Main menu

header

475 10 1de Raluca Grințescu

Chiar dacă nu vi se pare cunoscută, sigur ați trecut pe lângă o tuia cel puţin o dată în viaţă. Este planta decorativă cel mai des folosită şi are puterea de a trata foarte multe afecţiuni. Indienii americani o investesc cu puteri divine.

Extractul-miracol

Alcoolatura este un extract alcoolic foarte eficient, asemănător tincturii, dar, spre deosebire de aceasta, nu se prepară din planta uscată, ci din cea verde. Se obţine uşor, punând într-o sticlă 200 g frunze tăiate mărunt (se pot da prin maşina de tocat), peste care se toarnă un litru de alcool alimentar de 60 de grade. Recipientul se închide ermetic cu un dop şi se lasă zece zile într-un loc călduţ, agitând periodic conţinutul. Maceratul se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluţe, care vor fi păstrate închise ermetic. Alcoolatura de tuia poate fi cumpărată şi de la plafaruri ori magazine naturiste, ca produs cosmetic. Ea are o toxicitate destul de ridicată (din cauza unui compus volatil al tuiei numit tuionă), motiv pentru care nu se administrează intern decât cu acordul şi sub supravegherea unui specialist.

Pomadă parfumată

Pentru tratamentele pe bază de unguent de tuia aveți nevoie de: 7 linguri cu unt, 2 linguri cu tuia tocată mărunt, 1 linguriţă cu răşină, 1 linguriţă cu miere zaharisită, 1 linguriţă cu ceară de albine. Se pune untul la topit într-un vas, pe flacără mică, până se lichefiază. Se adaugă cele două linguri cu tuia, apoi răşina şi ceara. Ingredientele se lasă pe foc vreme de zece minute, amestecându-se întruna, după care se stinge focul şi se lasă vasul să se răcească. Cât mai este cald, preparatul se filtrează printr-o strecurătoare şi se toarnă într-un borcan, care va fi închis şi lăsat în frigider, unde se poate păstra maximum trei luni. Şi în comerţ se găseşte o cremă cosmetică pe bază de tuia, foarte eficientă, care păstrează bine calităţile plantei (extracţia este făcută la rece).

Baie terapeutică

Se recomandă băile locale (în special de şezut şi de picioare) cu un extract de tuia obţinut astfel: 2 mâini cu plantă se pun la macerat în 2 litri de apă, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineaţă până după-amiază). Apoi, lichidul se strecoară, iar planta rămasă se pune în alţi 2 litri de apă clocotită şi se lasă să stea acoperită până se răceşte, după care se filtrează. În final, se combină maceratul şi infuzia răcită şi se pun în apa de baie (la o temperatura de 39-40 de grade Celsius). Baia de şezut durează 10-15 minute, după care locul se tamponează uşor cu prosopul. Pacientul trebuie să se odihnească în pat, învelit călduros, vreme de jumătate de oră.

Vă scapă de pietrele la rinichi

Tuia are şi capacitatea de a elimina pietrele formate la rinichi, dar numai pe cele de dimensiuni mici. Pentru a obţine acest efect, preparați o infuzie din muguri de tuia, din care veți bea câte trei căni pe zi. Ca să obţineți cantitatea necesară pe zi, veți avea nevoie de 20 g muguri şi un litru de apă.

Eficient în creşterea părului

Extractul de mlădiţe de tuia este un remediu uşor de folosit şi ieftin, care vă este la îndemână atunci când vreţi să stopaţi căderea părului. Câte 30-40 de picături luate cu puţină apă de trei ori pe zi sunt eficiente pentru regenerarea podoabei capilare. Remediul influenţează şi coagularea sângelui, eliminând astfel simptomele stărilor hemoragice.

Calmează durerile reumatismale

Compresele cu macerat de tuia, aplicate o dată la două zile, scad durerile produse de gută sau de artrită. Maceratul se prepară din 200 g frunze verzi mărunţite şi un litru de ţuică. Se lasă zece zile la macerat. Util este şi masajul de două ori pe zi cu unguent de tuia.

