Main menu

header

472 08 3de Dana Purgaru

Menționat în cărțile chinezești de medicină de acum 2.000 de ani și aproape omni­pre­zent în rețetele din medicina orien­tală, ghimbirul este descris în aces­te culegeri drept un remediu efi­cient împotriva stărilor de vomă, a tusei și a gripei atunci când e con­sumat crud și contra durerilor ab­do­minale, de lumbago sau a diareii dacă este luat sub formă de praf.

Alungă greața

Ghimbirul este recunoscut ca antivo­mitiv. De altfel, cercetătorii au dovedit că este mai eficient decât multe dintre me­dicamentele create împotriva stărilor de greață. Ei au făcut teste pe trei grupe de oameni predispuși la astfel de stări și i-au așezat într-un scaun ce se rotea cu mare viteză. Cu 20 de minute înaintea testului le-au dat participanților câte una dintre cele trei tipuri de capsule - primul tip con­ținea un placebo, altul 940 mg praf de rădăcină de ghimbir, iar al treilea conținea 100 mg dintr-un cu­noscut medicament antivomitiv. Niciunul dintre cei care au luat primul și ultimul tip de capsulă nu a re­zistat în scaunul rotativ mai mult de șase minute fără să aibă sen­zația de vomă. În schimb, mai mult de jumătate dintre cei care au luat rădă­cină de ghimbir au reușit să treacă foarte bine de test. Așadar, este recomandat în special celor care au rău de mare, de mașină sau de avion.

Ghimbirolul, componenta miraculoasă

Cercetătorul danez K.C. Srivastava, de la Institutul Universitar de Sănătate Pu­blică din Odense, a declarat că ghimbirul este un anticoagulant mai eficient decât ceapa sau usturoiul, binecunoscuți lup­tă­tori împotriva cheagurilor. Cu cât este fo­losit mai mult ghimbir, cu atât efectele sunt mai vizibile. Medicul Charles R. Dorso, de la Colegiul Medical Universitar Cornell, a ajuns la aceeași concluzie, dar dintr-o întâmplare. Într-o zi, acesta a observat, fo­losind propriul sânge într-un experi­ment de laborator, că acesta nu i se mai coagula ca de obicei. El și-a amintit că mâncase, în seara precedentă, o canti­tate considerabilă dintr-o „excelentă mar­meladă”, cum declarase mulțumit. Aceas­ta era făcută din ghimbir, grepfrut și măr pădureț, primul ingredient fiind cel pre­do­minant. Observând acest lucru, Dorso a cumpărat imediat de la magazin rădă­cină de ghimbir, pe care a mărunțit-o și a pus-o în eprubete, împreună cu câteva mostre de sânge. Acestea au refuzat să se lipească între ele. El și colegii săi au ajuns astfel la concluzia că substanța datorită căreia se întâmplă acest lucru este ghimbirolul, care are o structură chi­mică asemănătoare, în mod uimitor, cu cea a aspirinei, un alt compus eficient îm­potriva anticoagulării.

Scade nivelul colesterolului rău

Cercetătorii indieni au descoperit că ghimbirul scade în mod considerabil nive­lul colesterolului din organism. De ase­me­nea, în Japonia, unde efectele ghim­birului au fost studiate îndelung de cer­ce­tători, s-a ajuns la concluzia că atât ghim­birul proaspăt, cât și cel preparat înlătură durerea și stările de greață, reglează se­crețiile gastrice, reduce tensiunea arte­rială și stimulează inima. În plus, în cadrul testelor de laborator efectuate pe ani­male s-a constatat că ghimbirul stopează evoluția cancerului.

Se consumă crud sau uscat

Pentru a beneficia de efectele extra­ordinare ale ghimbirului, puteți lua din comerț praf din rădăcină uscată, vrac sau sub formă de capsule. Din fericire, ma­jo­ritatea supermarketurilor au înce­put să aducă și în România rădăcini proas­pete de ghimbir. Fie că îl folosiți drept condi­ment în mâncăruri sau în sucuri, acesta trebuie administrat câte puțin, ras sau stors.

PONT. Sucul proaspăt de ghimbir, preferabil combinat cu zeamă de lămâie sau de portocale, este recomandat și spor­tivilor înaintea efortului și șo­fe­rilor, pentru că e un foarte bun ener­gizant.

Africanii beau suc de rădăcină de ghimbir ca afrodiziac, iar femeile din Noua Guinee consumă această rădăcină uscată ca și contraceptiv