Main menu

header

477 11 1de Daniela Anton

Dacă alimentele de culoare verde ocupau până de curând locul întâi pe listele nutriționiștilor, se pare că, mai nou, acestora li se alătură și fructele și legumele negre. Aflați care sunt alimentele negre cel mai sănătoase și ce beneficii oferă pentru sănătate atunci când sunt incluse în mod regulat în alimentația dumneavoastră.

Culoarea este dată de pigmenţii vegetali

Culoarea neagră a produselor alimentare este dată de antocianine, pigmenţi vegetali, cu rol important în reducerea predispoziţiei către diabet, boli cardiace sau cancer. Mai mult decât atât, alimentele negre sunt extrem de bogate în antioxidanţi, datorită conţinutului superior de pigment intens. „Fructele, legumele, seminţele şi boabele care au culori închise şi intense conţin mulţi antioxidanţi ce stimulează sistemul imunitar”, explică nutriţionistul Jennifer Broxterman, din Marea Britanie.

Fasolea, stimulent natural al potenţei

Consumul de fasole neagră este recomandată mai des decât cel de fasole galbenă și roșie, deoarece acest tip de fasole are un conținut foarte ridicat de bioflavonoizi (antioxidanți). Fasolea neagră furnizează fibrele solubile de care aveţi nevoie, abundă în antioxidanţi, vă ajută să slăbiţi (are foarte puţine grăsimi şi controlează apetitul), conţine acid folic şi vitamina B6, care protejează inima. Fasolea neagră mai conţine şi molibden, un stimulent natural al potenţei. Mai mult, compușii din boabele de fasole neagră protejează organismul împotriva apariției premature a cancerului.

Soia întărește oasele

Soia neagră oferă o alternativă excelentă la proteinele de origine animală. Este bogată în proteine, fibre şi anticianine. Soia neagră reduce riscul apariției unor afecțiuni cardiace, inclusiv tromboza venoasă profundă. De asemenea, un ceai preparat din boabe de soia fortifică oasele și reduce colesterolul rău. Mai mult, și cercetătorii sud-coreeni au realizat, la sfârșitul anului 2011, un studiu conform căruia consumul regulat de soia neagră poate preveni obezitatea, diabetul și poate scădea nivelul colesterolului „rău” din sânge. Studiul a fost realizat pe 32 de șoareci de laborator, care au fost hrăniți o perioadă cu boabe negre de soia, iar la sfârșitul experimentului savanții au observat că are loc o scădere cu până la 60% a nivelului colesterolului. Practic, șoarecii hrăniți cu soia au crescut în greutate cu 50% mai puțin decât un alt grup de animale care nu a primit deloc acest aliment.

Lintea conţine fier

Dintre varietățile de linte, cea neagră are cel mai ridicat conținut de fier. O sursă bună de proteine de origine vegetală, lintea este bogată și în fibre solubile, care contribuie la scăderea colesterolului „rău”, LDL. În plus, un studiu realizat la Universitatea din Illinois a găsit și o legătură între consumul de linte neagră și întărirea sistemului imunitar.

Pastele au proprietăţi antitumorale

Pastele făinoase negre pot fi o alternativă excelentă chiar și pentru cele obținute din făină integrală. Culoarea pastelor negre este dată de cerneala de sepie, care are proprietăți benefice importante pentru sănătate. Cerneala poate încetini dezvoltarea de vase sangvine noi, proces legat de apariția cancerului.

Ciupercile vindecă alergiile

Ciupercile negre au o valoare nutriţională extrem de ridicată. Mai mult, aceste plante au proprietăţi antitumorale şi antivirale, fiind capabile să trateze alergiile severe şi artrita.

Oțetul balsamic scade tensiunea

Oțetul balsamic este o combinaţie de orez, grâu şi sorg (o plantă din Africa, extrem de nutritivă). Acidul acetic al oţetului balsamic reduce hipertensiunea arterială, colesterolul rău (LDL) şi previne afecțiunile inimii.

Murele şi afinele ard rapid grăsimile

Murele și afinele conţin antioxidanţi, numiţi polifenoli, substanţe care reglează metabolismul şi îl ajută să ardă mai rapid grăsimile. Murele au și un conținut foarte ridicat de fibre solubile, excelente pentru digestie. De asemenea, polifenolii din aceste fructe previn declinul mental la vârsta a treia, datorită concentrației foarte ridicate de antioxidanți, de aceea nutriţioniștii recomandă consumul zilnic a 25 g mure sau afine, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.

Seminţele de susan, sursă de calciu

Semințele de susan negru sunt cunoscute în întreaga lume, dar cel mai des sunt folosite în Orientul Mijlociu și în bucătăria asiatică. În mod tradițional, chinezii își încep ziua cu o băutură din semințe de susan negru și apă fierbinte. Ceaiul rezultat este bogat în calciu, fier, magneziu, proteine și acizi grași.

Ridichile detoxifică organismul

Ridichile negre conţin substanţe care activează procesul de detoxifiere în organism pentru a ajuta la combaterea bolilor grave, cum ar fi cancerul. Tăiaţi ridichile în felii subţiri pentru a le adăuga în salate proaspete sau asezonaţi-le cu ulei, sare şi piper, şi apoi puneţi-le pe grătar până se rumenesc. Prin gătire, iuţeala din ridichi se diminuează.

Orezul brun crește imunitatea

Despre orezul brun se știe că este mai sănătos decât cel alb. Acesta conține o cantitate ridicată de vitamina E, cu rol important în stimularea sistemului imunitar. De asemenea, este benefic pentru sănătate și prin modul în care protejează celulele de radicali liberi.

Smochinele, bogate în fibre

Smochinele cu coaja închisă la culoare constituie o sursă importantă de calciu și conțin cantități mari de fibre și minerale, precum potasiu și mangan. Smochinele negre sunt și mai dulci decât alte varietăți, astfel încât pot fi un desert delicios fără vreun adaus.

Ceaiul reduce riscul de infarct

477 11 2Ceaiul verde nu încetează să ne surprindă cu beneficiile sale excelente asupra sănătăţii, dar ceaiul negru are și un beneficiu suplimentar. Consumul regulat al acestui tip de ceai scade riscul infarctului, iar o ceșcuţă cu ceai negru după un efort fizic grăbește procesul de recuperare al mușchilor.

Murele şi afinele previn declinul mental la vârsta a treia, datorită concentraţiei foarte ridicate de antioxidanţi