Main menu

header

477 8 1de Cătălina Tăgârță

Condimentele se aleg, de obicei, după gustul pe care îl dau hranei și nu după beneficiile pe care le aduc organismului, care nu sunt deloc de neglijat. Potrivit cercetătorilor, fiecare condiment are proprietăți antioxidante și poate ajuta corpul să lupte eficient contra anumitor afecțiuni.

Rozmarinul înlătură oboseala

Spre exemplu, puțini știu că scorțișoara, folosită adesea la prepararea dulciurilor sau a vinului fiert, întărește inima și oprește procesele inflamatorii de pe căile urinare. Un alt condiment folosit la dulciuri sau la chiftele din soia este nucșoara, care are capacitatea de a vă calma atunci când sunteți neliniștiţi sau stresaţi. În plus, ea ajută la combaterea oboselii și rezolvă durerile reumatice și de mușchi. Atenție însă! Aceasta nu trebuie consumată în cantități mari și trebuie evitată de femeile însărcinate. Și rozmarinul ajută la înlăturarea oboselii, are un efect calmant și relaxant. În plus, inhalațiile cu ulei de rozmarin sunt recomandate pentru răceală și tuse, dar efectele lor benefice se văd și în tratarea durerilor de cap.

Fenicul pentru gripă

În caz de astm bronșic se recomandă semințele de anason. În plus, acestea au un miros atât de puternic, încât le poate îndepărta pe altele neplăcute. Tot în caz de răceli sunt bune și semințele de chimen, dar de preferat sub formă de infuzie - o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Un alt aliat de nădejde în caz de gripă sau de răceală este și feniculul, care conține multe vitamine: complexul B, vitaminele C, E, K și altele. Pentru răceli mai este indicat și ceaiul de ghimbir ori cardamomul - ce se adaugă la aluaturi, mâncăruri cu pește ori cartofi.

Șofranul, un afrodiziac eficient

Pentru problemele digestive puteți mări consumul de șofran, care e eficient și în îmbunătățirea funcțiilor ficatului sau ale stomacului. Acesta este cunoscut și drept un afrodiziac eficient. Se ia sub formă de pulbere, care se ține sub limbă, în cantități mici, de câteva ori pe zi. Curcuma purifică sângele, tratează ulcerul și stimulează imunitatea.

PONT. Piperul și cuișoarele au acțiune antiseptică și protejează organismul de infecții.