Leac contra negilor

Aplicaţi dimineaţa şi seara macerat de tuia pe suprafaţa negilor. O altă variantă e să îmbibaţi un tampon cu macerat şi să-l aşezaţi pe locul afectat, acoperind cu un plasture. Îl menţineţi o zi, apoi repetaţi procedura timp de două săptămâni.

De ajutor în bolile femeieşti

Fibroamele, nodulii mamari şi chisturile ovariene pot fi tratate cu preparate din tuia. O dată la două zile aplicaţi pe zona afectată o compresă cu macerat şi ţineţi-o două ore. În caz de dismenoree (menstruaţie dureroasă), alegeţi infuzia preparată dintr-o cană cu apă fierbinte şi o linguriţă cu plantă uscată. Din ea veţi bea câte o cană cu ceai de trei ori pe zi.

Suprimă tumorile!

Unul dintre cei mai reputaţi fitoterapeuți din lume, britanicul David Hoffman, spune că tratamentul cu tuia „face să dispară în timp orice formaţiune anormală de la nivelul pielii şi este printre cele mai bune remedii cunoscute în tratarea tumorilor benigne în general”. În cazul tumorilor benigne luați o linguriţă (aproximativ 5 ml) cu alcoolatură de tuia de trei ori pe zi, în cure de trei săptămâni, cu o săptămână de pauză. Extern, se pun pe locul afectat, o dată la două zile, comprese cu aceeaşi alcoolatură. Se lasă să acţioneze vreme de două ore, după care pielea se usucă la aer. Suplimentar, pe locurile afectate, se aplică de două ori pe zi unguentul de tuia. Este un tratament recomandat contra nodulilor mamari, contra fibromului uterin şi a chisturilor ovariene, contra polipilor de tot felul, precum şi contra formaţiunilor tumorale care apar la nivelul pielii.

Combate amigdalita și ameliorează rinita

Vegetaţiile veneriene sau anale dispar dacă sunt tratate cu alcoolatură de tuia. Aceasta se aplică folosind un tampon de vată, cu care se umezeşte bine locul afectat, igienizat în prealabil. Dacă nu suportaţi usturimea alcoolului, se ung locurile afectate cu cremă de tuia de două-trei ori pe zi. În afecțiuni precum rinita și rinosinuzita se pun trei-patru linguri cu alcoolatură de tuia în jumătate de litru de apă fierbinte, apoi se acoperă capul cu un prosop, inhalându-se vaporii degajaţi. Procedura durează cinci-zece minute, după care capul şi faţa se ţin învelite vreme de un sfert de oră, iar timp de alte patru ore nu se va ieşi în frig. Amigdalita, amigdalita purulentă şi cangrenoasă se tratează astfel: faceți gargară cu două linguriţe cu alcoolatură de tuia dizolvată în puţină apă. Această procedură are un efect antimicrobian şi stimulent imunitar rapid, fiind recomandat şi în faringită, traheită, faringo-amigdalită.

Utilizat destul de des şi în cosmetică

Persoanele care simt că au tenul încărcat se pot spala cu o soluţie obţinută din 100 ml apă distilată, în care se pun două linguriţe cu tinctură de tuia. În caz de bătături, se ţine de seara până dimineaţa o compresă cu alcoolatură de tuia, învelită cu un nailon, pentru a împiedica evaporarea. Acelaşi tratament se face şi contra ciupercilor care afectează unghiile mâinilor şi picioarelor. Pentru a elimina mirosul neplăcut al picioarelor se fac seara băi fierbinţi cu tuia. Suplimentar, se dezinfectează şosetele şi încălţămintea cu acid boric.

Din frunzele verzi de tuia se prepară o tinctură cu o toxicitate destul de ridicată, de aceea nu se administrează intern decât la recomandarea specialistului