Main menu

header

473 9 1de Daniela Anton

Aveți dureri în partea de jos a spatelui și dificultăți la urinat? Sunt simptome ale pietrelor la rinichi, care uneori sunt atât de puternice, încât vă taie respirația. Iată cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de această afecțiune renală.

Mesteacăn

Ceaiul de mesteacăn este utilizat cu succes în eliminarea pietrelor la rinichi sau a nisipului la rinichi. Infuzia din frunze de mesteacăn acționează mai ales asupra litiazelor renale, mărunțind calculii și favorizând eliminarea lor. Ceaiul din mesteacăn se prepară din una-două lingurițe cu pulbere din frunze, care se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opărește cu o jumătate de cană cu apă timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit. În final, cele două extracte se combină, iar compoziția rezultată se bea cu un sfert de oră înainte de mesele principale. De asemenea, pentru alinarea afecțiunilor rinichilor și ale vezicii urinare, puteți prepara o infuzie din: 15 g frunze de mesteacăn, 15 g splinuță, 15 g rădăcină de osul-iepurelui și 15 g frunze de strugurii-ursului. Se pune la fiert un sfert de litru de apă, după care se adaugă două lingurițe cu amestec pentru a se opări. Ceaiul se lasă 10 minute la infuzat, după care se strecoară și se bea.

Coada-calului

Ceaiul de coada-calului este considerat și el un adevărat panaceu în tratarea pietrelor și a nisipului la rinichi. Ceaiul de coada-calului este recomandat în litiază și microlitiază renală până la trei căni pe zi. Se prepară dintr-o linguriță cu plantă, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Așteptați un minut, după care strecurați și beți.

Păpădie

Ceaiul de păpădie contribuie și el la eliminarea nisipului și a pietricelelor la rinichi, datorită efectului depurativ și diuretic. Infuzia se poate prepara din 4-10 g frunze uscate de păpădie și 150 ml apă fierbinte. Se infuzează timp de 5-10 minute și se consumă câte o cană cu ceai de trei ori pe zi.

Urzică

473 9 2Urzica este una dintre cele mai eficiente plante în litiaza renală (nisip sau pietre la rinichi). Ajută la o mai bună drenare a rinichilor şi a căilor urinare în caz de inflamaţie. Se foloseşte sub formă de infuzie obţinută din 2-5 g plantă uscată la 150 ml apă. Este indicat să beți zilnic câte trei căni din acest ceai. De asemenea, se mai poate întrebuinţa şi sub altă formă, tinctură alcoolică din urzică. Se pun 2 ml tinctură într-un pahar cu apă şi se bea de trei ori pe zi.

Mătase de porumb

Infuzia din mătase de porumb este un remediu foarte bun împotriva infecțiilor tractului urinar și vezicii urinare, calmează durerile cauzate de calculii renali și ajută la eliminarea pietrelor. Pentru prepararea infuziei aveți nevoie de mătase de porumb proaspătă, organică (un sfert de ceșcuţă cu mătase de porumb sau două lingurițe cu mătase de porumb uscată), peste care se toarnă o ceșcuţă cu apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 5-10 minute, după care se strecoară. Se beau trei cești pe zi.

Merişor

Pentru dizolvarea pietrelor la rinichi este recomandat și ceaiul de merișor. Acesta conține substanțe asemănătoare cu cele din medicamentele indicate în litiaza renală. Pentru a prepara ceaiul de merișor, puneți două lingurițe cu frunze uscate la 100 ml apă rece. Lăsați la macerat o oră și treceți amestecul prin strecurătoare. Apoi, fierbeți frunzele de merișor în alți 100 ml apă timp de 10 minute. Strecurați din nou, și lichidul astfel obținut amestecați-l cu prima apă. La final, adăugați un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu. Beți două căni cu ceai zilnic timp de 10 zile.

Cozi de cireșe

Ceaiul de cozi de cireșe este recunoscut pentru proprietățile sale de a „dizolva” pietrele la rinichi, fiind indicat a fi consumat atât în cazul în care prezentați litiază renală (pietre la rinichi sau chiar nisip la rinichi), dar și în prevenția bolilor renale. Infuzia se prepară punând o linguriță cu plantă bine uscată într-o cană cu apă clocotită. Se lasă zece minute la infuzat, după care se filtrează, iar ceaiul se bea cald. Este recomandat să consumați două-trei căni cu ceai pe zi.

Săpunăriţă

Ceaiul de săpunăriță este deosebit de eficient în tratarea și prevenirea pietrelor la rinichi. Se foloseşte infuzia obţinută dintr-o linguriţă cu flori sau frunze la 250 ml apă. Cu tot atât de bune rezultate se foloseşte şi rădăcina, dar ca decoct (o linguriţă cu rădăcină fărâmiţată la 250 ml apă). Se recomandă două căni pe zi. De asemenea, rădăcina se poate administra și sub formă de infuzie, din 20-40 g la un litru de apă, bine îndulcită, din care se consumă două-trei căni pe zi.

Beţi zilnic suficiente lichide pentru a preveni pietrele la rinichi. Un aport corect de lichide în organism (cel puţin doi litri pe zi) ajută la curăţirea căilor urinare, diluează acidul uric şi împiedică agregarea cristalelor, astfel încât probabilitatea de formare a calculilor este mult redusă.

Beţi lichide inclusiv seara, înainte de culcare, pentru ca urina să nu devină foarte concentrată peste noapte

Ştiaţi că...

... aproximativ 10% dintre oameni fac, de-a lungul vieţii, pietre la rinichi, de dimensiuni mai mari sau mai mici?

... mai mult bărbaţii decât femeile dezvoltă pietre la rinichi?

... suplimentele de vitamina C în exces pot favoriza formarea pietrei la rinichi?

... pietrele la rinichi se formează când urina are un conţinut prea mare de minerale şi săruri care se întăresc?

... nucile tonifică rinichii şi îi ajută să funcţioneze mai bine?

... dacă vreţi să scăpaţi de pietrele la rinichi, trebuie să beţi zilnic trei litri de lichide, mai ales ceaiuri depurative?

... jumătate dintre cei cu cel puţin un calcul renal vor dezvolta noi calculi în următorii cinci ani dacă nu urmează niciun tratament?