Main menu

header

477 10 2de Cătălina Tăgârță

Progesteronul este un hormon feminin foarte important pentru reproducere, care are multiple funcţii. Alături de estrogen, acesta reglează ciclul menstrual şi, de asemenea, iniţiază şi menţine sarcina. De aceea, o cantitate insuficientă de progesteron poate determina probleme serioase la nivelul sănătăţii reproductive a femeii. Spre exemplu, infertilitatea este o problemă comună printre femeile care nu produc suficient progesteron. Acestea ajung, de regulă, să primească suplimente de progesteron pentru reglarea ciclului menstrual sau ca tratament pentru infertilitate.

Ajută ovulul fertilizat să se implanteze în uter

În mod natural, progesteronul este secretat de ovarele femeii. În fiecare lună, acesta anunţă uterul să-i îngroaşe mucoasa internă pentru a permite ovulului fertilizat să se implanteze acolo. În absenţa fertilizării, uterul îşi elimină mucoasa, ceea ce duce la sângerarea menstruală. Progesteronul reglează ciclul menstrual, reducând dominaţia estrogenului în organism. El întărește şi sistemul imunitar.

Printre afecţiunile care necesită tratament cu progesteron se numără: sindromul ovarelor polichistice, amenoreea, sângerările uterine anormale, endometrioza, scăderea apetitului şi scăderea în greutate ca urmare a unor boli grave. Însă, fiindcă progesteronul sintetic poate avea multe efecte adverse, este de preferat utilizarea celui natural.

Poate fi luat și din gălbenuș

Iată o listă cu surse de progesteron conţinut atât de plante, cât şi de animale. Femeile care au deficit de progesteron e bine să consume în primul rând ouă (acestea conţin progesteron în cantităţi mari, gălbenuşul fiind sursa principală), lactate (în special lapte de vacă, dar şi brânză, căci şi ea conţine mari cantităţi de progesteron), alimente bogate în vitamina B, precum nucile, cerealele integrale şi laptele de soia sunt surse excelente de fitoprogesteron. De asemenea, frunzele de nuc, frunzele şi mlădiţele de zmeur, năpraznicul, toate acestea sunt surse importante şi trebuie consumate în mod frecvent.

Extractul de silimarină, rol în funcționarea normală a ficatului

Unele ceaiuri şi produse de înfrumuseţare cresc nivelul de estrogen. Exemple de aceste plante sunt: afinele, lemnul-dulce, hameiul, talpa-gâştei, rădăcina de rhodiola rosea, florile de trifoi roşu, angelica - Dong Quai, lumânărica, lavanda sau uleiul de arbore de ceai. În plus, e bine să reduceţi nivelul de stres. Acesta este cel care face organismul să producă mai puţin progesteron. Dormiţi bine și aveți grijă de ficat! Aceasta este o modalitate bună de a micșora nivelul estrogenului şi de a creşte progesteronul. Ficatul este organul responsabil cu descompunerea estrogenului în aşa fel încât să poată fi eliminat din organismul dumneavoastră. Exerciţiul fizic este un mod minunat de a accelera acest proces. Vitamina B6, suplimentele de magneziu şi plantele aromatice, cum ar fi extractul de silimarină, vor ajuta ficatul să funcţioneze la capacitate sporită.

PONT. Pentru reglarea nivelului de progesteron din organism pe cale naturală puteți lua suplimente de vitex agnus-castus (numit și fructul castității), care stimulează glanda pituitară. De-a lungul timpului s-a dovedit utilă și rădăcina de Yam sălbatic.

Vitamina B6 lungeşte faza luteală

Pentru a combate nivelul scăzut de progesteron, Marilyn Shannon, autoarea cărţii „Fertilitate, cicluri şi nutriţie”, recomandă consumul a 200-800 mg de vitamina B6 pe zi. Vitamina B6 poate prelungi faza luteală (durata de la ovulație până la instalarea noului ciclu menstrual), permiţând astfel implantarea ovulului fecundat. În plus, un nivel crescut de progesteron le va ajuta pe acele femei care suferă de sindromul premenstrual.