfert de oră, după care clătiți bine. Efectul este uimitor! Trandafirul este excelent și pentru tratarea buzelor crăpate. Amestecați 20 g petale măcinate cu 10 g untură și lăsați la macerat două zile. Încălziți compoziția la foc foarte mic, adăugând încă 20 g pulbere de petale. Tratamentul durează o săptămână, timp în care ungeți buzele cu o peliculă fină din acest preparat. Pentru a scăpa de celulită, amestecați 12 picături cu ulei de trandafir cu 100 ml ulei de măsline și fricționați locul cu probleme. Pentru diminuarea cearcănelor aplicați comprese reci cu infuzie făcută din petale de trandafiri de dulceață.