Main menu

header

472 08 2de Gabriela Niculescu

Mătreaţa-bradului este un lichen simbiot care creşte şi se dezvoltă pe scoarţa coniferelor, dar mai ales pe cea a molidului. În medicina naturistă se utilizează planta întreagă, deoarece conţine numeroase substanţe hrănitoare, ce ajută la vindecarea multor boli.

Înzestrată cu proprietăți antivirale

Mătreaţa-bradului este o combinaţie între ciuperci şi alge, fiind considerată un indicator biologic, deoarece captează, ca un burete, acumulările toxice din atmosferă şi poluanţii, neutralizând efectele lor nocive. Substanţele pe care le conţine (acid ursinic, tanin, polifenoli, săruri minerale şi altele) au proprietăţi antivirale, distrugând microbii din organism.

Decoctul din mătreaţa-bradului (o linguriţă cu plantă uscată se fierbe în 200 ml apă timp de cinci minute) se bea de două ori pe zi şi are rolul de a reduce inflamaţia mucoasei nazale şi a faringelui.

Inamic al diareii

În vindecarea diareii se face o infuzie din praf de plantă - puneţi într-o râşniţă două linguriţe cu acest lichen şi aşteptaţi până ce va deveni o pulbere fină. Acesta se va adăuga într-o cană cu apă clocotită şi se va bea după mesele principale. În plus, mătreaţa-bradului distruge microbul ce cauzează enterocolita. În cazul în care această infecţie este deja instalată se va mări doza la trei linguriţe şi se vor bea patru căni cu infuzie pe zi.

Tratează rănile infecțioase

Planta este folosită din cele mai vechi timpuri şi pentru a trata rănile infecţioase. Astfel, decoctul obţinut din ea este de mare ajutor în toate problemele dermatologice, efectele cel mai benefice avându-le asupra acneei. Chinezii şi japonezii sunt cei mai fideli consumatori în acest scop. Mai mult, acesta poate fi folosit şi sub formă de gargară, pentru vindecarea gingivitelor. Fiertura se face din patru linguri cu plantă uscată, care se fierb timp de cinci minute. După răcire se clăteşte locul infectat şi se aplică o compresă sterilă îmbibată în lichid, care se ţine cel puţin o jumătate de oră.

PONT. Lichenul este folosit cu succes de mai bine de 200 de ani și în tratamentul împotriva tuberculozei.