Main menu

header

474 6 1de Diana Tudor

Multe femei privesc cu ușurare către perioada de menopauză datorită încetării menstruației, a disconfortului și simptomelor specifice acesteia. Însă unele dintre ele experimentează, ca un ultim hop înainte de menopauză, diverse stări de disconfort caracteristice perioadei de premenopauză. Aceste tulburări pot fi atentuate cu ajutorul rădăcinii de lemn-dulce.

Bogat în estrogeni naturali

Odată cu încetarea menstruației, în organism au loc o serie de schimbări hormonale, motiv pentru care unul dintre tratamentele indicate este cel cu estrogeni. Rădăcina de lemn-dulce este un substitut natural al estrogenilor, iar dacă este consumată în această perioadă, ea poate regla nivelul hormonal al corpului, având în cele din urmă un efect de calmare a simptomelor. Lemnul-dulce înflorește în mijlocul verii, iar recoltarea rădăcinii se poate face la sfârșitul toamnei, însă numai de la o plantă matură, de peste trei-patru ani, astfel încât în rădăcina sa să se găsească, alături de estrogeni, toate substanțele vindecătoare necesare organismului: amidon, fructoză, zaharoză, proteine, lipide, substanțe minerale, glicirizină și enzime.  

Tinctura de lemn-dulce este cea mai eficientă metodă de preparare a plantei pentru tratarea tulburărilor de menopauză, întrucât conservă cel mai bine proprietățile hormonale ale acesteia. Adăugați în jumătate de litru de alcool de 70 de grade

10 linguri cu plantă mărunțită, apoi lăsați-le la macerat două săptămâni într-un borcan ce se închide ermetic. După aceea filtrați conținutul prin tifon și puneți-l în recipiente mai mici, închise la culoare. Este recomandat să consumați o linguriță cu tinctură de lemn-dulce diluată în jumătate de pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi.

Salvia vă scapă de bufeuri și de transpirații

Bufeurile şi transpiraţiile sunt două dintre cele mai supărătoare simptome acuzate de femei în perioada de premenopauză. Salvia este o plantă emblematică pentru problemele femeilor, întrucât are un efect de normalizare a activității glandei endocrine, cea responsabilă de apariția bufeurilor și a transpirațiilor. Dacă se administrează în perioada de debut, salvia reduce temperatura corpului și diminuează transpirația. Mai mult decât atât, salvia purifică organismul, ajutând la eliminarea toxinelor și la menținerea unei greutăți normale.

Tot ceea ce trebuie să faceți este să măcinați două lingurițe cu salvie într-o râșniță de cafea, astfel încât să obțineți planta în stare de pulbere. Apoi, luați câte jumătate de linguriță cu salvie de patru ori pe zi și țineți-o cinci-zece minute sub limbă, pentru a avea un efect mai rapid. Înghițiți pulberea cu ajutorul unui pahar cu apă. Pentru perioadele cu bufeuri puternice, se poate dubla doza administrată pe zi și se pot lua câte şase-opt jumătăți de linguriță pe durata a 24 de ore. Femeilor cu o greutate sub cea normală le este recomandată o pauză de două săptămâni la fiecare două săptămâni de tratament, întrucât salvia poate avea efecte secundare, de tipul constipației sau al pierderii în greutate.

Și ceaiul de mentă are un efect răcoritor asupra organismului, însă este recomandat cu precădere în cazul bufeurilor moderate și cu frecvență redusă. Dacă nu preferați ceaiurile, puteți să inhalați ulei de mentă. Puneți câteva picături pe o pânză curată și apoi inspirați puternic mirosul acesteia.

Amestecul de talpa-gâştei cu păducel tratează insomnia

La polul opus, femeia poate experimenta frisoane, care o pot cuprinde în timpul nopții, afectându-i astfel calitatea somnului. De aceea, este recomandat ceaiul de traista-ciobanului în amestec cu talpa-gâștei. Puneți două lingurițe cu plantă mărunțită în 250 ml apă clocotită și acoperiți amestecul pentru 15 minute. Strecurați lichidul și beți trei căni din compoziția rezultată pe zi.

Alte combinații recomandate pentru a trata insomniile și iritabilitatea sunt amestecurile de talpa-gâștei cu păducel, de sunătoare cu ciuboțica-cucului sau de valeriană cu roiniță, toate având un efect de calmare potrivit pentru stările experimentate în perioada de menopauză.

Uscăciunea vaginală trece cu aloe vera

Menopauza poate afecta în mod semnificativ activitatea sexuală. Pereții vaginali se subțiază și devin din ce în ce mai uscați. Femeia nu mai resimte actul sexual precum o plăcere, ci mai curând ca o neplăcere din cauza posibilelor dureri sau sângerări. De aceea, aceasta are tendința de a limita din ce în ce mai mult viața intimă, ducând în cele din urmă la îndepărtarea partenerului.

Gelul de aloe vera este un remediu naturist foarte util pentru tratarea uscăciunii vaginale, pentru refacerea mucoasei vaginale, pe care o protejează și de ciuperci, și de bacterii. Deși se găsește și în comerț (caz în care, atenție, conține conservanți), vestea bună este că îl puteți face și dumneavoastră acasă! Curățați o frunză de aloe vera de coajă, îndepărtând cu grijă toate porțiunile galbene și amare, care ar irita pielea, până ce rămâne miezul transparent și lipicios. Apoi, tăiați în fâșii miezul și puneți-l în blender sau mărunțiți-l cu ajutorul mixerului. Va rezulta o pastă naturală care trebuie aplicată pe mucoasa iritată de la intrare din vagin sau intern, cu ajutorul unei seringi de unică folosință, fără ac, bineînțeles. Pe lângă proprietățile curative, gelul va avea un efect lubrifiant în momentul actului sexual.

Ca și metodă de conservare, este recomandată congelarea gelului, însă nu pentru o perioadă mai lungă de 48 de ore. De altfel, gelul de aloe vera este indicat să se folosească atunci când este proaspăt, de aceea cel mai bine este să fie preparat în cantități mici și dese.

Atenție însă! Administrarea internă a gelului de aloe vera la femeile însărcinate sau cu menstruații abundente nu este recomandată.

Alungaţi depresia cu vâsc şi valeriană

Din cauza scăderii nivelului de estrogen și progesteron și a tuturor modificărilor fiziologice ce apar odată cu instalarea menopauzei, un procent de aproximativ 20% dintre femei experimentează diverse grade de depresie. Este recomandat, într-o primă fază, să beți un ceai din amestec de vâsc, coada-calului, lemn-dulce și rădăcină de valeriană. Puneţi seara o linguriţă cu vâsc în 250 ml apă, acoperiţi şi lăsaţi la macerat până dimineaţă. A doua zi, adăugați câte o linguriţă din fiecare plantă amintită mai sus în 500 ml apă şi fierbeți-le timp de zece minute. După răcirea și strecurarea compoziției, adăugați și lichidul obținut în urma macerării cu vâsc. Beți întreaga compoziție în cursul zilei.

Lemnul-dulce favorizează absorbţia de calciu, prevenind apariţia osteoporozei în perioada de postmenopauză