Main menu

header

475 8 1de Raluca Grințescu

Japonezii pun seminţele de dovleac (bostan) pe primul loc în tabelul produselor alimentare, deoarece ele conţin 36%-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi, mai ales, zinc.

Laptele este diuretic

Seminţele de bostan previn sau luptă cu prostatita, cu constipaţia şi balonarea, sunt diuretice, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului, elimină metalele grele din organism. Pentru bolile enumerate se prepară „laptele de bostan” astfel: un pahar cu seminţe se pisează bine (ideal - într-un vas de lut), pe parcurs se adaugă, puţin câte puţin, trei pahare cu apă clocotită. Se strecoară, se stoarce bine terciul şi se bea lichidul obţinut de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar, înainte de masă. O altă variantă la fel de eficientă este și ceaiul de bostan: două linguriţe cu seminţe râşnite se infuzează în două pahare cu apă clocotită (de preferinţă, în termos). Se bea câte un pahar, de două ori pe zi.

Adio limbrici!

În caz de limbrici (viermi intestinali), preparați un amestec din 30 g seminţe crude de bostan, cu pieliţă verde păstrată neapărat, 50-60 ml apă şi o linguriţă cu miere de albine. Se administrează pe nemâncate câte o linguriţă, timp de o oră, până consumați toată doza. Peste trei ore beți un preparat purgativ, peste alte 30 de minute faceți o clismă. Pentru copii, doza de seminţe e următoarea: 10-12 ani - 15 g, 5-7 ani - 10 g, 3-4 ani - 7,5 g; 2-3 ani - 3-5 g.

În cosmetică, seminţele de bostan se folosesc pentru îmbunătăţirea şi împrospătarea culorii tenului. Seminţele crude se pisează, se amestecă bine cu apă clocotită (1:10) şi se fierb până se obţine o pastă omogenă, care se aplică pe faţă pentru 15-20 de minute şi se spală cu apă călduţă