Main menu

header

476 11 1de Raluca Grințescu

Când apare o problemă de sănătate pe care vrem să o rezolvăm cu ajutorul leacurilor din cămară, în primul rând ne gândim la ceapă, usturoi, varză şi mai puţin la cartofi. Florile și fructele sale au putere terapeutică, datorită celor 32 de microelemente pe care le conţin, între care la loc de frunte se află potasiul - baza sănătăţii inimii.

Doboară tuberculoza

Poate aţi observat, trecând pe lângă un ogor de cartofi, că pe florile lor nu se vede nicio albină sau alte gângănii. Secretul constă în prezenţa solaninei, toxică în cantităţi mari şi salvatoare în doze homeopatice. La fel ca fructele formate din ele, florile de cartofi sunt un remediu preţios pentru vindecarea unor boli grave, precum tumorile maligne şi benigne. Preparatele din flori de cartofi sfidează aici concurenţa cu alte plante, în ceea ce priveşte inhibarea activităţii patogene a unor ciuperci sau bacterii, în special a candidei şi a stafilococului auriu. Dacă se culeg într-o zi cu soare şi temperatură înaltă, pot fi uscate pe o sită sau, în cantităţi mari, pe o plasă de ţânţari, întinsă pe o ramă de lemn, pentru circulaţia bună a aerului. Ca să li se păstreze culoarea şi calităţile terapeutice, se usucă la umbră sau la semiîntuneric şi se păstrează în săculeţi de pânză sau de hârtie, nu mai mult de un an. Dacă situaţia vă obligă să culegeţi florile imediat după ploaie sau în zile posomorâte, şi nu veţi reuşi să le uscaţi (florile se pot înnegri şi se acoperă cu mucegai), procedeul salvator este să le treceţi prin maşina de tocat şi să umpleţi cu ele 3/4 dintr-un borcan cu filet, pe care îl completaţi cu ţuică. În șapte zile, maceratul este gata. În situaţii când remediul trebuie folosit urgent, se infuzează florile timp de o oră în apă fierbinte.

Țin în frâu hipertensiunea

Persoanele care suferă de hipertensiune se pot trata cu infuzii din flori de cartofi. Remediul este simplu și se poate face acasă cu ușurință, astfel: o linguriţă rasă cu flori de cartofi proaspete sau uscate se infuzează timp de trei ore în 150 ml apă fierbinte (în termos sau sub pernă) şi se strecoară prin presare. Beți câte o lingură, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 21 de zile, cu pauze de zece zile între cure.

Tinctura desfundă nasul

Florile cartofului sunt utilizate și atunci când suferiți de amigdalită cronică. Astfel, fierbeți o lingură cu flori în 250 ml apă timp de trei minute după primul clocot. Cu decoctul obţinut faceți gargară de trei ori pe zi, timp de zece zile. Se ia o pauză de 30 de zile şi se repetă cura. Dacă vă chinuie strănutul, tusea, pruritul localizat în gură, nas şi laringe sau nu puteţi respira pe nas, faceţi inhalaţii cu tinctură din flori de cartofi. În 200 ml apă clocotită adăugaţi 50 ml tinctură şi inspiraţi aburii alternativ, pe nas şi pe gură, printr-un con confecţionat din carton, ca să nu vă opăriţi. Atunci când mucoasele nazale se umflă şi nu puteţi respira, faceţi spălături nazale cu apă fiartă şi răcită la temperatura camerei, în care se adaugă puţină tinctură, care se obține din pulberea unui pumn cu flori de cartofi, cu care se umple pe jumătate un borcan, iar peste acesta turnați alcool de 70 de grade. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de zece zile, după care se filtrează prin tifon și se păstrează la rece în sticle mici, închise la culoare.

De mare ajutor în cariile dentare

Tinctura este de mare ajutor atunci când aveți carii dentare. În stadiul incipient, adăugați două-trei picături de tinctură din fructe verzi de cartofi pe pasta de dinţi de pe periuţă când curăţați dinţii. Clătiți apoi cavitatea bucală cu apă călduţă, în care se adaugă o linguriţă cu tinctură. Cartoful, ca și afinele, ajută la îmbunătățirea vederii. Pentru a avea ochi cât mai sănătoși, urmați acest remediu: o lingură cu flori de cartofi, spălate şi tocate, se macerează timp de șapte zile în 250 ml ţuică de 40 de grade. Se bea câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 100 ml apă sau ceai de albăstrele sau de petale de trandafir.

Utile dacă vă opăriţi

Se tamponează locurile afectate cu tinctură din flori de cartofi de mai multe ori pe zi. Pentru un efect mai puternic, se amestecă tinctura cu vaselină farmaceutică sau cu unguent pentru copii, apoi aplicaţi un strat mai gros pe locul afectat. Tamponarea se foloseşte atunci când o aluniţă sau un nev începe să crească sau când apar diferite pete pe piele. De asemenea, se tamponează dermatitele de la degetele picioarelor sau opăreala, acneea, locurile unde se simte senzaţie de prurit sau mâncărime.

Fructele barabulei, remediu pentru boli oncologice

Fructele pe care cartoful le face la sfârşitul perioadei sale de înflorire se spală, se toacă şi se pun într-un borcan sau într-o sticlă cu gâtul larg, până aproape de gura vasului. Apoi se toarnă alcool dublu rafinat sau ţuică, atât cât să acopere conţinutul cu două degete, se închide ermetic şi se lasă la macerat 14 zile într-un loc cald şi întunecos. Tinctura se filtrează prin filtru de cafea sau prin pânză topită şi se păstrează în sticluţe de culoare închisă. În fitoterapia rusească, bolnavilor de cancer li se prescrie un sistem de tratament, aplicat sub supraveghere medicală, în care tinctura din fructe de cartofi se bea, începând cu o picătură la 150 ml apă, de trei ori pe zi, înainte de mese. Zilnic, se adaugă câte o picătură şi, în funcţie de greutatea corporală sau de reacţiile organismului, se opreşte la 15-25 de picături. După această limită se reduce numărul de picături, tot cu câte una pe zi, până când ajungem la o singură picătură. Se recomandă două cure consecutive, apoi se face o pauză de cinci zile, în care se bea câte un litru de suc de fructe (la alegere) pe zi.

PONT. Sucul de cartofi se recomandă cu succes în tratarea afecțiunilor gastrice, iar tusea poate fi combătută dacă se fac inhalații cu aburul rezultat de la fieberea unor cartofi sau cu ajutorul infuziei din frunze de cartofi.

Nu uitaţi că solanina este toxică!

Cartoful conține solanină, prezentă, de asemenea, în roşii, vinete şi în multe alte plante. În doze mici, chiar homeopatice, solanina (altfel toxică) are calităţi terapeutice extraordinare. Încă din anul 1965, savanţii ruşi din domeniul farmacologic au verificat reţetele populare cu flori de cartofi şi au confirmat că ele reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii pentru procesele inflamatorii şi îmbunătăţesc tonusul cardiac, tratează ulcerul stomacal şi suferinţele ficatului. Ele întăresc şi vasele sangvine şi capilare. Dacă respectaţi cu stricteţe dozele și vă urmăriţi atent reacţiile organismului, tratamentele cu flori de cartofi pot deveni un aliat de folos.