Main menu

header

476 10 2de Raluca Grințescu

Primăvara este ideală pentru a culege mugurii de brad, fie că ȋi utilizați sub formă de infuzie, sirop, tinctură sau chiar cruzi.

Infuzie în caz de lipsa poftei de mâncare

Din mugurii de brad proaspeţi sau uscaţi se prepară o infuzie ce poate fi utilizată ȋn caz de tuse, anemie, migrene, oboseală, boli digestive sau ȋn cazul lipsei poftei de mȃncare.

Sistem imunitar de invidiat!

Siropul de muguri de brad se face doar din muguri proaspăt culeși și poate fi consumat pe tot parcursul anului ca și ȋndulcitor pentru ceaiuri (ȋn special la copii) sau diluat cu apă ȋn zilele calde de vară. Pentru sirop, zdrobiți 500 g ace de brad cu sucitorul de lemn și puneți-le într-un borcan mai măricel. Turnați deasupra 500 ml miere, puneți capacul și lăsați borcanul într-un loc însorit sau cald cam o lună. Strecurați siropul și treceți-l în sticle închise la culoare. Păstrați-l în frigider. Siropul de brad este leac pentru: tuse persistentă, imunitate scăzută (o jumătate de linguriță de şase ori pe zi, timp de șapte zile); poftă de mâncare excesivă (o lingură cu sirop cu cinci minute înainte de mese); oboseală intelectuală (una-două lingurițe în momentul efortului).

Băi de şezut împotriva hemoroizilor

Pentru băi cu muguri de brad, puneți o mȃnă cu muguri în trei litri de apă. Aceștia se fierb timp de trei ore, apoi se strecoară. Lichidul se toarnă în cadă. Băile cu muguri de brad sunt recomandate în caz de circulație deficitară, împotriva diferitelor infecții și chiar și în cazuri de paralizie și accident vascular cerebral. Lichidul obținut poate fi folosit sub formă de băi de șezut și împotriva hemoroizilor, ȋn cistite și ȋn infecții ale tractului urinar sau infecții genitale. Pentru utilizarea externă, mugurii se folosesc ȋn caz de dureri reumatice sub formă de cataplasme. Mugurii de brad au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar au și proprietăți calmante.

Uleiul „topește” bronșita

Dacă sunteți răcit sau aveți probleme cu respirația, atunci apelați la uleiul de muguri de brad. Într-o oală cu apă clocotită ținută pe foc mic, puneți un vas cu ulei de măsline (o jumătate de pahar). Când uleiul e fierbinte, adăugați o lingură cu rășină și amestecați. Filtrați, lăsați să se răcească și turnați într-o sticlă. Este un leac bun pentru răceală, febră (se face masaj corporal); faringită, traheită, bronșită (faceți inhalații cu o cană cu apă clocotită și câteva picături cu ulei de rășină); reumatism (faceți masaj local); afecțiuni ale aparatului urinar (țineți cure de trei săptămâni, câte două picături pe un cub de zahăr, de două-trei ori pe zi).

Minune pentru răni

Unguentul de muguri de brad se folosește pentru arsuri, răni, negi, cât și pentru hemoroizi (aplicaţii locale, după băile cu decoct de gălbenele). Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 7 linguri cu untură, 1 lingură cu rășină de brad,

1 linguriță cu miere zaharisită și 1 linguriță cu ceară de albine. Topiți untura la foc mic, puneți rășina și ceara, amestecați și luați de pe foc numai după ce amestecul se dizolvă bine. Adăugați mierea și lăsați să se răcească. Cât e cald, turnați unguentul în borcan, închideți-l și puneți-l în frigider (puteți să-l păstrați trei luni).

Atenție!În lunile decembrie și ianuarie, acele de brad au cea mai mare cantitate de uleiuri volatile. Uleiul volatil extras din acele de brad, din vârfurile crengilor ori din conuri ușurează respirația, are proprietăți calmante și tonifiante

Semințele de brad pot fi utilizate fie sub formă de ceai, fie drept unguent, un leac folosit din moși-strămoși pentru leucemie. Din ceai, beți câte o cană la trei-cinci ore. Cataplasma se schimbă la un interval de trei ore și se ține toată noaptea