Main menu

header

475 11 1de Gabriela Niculescu

Originară din Siria, limba-mielului creşte anual în medii sălbatice şi ajunge la înălţimi de doi metri. Aspectul său este păros, frunzele simple ating lungimea de maximum 15 centimetri, iar florile sunt albastre.

Uleiul e antiinflamator

Cultivată pentru utilizări medicinale şi culinare, limba-mielului are în compoziţie o mulţime de acizi graşi, ce acţionează ca agenţi revigoranţi asupra glandelor renale în urma unui tratament medical sau a cortizonului de steroizi. Planta are un domeniu larg de utilizare, de la ea folosindu-se frunzele, florile şi seminţele. Uleiul rezultat din seminţe este folosit ca antiinflamator, în special în artrită, reumatism, dar şi în crizele de astm bronşic, bronşită cronică, eczeme, ameliorându-le considerabil. Pentru a-l prepara acasă aveți nevoie de două lingurițe cu pulbere de limba-mielului, puse într-un borcan, peste care adăugați o jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui presat la rece. Se închide ermetic și se lasă la macerat timp de

12 zile. Înainte de utilizare se filtrează prin tifon. Limba-mielului are acţiune vindecătoare în cazul infecţiilor respiratorii şi al răcelilor, fiind folosită o infuzie din florile plantei.

Înlătură bufeurile

Întreaga plantă a fost utilizată în medicină în tratamentul infecţiilor tractului urinar, precum şi pentru a ameliora circulaţia sângelui şi reducerea varicelor. Mai apoi, titlul de reglator hormonal şi l-a atribuit datorită succesului în lupta cu sindroamele premenstruale, dar şi în cele ale menopauzei, înlăturând complet bufeurile.

Stimulează secreţia lactică

Ceaiul din florile uscate ale plantei este o băutură calmantă, de o culoare violet strălucitor, ce se transformă în diverse alte culori prin adăugarea câtorva picături de suc de lămâie. Încă din Evul Mediu, atât frunzele, cât şi florile se presărau în vin şi se consumau, deoarece înlătură stările de melancolie, de frig, dar ajută totodată în stimularea secreţiei lactice.

Atenţie! În cantităţi mari, limba-mielului poate fi dăunătoare, deoarece planta secretă și câteva substanțe toxice!