Main menu

header

475 8 2de Dana Purgaru

Orice remediu este cu atât mai eficient cu cât e și savuros, iar organismul îl primește cu plăcere. Printre „medicamentele verzi” gustoase și sănătoase se încadrează cu brio și migdalele dulci.

Cele dulci se pot consuma proaspete

Migdalul este un pom fructifer cultivat de mii de ani în Africa și Asia, ce crește mai nou și în România, ai cărui sâmburi sunt foarte apreciați pentru gust, dar și pentru numeroasele beneficii aduse sănătăţii. Trebuie știut faptul că există două tipuri de migdale: dulci și amare. Primele aduc ușor cu nucile, iar celelalte au o aromă pregnantă. Cele dulci se folosesc la prepararea și aromatizarea unor băuturi alcoolice, la lichioruri și dulciuri, printre care se numără marzipanul. Migdalele amare nu se pot consuma ca atare, ele conțin amigdalin, un glicozid din care rezultă acid cianhidric.

Alungă constipația și senzația de foame

Sâmburii de migdale conțin multe fibre solubile, ce se găsesc în miez și adună reziduurile alimentare din intestin pentru a fi evacuate din corp, fără a pătrunde în sânge. Tot în acest fel contribuie și la reducerea colesterolului prin împiedicarea acestuia să ajungă în artere. De asemenea, coaja sâmburilor este bogată în fibre insolubile, ce se umflă în tubul digestiv, accelerează tranzitul intestinal și conferă senzația de sațietate. Așadar, din acest punct de vedere, migdalele sunt recomandate atât pentru slăbit, cât și în caz de constipație.

Uleiul reduce excesul de suc gastric

Uleiul din sâmburi acționează ca un pansament în stomac împotriva excesului de suc gastric. Acesta este indicat a fi consumat în salate de crudități, înainte și în timpul mesei, atât din migdale, ca atare, cât și sub formă îmbuteliată. Migdalele conțin și mult potasiu, ce ajută la eliminarea sării în exces din organism și, astfel, se poate evita într-un mod plăcut creșterea tensiunii arteriale.

Pline de vitamina E, magneziu și mangan

Sâmburii au și rol remineralizant, fiind utili în special persoanelor aflate în convalescență. Nu e de mirare, ținând cont de compoziția acestora - 100 g conțin 76% grăsimi sănătoase, 49% fibre, 26% calciu, 21% fier, 67% magneziu, 48% fosfor, 50% cupru, 114% mangan, 21% zinc, 131% vitamina E, 60% riboflavină și multe altele (raportate la cantitatea zilnică recomandată). În ceea ce privește carbohidrații și proteinele, în 100 g sunt 19,74 g carbohirați și 21,26 g proteine. Dar, atenție! Aceeași cantitate conține 575 de calorii, așadar nu trebuie să consumați prea multe migdale dacă doriți să slăbiți sau să vă mențineți greutatea.

PONT. Decoctul din sâmburi de migdale e un remediu natural contra tusei, laringitei, afecțiunilor aparatului genital și ale căilor urinare.

Pentru a beneficia întru totul de efectele sănătoase ale migdalelor este indicat să consumați 20-40 g sâmburi pe zi

Laptele de migdale este foarte bun pentru întreținerea frumuseții tenului