Main menu

header

476 8 2de Dana Purgaru

Sunteți mereu obosiți din cauza insomniilor care nu vă lasă să vă odihniți? Dincolo de medicamente și de efectul calmant al unor ierburi, a fost descoperit încă un leac naturist care îl aduce numaidecât pe Moș Ene.

Două pahare, de două ori pe zi

Cireșele nu sunt numai aspectuoase, gustoase și sănătoase, ci reprezintă și un foarte bun somnifer. Cercetătorii de la Universitatea din Louisiana, SUA, au descoperit recent că două pahare cu suc concentrat de cireşe, băute dimineaţa şi seara, timp de două săptămâni, au crescut cu aproape 90 de minute durata somnului în rândul persoanelor în vârstă care sufereau de insomnie.

Conține melatonină

Oamenii de știință au făcut experimente pe un grup de şapte persoane adulte, cu vârsta medie de 68 de ani, care sufereau de insomnie. Acestea au fost puse să bea suc concentrat de cireşe de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Ulterior, acelaşi grup de persoane a primit o băutură placebo. Cei care au băut sucul concentrat de cireşe au dormit cu peste o oră mai mult în fiecare noapte - în medie, 84 de minute - în comparaţie cu perioada în care au consumat băutura placebo. Acest lucru se întâmplă deoarece zeama concentrată de cireşe constituie o sursă naturală de melatonină, hormon ce contribuie la reglarea ciclului somn-veghe.

Fără efecte secundare

Insomnia este asociată cu o frecvenţă crescută a durerilor cronice, a hipertensiunii arteriale, a diabetului de tip II şi a declinului cognitiv sau a demenţei. Persoanele care suferă de această problemă rareori au altă soluţie decât să recurgă la somnifere, care au însă şi efecte secundare. „În cazul persoanelor mai în vârstă, somniferele cresc de patru ori riscul de căzături, ceea ce ar putea duce la fractură de şold şi adesea la moarte prematură", a declarat Frank L. Greenway, coautorul studiului.

Insomnia este o problemă foarte des întâlnită în rândul persoanelor în vârstă, afectând între 23% şi 24% dintre oamenii cu vârsta de peste 65 de ani