Main menu

header

474 8 2de Carmen Ciripoiu

Unele dintre primele condimente cunoscute de om, cuișoarele, nu și-au dezmințit puterea de vindecare nici în zilele noastre, fiindu-le atribuite din ce în ce mai multe calități.

Remediază respirația urât mirositoare

Excelente antibiotice, antimicrobiale, antispastice, expectorante, cu rol de stimulare a metabolismului, cuișoarele au fost folosite încă din vechea Indie pentru tratarea diverselor afecțiuni, de la durerile de dinți la problemele de tract respirator sau problemele dermatologice. Pentru a scăpa de respirația urât mirositoare, este de ajuns mestecarea a două cuișoare. În cazul tusei seci, se recomandă un decoct din 30 ml apă și cinci cuișoare, îndulcit cu miere. Compoziția se consumă de trei ori pe zi, fiind de mare ajutor în expectorare. Unul dintre leacurile-minune în tratarea astmului este infuzia obținută din două cuișoare, zece boabe de piper negru și

15 frunze de busuioc. Compoziția se fierbe un sfert de oră și se consumă de trei ori pe zi, alături de o cană cu lapte și două linguri cu miere.

Stopează sângerarea gingiilor

Durerea de dinți se va ameliora rapid dacă se apasă cu câteva cuișoare pe gingie sau, după caz, în carie. De asemenea, sângerarea unei gingii se va ameliora rapid dacă se aplică pe locul afectat ulei esențial de cuișoare, ce are și rolul de a dezinfecta și a preveni infecțiile. Totodată, uleiul de cuișoare este recomandat și după extracțiile dentare, pentru sterilizarea locului. Amestecul obținut din câteva picături de ulei de cuișoare, usturoi pisat și miere este un remediu foarte bun pentru tratarea tuberculozei, astmului și bronșitei. Pentru un efect mai bun, se consumă înainte de culcare. Pentru tratarea răcelii se prepară un amestec din două linguri cu miere, sucul unei lămâi și două cuișoare strivite. Preparatul se consumă de trei ori pe zi. Pentru stoparea senzației de vomă, femeilor însărcinate li se recomandă un ceai dintr-o cană cu apă și un cuișor.

Opreşte senzaţia de ameţeală

Două picături de ulei de cuișoare într-o jumătate de pahar cu apă caldă, băut într-un interval de câteva minute, opresc senzația de amețeală și crampele stomacale. În cazul colitei de putrefacție și al disfuncțiilor biliare sunt indicate cure de salate de fructe, timp de o săptămână, consumate înainte de fiecare masă, în care se pun două vârfuri de cuțit cu cuișoare pisate. Cuișoarele sunt de un real ajutor și în lupta cu paraziții intestinali. Schema de tratament este următoarea: în prima zi se consumă 1/5 linguriță de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, a doua zi, 1/4 linguriță de trei ori pe zi, înainte de mese. Din a treia până în a zecea zi se va lua 1/3 linguriță de trei ori pe zi, urmând ca ulterior să se administreze o linguriță cu pulbere o dată pe săptămână. Este indicat ca tratamentul să fie urmat de toți membrii familiei.

PONT. Balonarea dispare dacă se ia înainte și după masă un vârf de cuțit cu pulbere de cuișoare.

Cuișoarele sunt interzise în cazul existenței unei inflamații a stomacului sau a intestinelor

Folosit intern, uleiul de cuişoare este administrat în doze mici