Main menu

header

474 11 1de Raluca Grințescu

Această umilă, dar imens de puternică sămânță omoară MRSA (Stafilococus aureus multiplu, rezistent la mai multe tipuri de antibiotice), vindecă acele corpuri otrăvite de arme chimice, stimulează regenerarea celulelor beta muribunde din pancreasul diabetic și face încă și altele, despre care puțini știu că există.

Cultivată de persani

Semințele plantei anuale cu flori, Nigella Sativa, au fost prețuite pentru proprietățile lor vindecătoare din timpuri imemoriale. Negrilica este originară din Orient, din regiunile întinse ale vechiului Imperiu Persan, unde crește încă sălbatică, dar este și cultivată în scopuri comerciale. Cu asemenea origini, nu este de mirare că negrilica este o plantă care suportă fără probleme temperaturile ridicate și expunerea neîntreruptă la soare puternic. Este rezistentă, nepretențioasă, în ciuda aspectului delicat, și nu necesită îngrijiri speciale.

Leac pentru malarie și mușcăturile de șarpe

A fost cultivată și utilizată în scopuri culinare sau medicinale de-a lungul istoriei cunoscute în India, în Egipt (semințe de negrilică au fost descoperite în mormântul lui Tutankamon), în țările Orientului Apropiat și Mijlociu, dar în scripturile românești cuvântul evreiesc ketzakh, care înseamnă, fără dubiu, negrilică, a fost tradus greșit prin măzăriche. Egiptenii, perșii și mai apoi evreii şi arabii utilizau semințele de negrilică pentru tratarea leprei, malariei, mușcăturilor de șerpi veninoşi, boli pulmonare, parazitoze intestinale, cefalee și dureri de dinți. În Islam există tradiția cuvintelor profetului Mohamed, care spunea că „în aceste boabe negre se află remedii pentru toate bolile, în afara morții”.

Anihilează celulele tumorale pancreatice

Spre marea disperare a multor giganți ai industriei farmaceutice și a doctorilor care încasează cecuri grase de pe urma recomandării tratamentelor chimioterapeutice, negrilica a dovedit din nou și din nou că tratează cu succes cancerul, fără utilizarea tratamentelor convenționale. Planta s-a arătat a fi eficientă împotriva a numeroase cancere, precum cel pancreatic, de colon, prostată, sân și chiar împotriva cancerelor cerebrale. Statisticile arată că semințele de negrilică anihilează celulele tumorale pancreatice cu o rată de 80%. Au fost identificate peste 40 de afecțiuni care beneficiază de pe urma utilizării plantei, inclusiv peste 20 de acțiuni farmacologice, cum ar fi: analgezic, antibacterian, antiinflamator, antiulcer, anticolinergic, antifungic, antihipertensiv, antioxidant, antispasmodic, antiviral, bronhodilatator, inhibitor al glucogenezei (antidiabetic), hepatoprotector, hipotensiv, sensibilitate față de insulină, inductor de interferon, antagonist al leucotrienelor, renoprotector, inhibitor al factorului alfa de necrozare tumorală.

Echilibrează raportul de acizi graşi

Poate fi administrată ca atare, sub formă de seminţe întregi, mestecate sau nu înainte de ingerare. Se poate folosi şi sub formă de pulbere recent măcinată, luată sublingual - se ţine câteva minute, până la antrenarea cu fluxul salivar (negrilica stimulează secreţia salivei) - sau se înghite cu puţină apă sau ceai. Decoctul în vin este o altă modalitate prin care vă puteţi bucura de efectele terapeutice ale acestei plante, fiind un remediu util în combaterea sterilității atât la femei, cât și la bărbați. Se fierb, timp de 10-15 minute, una-două linguriţe cu seminţe într-un litru de vin de ţară. După răcire şi filtrare, se beau unul-două păhăruţe pe zi, înainte de masă sau la nevoie. Negrilica s-a dovedit a fi foarte eficientă în combaterea viermilor intestinali. Se pun două-trei linguriţe cu pulbere de sămânţă într-un litru de zeamă de varză, din care se bea câte un pahar pe stomacul gol. Capsulele cu ulei sunt un supliment alimentar, comercializat sub diverse denumiri, singur sau în amestec cu alte uleiuri (pentru echilibrarea raportului de acizi graşi Omega 3-6-9).

Consumul de semințe stabilizează tensiunea arterială

Negrușca este tradițional cunoscută ca având proprietăți anticonvulsive. Un studiu din 2007 despre copiii epileptici, a căror afecțiune era refractară la tratamentul medicamentos convențional, a arătat că un extract apos a redus semnificativ acțiunea epileptică. Utilizarea zilnică a 100 mg până la 200 mg extract de negrușcă, de două ori pe zi, timp de două luni, a avut un efect de micșorare a presiunii sangvine la pacienții cu ușoară hipertensiune. Două grame de negrușcă pe zi (pe stomacul gol) a avut ca rezultat reducerea glicemiei, micșorarea rezistenței la insulină, sporirea funcției celulelor beta și reducerea hemoglobinei glicozilate la subiecții umani. Un alt studiu a găsit că extractele de chimen negru cu apă fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic asupra căilor respiratorii afectate de astm. Negrilica combate și dependența de opiacee. Cercetările au stabilit că, prin administrarea unor doze moderate (de sub 8 g/zi) de seminţe de negrilică (sau de thymoquinonă, ca substanţă bioactivă importantă), s-a redus semnificativ glicemia persoanelor normoglicemice sau moderat hiperglicemice.

Dă aromă brânzeturilor

În spațiul românesc, cea mai răspândită întrebuințare a semințelor de negrilică a fost la condimentarea brânzei telemea, dar și a altor tipuri de brânză și cașcaval - un obicei păstrat în zonele rurale cu tradiții de prelucrare a laptelui, dar redescoperit pe piața națională abia în ultimii ani, în urma reapariției magazinelor cu brânzeturi tradiționale.

Se mai poate folosi pentru aromatizarea oțetului sau a dressingului, alături de tarhon și coriandru, atunci când e utilizat la salatele de verdețuri și untișor. Se potrivește de minune la mâncărurile de varză și conopidă și pentru aromatizarea supelor-cremă de ștevie, măcriș, dovlecei, morcovi sau gulii. Măcinate, împreună cu semințele de muștar, dau o aromă delicată și originală umpluturilor pentru cârnații de oaie sau de porc.

Secrete culinare

În spațiul indian se folosește un amestec de cinci condimente, celebru deja în toată lumea, numit panch phoron, care cuprinde în părți egale negrilică, schinduf, chimen, muștar-negru și fenicul. Amestecul este în mod tradițional prăjit în ulei, înainte de a fi adăugat la mâncărurile cu curry de legume sau carne de miel și este „secretul” acelui gust aparte pe care îl are bucătăria indiană. Semințele de negrilică sunt întrebuințate, mai cu seamă, la mâncărurile de legume și carne și pentru condimentarea pâinii turcești sau a lipiilor. Măcinate sau mestecate, aceste semințe au o aromă un pic amăruie, iute și afumată. Se zdrobesc ușor în mojar și pot fi adăugate chiar și la prăjituri, în patiserie sau în biscuiți, asemenea semințelor de mac sau de susan.