Main menu

header

476 10 1de Gabriela Niculescu

Dracila (Berberis vulgaris) mai este numită popular şi măcriş spinos, măcriş iepu­resc, agriş roşu. Aspectul său este de nuiele plecate dintr-o rădăcină, iar uneori dezvoltă tulpini groase de cinci centimetri, din care pleacă nuiele ce ating o înălţime de doi metri. Aceste nuiele au ramuri de culoare roşie când sunt tinere, dar când se întăresc, coaja lor se schimbă în cenuşiu, iar lemnul este galben. Frunzele de dracilă sunt adesea roşii, ovale şi dispuse în fascicule ce pornesc din acelaşi loc cu ghimpi şi struguri florali. A­ceste flori sunt galbene şi au mi­ros neplăcut. Recoltarea se face în pe­rioadele tomnatice.

Folosită în medicina tradiţională pentru efectele antimicrobiene

Medicina tradiţională utilizează cu în­credere această plantă recunoscută pentru efectele sale antiinflamatoare şi antimicrobiene. Extractele din rădăcină de agriş roşu erau folosite la bolile reu­matice şi alte boli inflamatorii cronice. Berberina pe care o conține induce auto­distrugerea celulelor leucemice uma­ne, inhibă tumorile de piele şi ale creierului.

Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Dracila are rol de adjuvant în stările de epuizare acută sau cronică, îmbu­nă­tă­ţeşte circulaţia sângelui, pulsul devine mai sănătos, iar respiraţia mai u­şoară. Acţiunea sa nu e violentă, dar foar­te pre­ţioasă, în medicina naturistă fiind con­siderată o purificatoare a sângelui.

Linişteşte durerile cauzate de varice

Pentru tratarea inesteticelor, dar şi dureroaselor varice se recomandă o in­fuzie dintr-o serie de plante medicinale. Astfel, se beau câte două-trei căni pe zi, pentru un efect optim. Ceaiul tămă­dui­tor se prepară din următoarele ames­­te­curi de plante: urzică (3 linguri), coa­da-şoricelului, flori de pansele şi ră­dă­cină de soia (2 linguri din fie­care), rădăcină de dracilă (50 g), scoar­ţă de castan sălbatic (40 g) şi cireşe amare uscate (10 g), rădăcină de tătă­neasă, gălbenele, salvie, coada-calului (câte 20 g din fiecare), mentă, flori de ver­bină şi busuioc (câte 20 g din fiecare).